2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ar antikrikščioniška nuostata – TS-LKD politika?

Atviras laiškas-kreipimasis LR Seimo nariui Mantui Adomėnui

Aš, krikščionių demokratų atstovė ir rėmėja, esu giliai sukrėsta žinios, kad  dėl sunkios ekonominės finansinės būklės nuo liepos mėnesio nutraukta  vieno populiariausių vaikų ir jaunimo laikraščio „Kregždutė“ leidyba. Šis laikraštis buvo leidžiamas keliolika Nepriklausomybės metų ir buvo tikras dvasinės, patriotinės vilties skleidėjas dabartinei augančiai kartai. Laikraštyje buvo nagrinėjamos aktualios temos, susijusios su krikščioniškomis dvasinėmis ir moralinėmis vertybėmis, kurių ypač pasigendama pastaruoju metu tarp augančio ir bręstančio jaunimo.

Nustojus leisti šį laikraštį, būsimoji mūsų vaikų, jaunimo karta prarado puikų leidinį, galintį padėti jiems atsirinkti tikrąsias gyvenimo vertybes, atsiriboti nuo plūstančios neigiamos antimoralios kultūros leidinių ir televizijos laidų, žalojančių vaikų dvasinį pasaulį.

Apmaudu, kad Lietuvoje ne vienerius metus veikiantis Spaudos radijo ir televizijos Rėmimo fondas per tą laiką neparėmė laikraščio „Kregždutė“, o kitiems leidiniams, dažnai propaguojantiems svetimą kultūrą ir netgi smurtą bei ignoruojantiems tautiškumo, patriotiškumo idėjas, pinigų visada atrandama!

Prašytume kad Jūs, kaip Seimo narys, išaiškintumėte, kodėl mūsų atsakingi politikai, atstovaujantys krikščionims demokratams, neskiria dėmesio į sunkią padėtį patekusiai patriotinės minties spaudai, tarp jų ir minimai „Kregždutei“? Juk dėl dabartinės mūsų Vyriausybės neseniai priimtų sprendimų, kuriais buvo padidinti mokesčiai spaudai, nutraukta „Kregždutės“ leidyba.

Taigi norėčiau gauti aiškų atsakymą dėl laikraščio „Kregždutė“ likimo. Ar mūsų valdžia nesiims jokių sprendimų, kad būtų pagelbėta patriotinės minties spaudai?

Laikraštį „Kregždutė“ iki šiol leido laikraščio „XXI amžiaus“ leidėjai – viešoji įstaiga „Naujasis amžius“. Jie irgi negavo valstybinės paramos. Ar tokia antikrikščioniška nuostata yra dabartinės TS-LKD politika?

Pagarbiai

Danutė UMBRASIENĖ,
Jūsų rinkėja, tremtinė, LLKDS narė
Pasirašo ir kiti rinkėjai:
 Vida Banionienė, Liuda Panavienė,
Juozas Panavas, Izolda Baškienė,
Egidijus Patejūnas, Vytautas Kieras,
Birutė Bičkauskienė, Jadvyga Jovaišienė,
Aurelija Abromavičiūtė,
 Aistė Mackevičienė, Tomas Mackevičius,
Edvinas Sutkutis, Algimantas Urbelis,
Marytė Danutė Budreikienė
(Iš viso 56 parašai)

Redakcijos prierašas. Nors „Kregždutė“ dėl mokesčių naštos jau nebeleidžiama, spausdiname šį kreipimąsi kaip visuomenės susirūpinimo katalikiškos spaudos būkle Lietuvoje ženklą. Skaudu, kad vienintelis katalikiškas laikraštėlis vaikams, kurį leidome 18 metų, vienas pirmųjų nukentėjo nuo drakoniškos mokesčių naštos, įvestos pernai per vieną naktį. Ne kartą kreipėmės į Seimo ar Vyriausybės narius, prašydami pagalbos ir siūlydami lankstesnę PVM spaudai didinimo metodiką, tačiau buvome nesuprasti ar paprasčiausiai ignoruojami. Tas pat buvo ir su Spaudos rėmimo fondu, kurio politikos karčius „vaisius“ mes raškome dar nuo 1996 metų. Katalikišką spaudą ignoruoja visų politinių krypčių Lietuvos vyriausybės. Jeigu mes būtume gavę bent pusę tos paramos, kuri yra reikalinga, būtume išlaikę ir „Kregždutę“, ir „XXI amžių“. Deja, visiems politikams lietuviška spauda nerūpi. Jų skelbiamas solidarumas jiems reikalingas tik tam, kad išsilaikytų valdžioje. O redakcija iki šiol dar gauna laiškus su viltingais skaitytojų palinkėjimais, kad „Kregždutė“ atsigautų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija