2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paroda gamtininko jubiliejui

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Sigutis Obelevičius su gamtininku
Broniumi Šablevičiumi

Mane suviliojusiems augalams aš liksiu ištikimas visada, man patinka stebėti gamtą, minti jos mįsles, rašyti apie gamtą ir aš tai stengiuosi daryti visą gyvenimą. O kaip gali nusibosti dirbti, jeigu nori gyventi?

(S. Obelevičius)

Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje rugpjūčio mėnesį veikė paroda „Iš nuostabių augalų pasaulio“, skirta Traupio botanikos sodo įkūrėjo, pedagogo, biologo, gamtininko, politiko, Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus 50-mečiui. Parodoje eksponuojami S. Obelevičiaus išleisti mokslo populiarinimo ir informaciniai leidiniai:  2000 m. – „Nuostabus augalų pasaulis“, „Uogos“ (žinynas),  2007 m. – „Sodelį sodinau“ (žinynas) bei informacinis leidinys „Traupio ekologinis pažintinis takas ir senoviniai prieskoniniai augalai“, straipsniai, skelbti spaudoje ir kituose leidiniuose. Be to, parodos lankytojai galės pamatyti jo šeimos nuotraukas iš asmeninio albumo.

Žymus gamtininkas išleido nemažai leidinių su savo bendraminčiais: 1997 metais – „Anykščių rajono gamtinės vertybės“ (su Giedriumi Švitra ir Romualdu Barausku), 1998 m. – „Ekologinio ugdymo sūkuriuose“ (su grupe autorių), 1999 m. – „Miesto medžiai“ (su R. Barausku), „Rokiškio krašto gamta: geografinė apžvalga, augalija, gyvūnija, saugomos teritorijos, gamtos paminklai, saugotinos teritorijos“ (su Selemonu Paltanavičiumi ir Daručiu Krivu, tyrimo apžvalga), „Raseinių rajono gamta“ (su R. Barausku, Liutauru Raudonikiu, Vaclovu Stukoniu, tyrimo apžvalga), „Pakruojo rajono gamta“, „Utenos krašto gamta: rajono gamtos apibūdinimas, augalija, gyvūnija, saugomos teritorijos, svarbios ir saugotinos gamtinės teritorijos, gamtos paminklai“ (su grupe autorių) ir dar daug kitų.

S. Obelevičius parašė ir paskelbė apie 300 mokslinių ir mokslo populiarinimo straipsnių leidiniuose “Lithuania in the World”, “Botanica Lituanica”, žurnaluose apie gamtą „Baltasis gandras“, „Mūsų sodai“, „Sodo spalvos“, „Mūsų gamta“ ir kitur. S. Obelevičius Lietuvos Raudonosios knygos komisijos leidinyje „Raudoni lapai“ parengė straipsnius ne tik apie retųjų augalų, bet ir grybų rūšis Anykščių krašte, sudarė Šiaurės Lietuvos regiono gamtos paveldo ir gamtinės įvairovės apžvalgą internete http://www.ziemgala.lt (2007 m.). Jo straipsniai yra skelbti gamtos tematikos fotoalbumuose. S. Obelevičius yra Lietuvos gamtinės įvairovės išsaugojimo draugijos pirmininkas, Lietuvos dendrologų draugijos tarybos narys, Lietuvos mikologų draugijos narys, Lietuvos retųjų augalų pažinimo ir globos klubo „Medumėlė“ tarybos narys.

1996 metais Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija S. Obelevičiui įteikė padėkos raštą už aktyvų dalyvavimą ekspedicijose ir gamtotyrinę veiklą „Medumėlės“ klube  bei moksleivių gamtamokslinį ugdymą ir visuomenės ekologinį švietimą. Žymus gamtininkas už aplinkosauginę veiklą taip pat apdovanotas Valdo Adamkaus premija (2001 m.). Konkurse „Lietuvos kaimo spindulys 2005“ jis tapo „Kaimo aplinkos gražintojo“ nominacijos laureatu. Asmeniniame Anykščių rajono mero archyve daugiau kaip dvidešimt įvairių apdovanojimų. Šiais metais Lietuvos šaulių sąjunga S. Obelevičių apdovanojo jubiliejiniu šios sąjungos 90-mečio medaliu „Už tarnystę Tėvynei“.

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija