2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tautai ir kalbai

Paminklo kampai simbolizuoja
keturis Lietuvos etninius regionus,
aukšta sraigtinė kolona – tautos
kelią, veržimąsi į išlikimą
Laimos GRIGAITYTĖS („Savaitė“)
nuotrauka

Rugsėjo 6 dieną Marijampolėje vyko „Tūkstantmečio Lietuvos Sūduva“ iškilmės, kurių svarbiausias akcentas – paminklo „Tautai. Kalbai“ atidengimas.

Iškilmingame miesto Tarybos posėdyje apdovanojimus – UAB „Lietuvos monetų kalyklos“ sukurtus tauriųjų metalų ženklus ir liudijimus miestui nusipelniusiems žmonėms įteikė Marijampolės meras Vidmantas Brazys. Gydytoja pediatrė, socialinių projektų iniciatorė, ilgametė „Caritas“ savanorė Emilija Montvilienė už svarų indėlį kuriant Marijampolės savivaldybės gyventojų socialinę ir dvasinę gerovę įvertinta Marijampolės garbės piliečio vardu; partizanui, politiniam kaliniui Vytautui Pijui Raibikiui už Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės gynimą ir laisvės kovų įamžinimą įteiktas Šv. Jurgio – Marijampolės globėjo – ordinas; profesoriui Sauliui Sondeckiui – už Marijampolės muzikų ugdymą ir koncertinę veiklą; Danijos piliečiui, buvusiam Viborgo Sondre mokyklos direktoriui, bendradarbiavimo tarp Marijampolės ir Viborgo iniciatyvinės grupės nariui Stynui Erikui Andersenui  – už Marijampolės ir Viborgo bendradarbiavimą bei ypatingus nuopelnus švietimo srityje.


Perlaidoti LDK didikų Radvilų palaikai

Iš istorijos į dabartį ateinantys nesusipratimai

Į kriptą nuleidžiamas sarkofagas
su Radvilų palaikais
Jono ČESNAVIČIAUS nuotrauka

Šeštadienį Dubingių piliavietėje (Molėtų r.) iškilmingai perlaidoti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) didikų Radvilų giminės atstovų palaikai. Iškilmėse dalyvavo iš Lenkijos atvykę išlikusios Radvilų giminės atšakos palikuonys, premjeras Andrius Kubilius, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Evangelikų Reformatų Bažnyčios dvasininkai bei kitų konfesijų atstovai, kiti svečiai. Prieš perlaidojimo iškilmes ketvirtadienį ir penktadienį vilniečiai ir svečiai Vilniuje, Radvilų rūmuose, galėjo atiduoti pagarbą Mikalojui Radvilai Juodajam, Mikalojui Radvilai Rudajam ir dar šešiems giminės atstovams, kurių palaikai prieš kelerius metus buvo rasti Dubingiuose, Radvilų šeimos kapavietėje. Specialus sarkofagas buvo pastatytas XVI amžiaus žemėlapiu ir vėliavomis išpuoštoje salėje. Šeštadienį į Dubingius atvežtas sarkofagas su aštuonių didikų palaikais buvo nuleistas į kriptą, giminės garbei iššautos trys patrankų salvės.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija