2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Atlaidus pradėjo kariuomenė ir laisvės kovotojai

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo
vietoje Šiluvoje kariai
per kariuomenės dieną susirinko
į Švč. Mergelės Marijos Gimimo
atlaidus
Autoriaus nuotrauka

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
laimino į Šiluvą atvykusius piligrimus,
karius ir partizanus

Šiluvos Švč. Mergelės Marijos
apsireiškimo vietoje švenčiama
jos Gimimo iškilmė. Dievo Motinos
paminklo papėdė skendo gėlėse

Šiluvos iškilmėse dalyvavo (iš kairės)
krašto apsaugos ministrė Rasa
Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės
vadas Arvydas Pocius, viceministras
Vytautas Umbrasas

Atlaiduose – Karinių
oro pajėgų atstovai...

...ir laisvės kovotojai

Rugsėjo 8-ąją, Bažnyčiai švenčiant Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmę, Šiluvoje prasidėjo didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai. Pirmoji atlaidų diena skirta maldai už Lietuvos kariuomenę, partizanus, šaulius, Vietinės rinktinės karius, žemdirbius, darbininkus, politikus, žiniasklaidos darbuotojus. Šiemetinės Šilinės švenčiamos drauge minint Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejų, kurią atnešė šv. Brunonas.

Į Šiluvos atlaidus atvyko Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, Lietuvos kariuomenės generolai, vyresnieji karininkai, KASP vadas pulkininkas Antanas Plieskis, Lietuvos karinio laivyno admirolai. Visų Lietuvos partizanų devynių apygardų vėliavos plevėsavo Šiluvos aikštėje ir jų vadas dim. plk. Jonas Čeponis su LLKS štabu ir kovotojais užėmė garbingas vietas. Su vėliavomis atvyko Lietuvos šaulių sąjungos ir Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjungos atstovai. Šiluvos aikštę apjuosė Lietuvos karinių dalinių gretos su kovinėmis vėliavomis.

Prieš šv. Mišias Liturginei katechezei vadovęs kun. Artūras Kazlauskas priminė, kad „Evangelija – ne tik Šventasis Raštas, bet ir pats Jėzus Kristus – gyvas, su mumis esantis asmuo“.

Vidudienį, prasidėjus šv. Mišių aukai, melstasi už Lietuvos karius, partizanus, šaulius, VR karius, prašant Dievo globoti Tėvynę. Liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, koncelebravo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, LVK generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas, kariuomenės kapelionas kun. Saulius Kasmauskas, LLKS dvasios tėvas, mons. Alfonsas Svarinskas ir 50 kunigų. Giedojo generolo Jono Žemaičio karo akademijos choras „Kariūnas“ (vadovas Vytautas Verseckas), grojo Lietuvos karinių oro pajėgų pučiamųjų orkestras.

Pamoksle vyskupas E. Bartulis pabrėžė, kad šv. Brunono auka atnešta geroji Evangelijos žinia – tai šviesa mūsų gyvenimo takui, visaverčiam laisvo žmogaus gyvenimui. „Jėzus nori, kad mes gyventume laimėje – kaip Dievo vaikai“, – sakė Lietuvos kariuomenės ordinaras, linkėdamas kariams prašyti, jog Dievas duotų laisvą, drąsią ir naują dvasią, leistų su meile ir dėkingumu Viešpačiui atlikti savo tarnystę, matyti visų atliekamų darbų dvasinį tikslą.

KAM vadovė R. Juknevičienė sakė, kad ši diena liudija, jog tiesa yra stipri, o mes po dviejų laisvės ir taikos dešimtmečių prieiname ribą, kai pasijusime stipresni. Generolas A. Pocius dėkojo karo kapelionams už jų tarnystę, primindamas Lietuvos partizanų pasiaukojamą kovą.

Šv. Mišių pabaigoje arkivyskupas S. Tamkevičius suteikė visiems pamaldų dalyviams Dievo palaiminimą.

Po šv. Mišių LLKS kovų dalyviai kartu su mons. A. Svarinsku susirinko prie paminklo generolui Jonui Žemaičiui ir aptarė artimiausius partizanų renginius.

Pagrindinė atlaidų diena bus švenčiama sekmadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija