2009 m. rugsėjo 23 d.
Nr. 67
(1759)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Kaukšėjo drožėjų plaktukai

Bronius VERTELKA

IX respublikinio medžio drožėjų
plenero dalyviai: (iš kairės )
rokiškietis Vidmantas Zakarka,
Kęstutis Krasauskas iš Pasvalio
rajono, Gintaras Varnas iš Rokiškio
ir anykštėnas Jonas Tvardauskas

Valdis Lauris (kairėje)
ir Dainis Legenbergs
iš Jelgavos (Latvija)

Ukmergiškiai Rimantas
Zinkevičius (kairėje)
su savo mokiniu Kostu Maslovu

Nikolajus Juškevičius
iš Jekabpilio rajono (Latvija)
droždamas išsigydė ligą

Rugsėjo 10–17 dienomis Rokiškyje vyko IX respublikinis medžio drožėjų pleneras „Improvizacijos  L. Šepkos gyvenimo ir kūrybos temomis“. Jame dirbo keturi  meistrai: rokiškėnai Gintaras Varnas ir Vidmantas Zakarka, anykštėnas Jonas Tvardauskas bei Kęstutis Krasauskas iš Pasvalio rajono. Jų sukurti kūriniai papuošė L. Šepkos medžio skulptūrų parką prie rajono Savivaldybės.

Rugsėjo 13–19 dienomis Rokiškio krašto muziejaus teritorijoje darbavosi Tarptautinio plenero, skirto medžio amatų gaivinimui ir puoselėjimui, dalyviai. Čia savo meistriškumą rodė septyni pripažinimą pelnę drožėjai ir keturi jų padėjėjai iš Lietuvos bei Latvijos. Lietuviai drožė skulptūras, o latviai kaimo sodybos rakandus: tvoros fragmentą, arklio traukiamą vežimą, arkliuką vaikams ir kt. Šio plenero  drožėjų darbai atiteks Rokiškio muziejuje kuriamai  XIX amžiaus valstiečio sodybai.

 Kostas Maslovas  su savo mokytoju, garsiu medžio meistru Rimantu Zinkevičiumi atvyko iš Ukmergės. Vaikinas džiaugėsi, kad iš drožimo ir pragyvena, nestokoja užsakymų.

Nikolajus Juškevičius  iš Jekabpilio rajono (Latvija) kūrė kaimo sodybos tvoros fragmentą. Daug metų  dirbęs mechaniku, tik prieš penkerius metus, kai pakirto liga, ėmėsi drožybos. Drožyba jam buvo veiksmingiausi  vaistai. Ką kadaise darė  tėvas, to ėmėsi sūnus.

 Meistrai iš Jelgavos (Latvija) Dainis Legenbergs ir Valdis Lauris meistravo ūkininko vežimą. Vyrai buvo labai patenkinti Rokiškyje teikiama nakvyne, skaniu maistu ir geru plenero organizavimu. „Jeigu būčiau žinojęs, kad taip gardžiai valgydins, būčiau atsivežęs ir savo vaikus – nebūtų reikėję  jiems pietauti namuose“, – šmaikštavo V. Lauris.

Rugsėjo viduryje Rokiškyje žvygavo benzopjūklai (nors ne medžius pjovė), kaukšėjo plaktukai. Vyrai dirbo taip, kad tekdavo juos pakartotinai kviesti valgyti. Laisvu laiku plenerų dalyviai užsukdavo pasižiūrėti muziejuje atnaujintos dievdirbio Liongino Šepkos kūrybos ekspozicijos, aplankė jo vardu pavadintą medžio skulptūrų parką ar užeidavo pasigrožėti medžio dirbiniais Šv. Mato bažnyčioje. Abu plenerus finansavo Europos Sąjungos struktūriniai fondai ir rajono savivaldybė.

Rokiškis
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija