2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kauno problemos ir perspektyvos

Kauno meras Andrius Kupčinskas
Šiluvos atlaiduose
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kauno miesto savivaldybei jau kelerius metus vadovauja meras Andrius Kupčinskas. Šis jaunas ir ryžtingas politikas gerokai skiriasi nuo praėjusią kadenciją valdžiusio miesto vadovo. Tačiau kai kurie faktai rodo, jog prieš Kauno merą ir jo vadovaujamą koaliciją organizuojamos įvairios propagandinės atakos, jis kaltinamas nebūtais dalykais. Tokius išpuolius organizuoja buvusio mero A. Garbaravičiaus aplinka ir kai kurių abejotinos reputacijos verslo struktūrų atstovai. Jie tikisi pasėti nepasitikėjimo dabartine Kauno valdžia sėklą ir grižti į valdžią.


Apie politinių skandalų grėsmę valstybei

Nors kai kurios karštos galvos Seimo pirmininko Arūno Valinsko pareiškimu buvo atvėsintos, tačiau netrukus vėl pradėjo kaisti. Mat politikams nusispjauti į rinkėjų nuostatas – jiems svarbiau pasidalyti postus. Apie tai atvirai pareiškė TPP frakcijos nariai, iki šiol sakę, kad apie postus jie negalvoja. Dabar jie reikalauja persvarstyti koalicijos sutartį. A. Valinskas pirmadienį viešai kreipėsi į Lietuvos žmones, pranešdamas, kad neketina savo noru trauktis iš Seimo pirmininko posto, o jam metamus kaltinimus pavadino šmeižtu ir pigiu skandalu. Tautos prisikėlimo partijos vadovas pareiškė ginąs ne save, o Seimo pirmininko postą. Jis teigė lauksiąs balsavimo Seime rezultatų. Tai jis sakė iš anksto įrašytame kreipimesi, kurį vakaro žiniose pirmadienį transliavo TV3 ir LNK. A. Valinskas sakė, kad savo ateitį patiki piliečių išrinktiems tautos atstovams Seime. „Bėda ta, kad pigios atakos auka tampa vienas valstybės pareigūnas – Seimo pirmininkas. Kas bus rytoj? Prezidentė? Premjeras? Kuris nors ministras? Puldami bet kurį pareigūną puola jus, kiekvieną iš jūsų“, – sakė A. Valinskas. Kai kuriuos politikus A. Valinsko pareiškimas suerzino.


Žemaitijos partizanų vado pagerbimas

Linas ŠALNA

Mons. Alfonsas Svarinskas, kan. Jonas
Petrauskis ir kiti renginio dalyviai
Nevardėnuose, prie atstatyto kryžiaus

1944 metų vasarą Žemaitijoje susibūrė pirmieji partizanų būriai – Vanagai. Jie buvo kuriami Lietuvos Laisvės armijos (LLA), kurios pirmasis štabas Kazio Veverskio iniciatyva įkurtas buvo dar 1941 m. gruodį, sudėtyje. 1944 m. liepos 20 dieną LLA vado įsakymu LLA buvo padalyta į du sektorius: OS (organizacinį) ir VS (veikiantį, pavadintą Vanagais). Jau 1944 m. rugpjūtį partizanų būriai Platelių miškuose surengė partizanų taktikos mokymus – Vanagai rengėsi vykdyti reguliariosios kariuomenės funkcijas, kariauti pozicinį ar partizaninį karą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija