2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Žemaitijos sakralinės vertybės

Jurgita Gustytė-Ivinskienė,

Žemaičių vyskupystės muziejaus Archyvo ir bibliotekos vedėja

Minint Lietuvos vardo ir evangelinės žinios Lietuvai tūkstantmečio jubiliejų Žemaičių vyskupystės muziejuje Varniuose pristatomos per dešimtmetį sukauptos kultūros vertybės. Atnaujintoje muziejaus ekspozicijos parodoje „Žemaitijos sakralinės vertybės“ atversti reikšmingiausi istorinės Žemaičių vyskupijos kultūros ženklai – leidiniai, dokumentai, be kurių neįsivaizduojamas Žemaičių vyskupijos paveldas ir kuriuos muziejui pavyko įsigyti per pirmąjį veiklos dešimtmetį. Baigiantis metams parodą ketinama dar papildyti Žemaitijos bažnyčioms sukurtu meno kūrinių rinkiniu, kurį muziejus rūpinasi sugrąžinti į Žemaitiją nuolat eksponuoti.


Paroda gamtininko jubiliejui

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Sigutis Obelevičius su gamtininku
Broniumi Šablevičiumi

Mane suviliojusiems augalams aš liksiu ištikimas visada, man patinka stebėti gamtą, minti jos mįsles, rašyti apie gamtą ir aš tai stengiuosi daryti visą gyvenimą. O kaip gali nusibosti dirbti, jeigu nori gyventi?

(S. Obelevičius)

Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje rugpjūčio mėnesį veikė paroda „Iš nuostabių augalų pasaulio“, skirta Traupio botanikos sodo įkūrėjo, pedagogo, biologo, gamtininko, politiko, Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus 50-mečiui. Parodoje eksponuojami S. Obelevičiaus išleisti mokslo populiarinimo ir informaciniai leidiniai:  2000 m. – „Nuostabus augalų pasaulis“, „Uogos“ (žinynas),  2007 m. – „Sodelį sodinau“ (žinynas) bei informacinis leidinys „Traupio ekologinis pažintinis takas ir senoviniai prieskoniniai augalai“, straipsniai, skelbti spaudoje ir kituose leidiniuose. Be to, parodos lankytojai galės pamatyti jo šeimos nuotraukas iš asmeninio albumo.


Išaukštinusi juodąją keramiką

Bronius VERTELKA

Medžio drožėjas Arvydas Petrulis
įteikė Teresei Jankauskaitei kelis
dešimtmečius saugotą skelbimą apie
jos ir jos tėvo kūrybos parodą

Liepos 29-osios pavakare Panevėžio dailės galerijoje buvo pristatyta Dzūkijoje gyvenančios dailininkės Teresės Jankauskaitės juodosios keramikos, tapybos ir fotografijos paroda „Miško dvasiukai“.

1973 metais baigusi Vilniaus dailės institutą V. Jankauskaitė savo gyvenimą susiejo su Dzūkija, čia susipažino su vietos liaudies meistrais Miku Miliausku ir Stasiu Mašalu, kurie sudomino ją pačiu seniausiu molio degimo būdu pasaulyje – juodąja keramika. Ši keramika, degdama lauko krosnyje, įgauna nenuspėjamus atspalvius. T. Jankauskaitė moka išgauti ypatingą blizgesį ir ornamentus. Jos parodos buvo surengtos ne vienoje užsienio šalyje, bet didžiausio pripažinimo menininkė susilaukė gimtojoje Lietuvoje. Tikriausiai  pati įdomiausia jos paroda buvo Dzūkijoje, surengta ant plaukiojančių salų Bedugnio ežere. O skambanti suknelė, keramikės nulipdyta iš molio žvynų, įrašyta į Lietuvos rekordų knygą.  


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija