2009 m. rugsėjo 11 d.
Nr. 64
(1756)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Seminarija pradėjo naujus mokslo metus

Klier. Haroldas ŠNEIDERAITIS

Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus
kunigų seminarijos klierikai, vyskupijos
licėjaus mokiniai, propedeutinio kurso
auklėtiniai, seminarijos dėstytojai
bei vadovybė su vyskupu Jonu Boruta SJ
Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje

Rugsėjo 2-ąją Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, vyskupijos licėjaus mokiniai, propedeutinio kurso auklėtiniai, seminarijos dėstytojai bei vadovybė kasmėnesinių atlaidų proga susirinko Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje paminėti mokslo metų pradžią. Tądien šventovę aplankė ir gausus būrys iš Palangos dekanato atvykusių tikinčiųjų.

Sumos šv. Mišių auką celebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ. Ganytojas priminė susirinkusiesiems Švč. Mergelės Marijos reikšmę kiekvieno krikščionio gyvenime, pristatė Dievo Motiną II Vatikano susirinkimo šviesoje, ypač ekleziologiniame kontekste.

Homiliją sakė seminarijos rektorius kan. Jonas Ačas. Dvasininkas ragino mokytis kasdienybėje sujungti spekuliatyvų apreikštų tiesų apmastymą su dvasinio gyvenimo augimu. Maldos gyvenimas, asmeninis ryšys su Dievu yra būtinas, kad pajėgtume giliau suvokti dieviškąsias paslaptis, ypač žinant tai, jog pastarosios visiškai prašoka mūsų gebėjimus. Patristinė tradicija vienašališkai pabrėžia egzistuojantį esminį ryšį tarp maldos gyvenimo ir šventų mokslų studijų. Rytų Bažnyčios tėvas Evagrijus Pontikas yra pasakęs: „Si theologus es, vere orabis; et si vere oraveris, es theologus“ („Jeigu esi teologas, tikrai melsiesi, ir jeigu tikrai meldiesi, esi teologas“).

Reikia paruošti tinkamą dirvą savo sieloje, kad Šventoji Dvasia joje galėtų įskiepyti tą pažinimą, apie kurį užsimena apaštalas Paulius, sakydamas: „Todėl ir mes nuo tos dienos, kada tai išgirdome, nesiliaujame už jus meldę ir prašę, kad būtumėte pilni Dievo valios pažinimo su visa išmintimi ir dvasiniu supratimu“. Šitokio dieviškos realybės meilingo pažinimo pavyzdys šiandien mums gali būti Švč. Mergelė Marija, kuri pasirodo mums kaip žmogiškoji būtybė, paskendusi nuolatiniame klausymesi ir maldoje. Marija visuose įvykiuose girdi „žodžius“, kitaip sakant, mato įvykį, pripildytą prasmės, kurią tam įvykiui suteikia paties Dievo valia, pačios prasmės kūrėja.

Kanauninkas priminė Jono Pauliaus II žodžius: „Jei bet kokiam mokymo tipui yra būtina tam tikra išmintis, tai galima teigti, kad jums, bažnytinių universitetų ir fakultetų dėstytojai, būtinai reikia tos išminties, kuri pareina iš aukšto, išminties, kuri įgyjama adoracija, kontempliacija, nuolatiniais kreipiniais į Šventąją Dvasią.  Būtent ši išmintis diena iš dienos pajėgs perkeisti jūsų užduotį į gyvą liudijimą“.

Po šv. Mišių buvo einamas Kryžiaus kelias, maldoje apmąstant ir įsigilinant į begalinę Kristaus meilės žmonėms išraišką – kančią ir mirtį. Sugrįžusiems iš kalnų maldininkams vyskupas priminė artimiausias liturgines šventes bei įvykius, paragino melstis už kunigus, kadangi šie metai popiežiaus Benedikto XVI yra paskelbti Kunigų metais.

Vėliau kunigų seminarijos dėstytojai kartu su savo Ganytoju atliko tikėjimo išpažinimą. J. Boruta SJ kiekvienam klierikui asmeniškai įteikė atminimo dovanėlę, linkėdamas sėkmės nelengvose studijose. Galiausiai II teologijos kurso studentams – Martynui Girininkui, Stasiui Blinstrubiui ir Edvinui Bružui – buvo įteikti paskyrimai. Vyskupo sprendimu šie klierikai pusę metų, t.y. rudens semestrą, turės atlikti katechetinę-liturginę praktiką.

Žemaičių Kalvarija
Antano ŠNEIDERAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija