2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Apie politinių skandalų grėsmę valstybei

Nors kai kurios karštos galvos Seimo pirmininko Arūno Valinsko pareiškimu buvo atvėsintos, tačiau netrukus vėl pradėjo kaisti. Mat politikams nusispjauti į rinkėjų nuostatas – jiems svarbiau pasidalyti postus. Apie tai atvirai pareiškė TPP frakcijos nariai, iki šiol sakę, kad apie postus jie negalvoja. Dabar jie reikalauja persvarstyti koalicijos sutartį. A. Valinskas pirmadienį viešai kreipėsi į Lietuvos žmones, pranešdamas, kad neketina savo noru trauktis iš Seimo pirmininko posto, o jam metamus kaltinimus pavadino šmeižtu ir pigiu skandalu. Tautos prisikėlimo partijos vadovas pareiškė ginąs ne save, o Seimo pirmininko postą. Jis teigė lauksiąs balsavimo Seime rezultatų. Tai jis sakė iš anksto įrašytame kreipimesi, kurį vakaro žiniose pirmadienį transliavo TV3 ir LNK. A. Valinskas sakė, kad savo ateitį patiki piliečių išrinktiems tautos atstovams Seime. „Bėda ta, kad pigios atakos auka tampa vienas valstybės pareigūnas – Seimo pirmininkas. Kas bus rytoj? Prezidentė? Premjeras? Kuris nors ministras? Puldami bet kurį pareigūną puola jus, kiekvieną iš jūsų“, – sakė A. Valinskas. Kai kuriuos politikus A. Valinsko pareiškimas suerzino.

Seimo pirmininkas pastaruoju metu buvo priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai „daktarų“ grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, tiksliau, jo žmona R. Lebedeviene. Parlamento vadovo reputacijai taip pat pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje. Generalinė prokuratūra taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo parašų klastojimo A.Valinsko rinkimų štabe per prezidento rinkimus – tokį naują kaltinimą sugalvojo bendrapartiečiai, beje, tik A. Valinsko dėka patekę į Seimą. Dėl abipusių kaltinimų buvusi TPP frakcija suskilo į A.Valinsko vadovaujamą „Ąžuolo“ frakciją ir likusią TPP, kuri šią savaitę pasivadino „Viena Lietuva“. „Viena Lietuva“ koalicijoje nori dalyvauti kaip lygiavertė partnerė, tačiau premjeras Andrius Kubilius sako, kad neaiškūs dariniai negali prisiimti atsakomybės Vyriausybėje ir pakvietė „prisikėlėlius“ bei „ąžuolus“ išsiskirstyti po kitas partijas. Negaudami postų „Vienos Lietuvos“ nariai grasina trauktis iš koalicijos. Tai būtų naudinga opozicijai, neseniai praradusiai valdžią.

Trečiadienį A. Valinskas, kalbėdamas per „Žinių radiją“ patvirtino, kad nereaguosiąs į koalicijos partnerių konservatorių siūlymą atsistatydinti. „Manau, kad ponas J. Razma galėtų negaišti laiko“, – sakė A. Valinskas. Mat antradienį Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) įpareigojo seniūną J. Razmą susitikti su Seimo pirmininku ir įtikinti jį atsakingai įvertinti situaciją. A. Valinskas įsitikinęs, kad tik Seimas gali nuspręsti, ar jis tinkamas Seimo pirmininko pareigoms: „Parlamento vadovas turi būti skiriamas ir atleidžiamas Seime“, o atmesdamas savo savanorišką atsistatydinimą jis norįs išsiaiškinti, ar esame teisinė valstybė, ar laikraštinė. A. Valinskas vėl patvirtino, kad jam mesti kaltinimai ryšiais su nusikalstamu pasauliu yra šmeižtas. Buvusieji bendražygiai sukėlė skandalą, nes nebuvo prileisti prie postų, o po rinkimų netgi bandė pasinaudoti partija, kad susodintų į ministrų kėdes savo žmones (netgi „labai artimus su Gedimino Žiemelio verslo imperija“).

Opozicija jau seniai nekantrauja, norėdama kuo greičiau nušalinti A. Valinską iš Seimo pirmininko pareigų ir sugriovusi dabartinę koaliciją naujai perskirstyti politines jėgas. (Ne veltui socialdemokratų frakcijos „modernusis“ seniūnas A. Butkevičius jau siūlosi eiti į koaliciją su konservatoriais.) Opozicija jau parengė nepasitikėjimo A. Valinsku pareiškimą ir surinko 30 parlamentarų parašus. Pirmadienį dokumentas buvo įteiktas pirmajai Seimo pirmininko pavaduotojai Irenai Degutienei. Ji galvoja, kad balsavimas dėl parlamento vadovo atstatydinimo galėtų įvykti rugsėjo 15-ąją. Jeigu Seime žlugtų nepasitikėjimo procedūra, atstatydinti A.Valinską būtų galima tik kitąmet, pasibaigus rudens sesijai. Seimo pirmininkas bus  atstatydintas, jeigu už tai balsuotų ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis jau nuo pat skandalo pradžios spaudė konservatorius ir jų vadą, kad nebandytų ginti A. Valinsko. V. Mazuronis sakė, kad neatsistatydamas iš posto Seimo pirmininkas A. Valinskas greičiausiai tikisi sulaukti didžiausiosios valdančiųjų frakcijos – TS-LKD – paramos. Bet tokia „nuomonė“ pasirodė esanti nereali – TS-LKD vadai siūlo A. Valinskui paklausyti prezidentės ir atsistatydinti. Aišku, pačiam koalicijos lyderiui premjerui A. Kubiliui nepatinka skandalas ir jis nori A. Valinsku atsikratyti, nes „Seimas turi svarbesnių reikalų nei vieno asmens problema“. Dar neseniai įpiršęs Seimui A. Valinską jo vadovo pareigoms, dabar jau kratosi juo ir netgi Valinskui oponuojantiems bendrapartiečiams iš TPP, kaip jau praradusiems partiją, siūlo įsilieti į konservatorius. Apie būsimus pertvarkymus savo frakcijų ir partijų naudai jau senokai svarsto ir valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūnas A. Zuokas ir ypač Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Pastarasis įsitikinęs, kad rudens sesiją pradedantis Seimas bus įveltas į tam tikrą chaosą ir tarpusavio santykių aiškinimąsi. Kažkaip nenorima pasakyti, kad didžiausias chaosas prasidėjo bendrapartiečių suregztomis intrigomis prieš savo partijos įkūrėją A. Valinską. Ką gi, išdavystės politikoje pasitaiko netgi dažniau nei privačiame gyvenime – politikoje nėra draugų, yra tik interesai. Tačiau politikai šis dėsnis taikytinas tik tada, kai ji atitrūksta nuo tautos gyvenimo ir apskritai nuo idealų. Tada ir telieka tik grynas pragmatizmas. O tose „politinėse“ kovose padeda net ir penkerių ar dešimties metų senumo nuotraukos. Tai veikia netgi skaudžiau – lyg peilis į nugarą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija