2009 m. rugsėjo 18 d.
Nr. 66
(1758)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Piligrimų širdis džiugino giesmės

Rimantas KLEVEČKA

Pagrindinę Šiluvos iškilmių dieną
Eucharistiją prasmingai praturtino
Kauno miesto parapijų ir kitų
muzikinių kolektyvų giesmės
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

Rugsėjo 13 dieną į Šiluvos šventovę susirinko ne tik gausus piligrimų būrys, bet ir keletas bažnytinių chorų bei kitų muzikos kolektyvų iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. Pagrindinę iškilmių dieną Eucharistiją prasmingai praturtino atlaiduose dalyvauti pakviesti Kauno miesto parapijų ir kiti muzikos kolektyvai.

Bažnytinei muzikai, giedojimui pamaldų metu Romos katalikų bažnyčioje nuo seno skiriama daug dėmesio. Giesmė – viena iš įtaigiausių formų, padedanti tikintiesiems geriau suprasti Gerąją Naujieną ir labiau įsigilinti į Eucharistinio pokylio prasmę. Vatikano II susirinkimo liturginėje konstitucijoje Sacrosanctum consilium pabrėžiama, jog „muzikinė Visuotinės Bažnyčios tradicija yra neįkainuojamos vertės turtas, pranašesnis už kitas meno formas, svarbiausia dėl to, kad žodžiais įprasminta giesmė yra būtina arba papildanti iškilmingos liturgijos dalis“.

 Pagrindinių 12 val. (Sumos) šv. Mišių liturgiją giesme džiugino jungtinis Kauno technologijos universiteto akademinis choras „Jaunystė“ bei Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos choras, kuriam dirigavo Danguolė Beinarytė. Lietuvos televizijos vidurdienį pradėjo tiesioginę iškilmių iš Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Bazilikos aikštės transliaciją, todėl visi Lietuvos tikintieji galėjo dalyvauti Eucharistijos šventime ir klausytis choro atliekamų šv. Mišių, eucharistinių giesmių bei religinių kūrinių, skirtų Dievo Motinos garbei.

Po šv. Mišių Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčioje vyko religinės muzikos valanda „Ave Marija“. Joje dalyvavo Daiva Eidikytė (mecosopranas), Jūratė Veselytė (altas), Loreta Haidari (vargonai), Kauno Arkikatedros Bazilikos mišrus choras „Cantate“, minintis kūrybinės veiklos dešimtmetį. Koplyčios skliautus pripildė lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai, skirti Dievo Motinai. Suskambėjo seniausia žinoma lietuvių liaudies giesmė, skirta Šiluvos Švč. Mergelės Marijos garbei – maestro Prano Beinario giesmė „Marija, melski už mus“ bei garsioji J. S. Bacho „Arija“ ir H. Nyberg „Ave Maria“, kurią atliko visi koncerto dalyviai.

Grįžusi iš Šiluvos įspūdžiais dalijosi Kauno Arkikatedros Bazilikos mišraus choro vadovė Vita Liaudanskaitė-Vaitkevičienė: „Kaip ir po kiekvieno koncerto grįžome kupini įspūdžių ir kaip atlikėjai, ir kaip tikintieji. Visų pirma džiugiai kolektyvo koncertinei nuotaikai daug įtakos turėjo pati Šilinių atlaidų dvasia. Negali likti abejingas tokiam gausiam tikinčiųjų būriui, kurie tadien, rodos, ypač pakylėti maldų ir  nuostabaus oro, vienas kitą palydėdavo nuoširdžiom šypsenom. Koncertavome Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčioje, kuri buvo pilnutėlė žmonių. Buvo miela sulaukus tiek daug klausytojų, tačiau teko įveikti ir tam tikrą  „nepatogumą“: kurį laiką teko muzikuoti nesant tylai – į koplyčią ateidavo vis naujų maldininkų, o iš šventoriaus sklido pritariamasis paukščių vokalas“.

Vakaro aukotose Šv. Mišiose giedojo Kauno Arkikatedros Bazilikos mišrus choras „Cantate“ ir Kauno Šv. Antano Paduviečio parapijos jaunimo choras.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija