2009 m. rugsėjo 23 d.
Nr. 67
(1759)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio valdžiai  žmonių balsas nesvarbus

Praėjus daugiau kaip metams nuo Tėvynės sąjungos ir Lietuvos krikščionių demokratų partijų susijungimo, norėčiau Panevėžio politiko akimis apžvelgti šį laikotarpį. Priminsiu, kad nuo 2003 metų Panevėžio mieste tiek Tėvynės sąjunga, tiek Lietuvos krikščionys demokratai buvo miesto Tarybos valdančiojoje koalicijoje. Tiesa, koalicija buvo plati – nuo 2003 iki 2007 metų Panevėžio miesto Taryboje visai nebuvo opozicijos. Valdžia dalijosi visos aštuonios į savivaldybės Tarybą išrinktos partijos. Po 2007 metų savivaldybių Tarybų rinkimų Panevėžyje mandatus gavo net devynių partijų atstovai (iš viso Panevėžyje renkamas 31 Tarybos narys). Valdančiąją koaliciją sudarė penkių partijų atstovai, tarp jų ir Tėvynės sąjunga ir Lietuvos krikščionys demokratai. Panevėžyje esančių politinių partijų atstovai (daugiausia socdemai ir „tvarkiečiai“) primygtinai įkalbinėjo Panevėžio krikščionis demokratus nepritarti būsimam TS ir LKD susijungimui. Labai keistai atrodė kitų partijų narių įtikinėjimas nepanaikinti šimtametės Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nors buvo numatyta po susijungimo išsaugoti LKD programą.

TS ir LKD atstovai Panevėžio miesto Taryboje pasipriešino „tvarkiečių“ siūlymui neva kultūros reikmėms už savivaldybės lėšas iš privataus verslo nupirkti „Čičinsko“ restoraną. TS-LKD atstovai sukliudė perduoti neaiškiam naujai įsiregistravusiam klubui didelę asfaltuotą kartingų aikštelę miesto šiaurės rytiniame pakraštyje.

Kai Lietuvos politinėje padangėje gimė nauja jungtinė partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, jau po dviejų savaičių Panevėžio mieste staiga susiformavo nauja valdančioji dauguma iš septynių partijų atstovų. 2008 metų birželio 2 dieną jie įteikė Panevėžio merui Vitui Matuzui nepasitikėjimo pareiškimą. Šio pareiškimo 2-asis punktas skelbė: „<...> už nesugebėjimą konsoliduoti tiek Tarybos valdančiosios daugumos, tiek opozicijos bendram darbui reiškiame nepasitikėjimą Panevėžio miesto savivaldybės meru Vitu Matuzu ir reikalaujame jo atleidimo iš užimamų pareigų“.

2008 m. birželio 12 dieną naujoji Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos dauguma, susidedanti  iš 18 Tarybos narių, priėmė sprendimą Nr. 1-18-1, kuriuo atleido miesto merą Vitą Matuzą iš pareigų. Kitais sprendimais atleido Petrą Luomaną iš vicemero pareigų, Audronę Grainienę – iš savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigų. Vėliau iš pareigų savivaldybėje atleido ir daugiau TS-LKD narių. Kai susitikime su miesto gyventojais naujų Panevėžio valdančiųjų paklausė, už ką atleido žmones, ką jie blogo padarė Panevėžiui, į šiuos klausimus buvo atsakyta tyla.

Dabartinė Panevėžio miesto Tarybos dauguma, tarpusavyje susicementavusi svarbiais postais, labai sėkmingai „konsoliduoja“ bendram darbui valdančiąją daugumą ir opoziciją. Priklausančių TS-LKD Tarybos narių pasiūlymai atmetami, pasinaudojus valdančiąja Tarybos dauguma. Neracionaliai priimtas deficitinis 2008 metų biudžetas, atmesti opozicijos siūlymai priimti demokratiškesnį Tarybos veiklos reglamentą. Panevėžio miestas valdomas labai neūkiškai ir atsainiai. Metų pabaigoje savivaldybės įstaigos gali tapti nemokiomis, o Panevėžio socdemai savo nepajėgumą, politinį ir ūkinį nihilizmą vadina aukščiausios valdžios klaidomis. Miesto valdžia nesugeba suvaldyti LR Vyriausybės ir Europos Sąjungos skirtų lėšų įstaigų tvarkymui ir gatvių asfaltavimui. Vasara jau baigėsi, o darbai nebaigti, kai kurie net nepradėti. Valdantieji socdemai, „tvarkiečiai“ ir kiti, viešai deklaruodami, kad dirba panevėžiečių gerovei, Lietuvą ir Europą ištikusio ekonominio sunkmečio metu didina mokesčius už geriamąjį vandenį ir nuotekas ir visiškai nepaiso opozicijos siūlymų paieškoti savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje UAB „Aukštaitijos vandenys“ vidinių rezervų. Jie visiškai nereaguoja į viešus Panevėžio bendruomenės protestus, negirdomis nuleidžia žmonių prašymus nekelti mokesčių. TS-LKD nariams paprašius vardinio balsavimo, toks pasiūlymas buvo atmetas. Susidaro įspūdis, kad Panevėžio valdantiesiems nusispjauti į viešumą, vietos savivaldos įstatymą, demokratiją, visuomenės nuomonę, socialinę realybę ir apskritai į Panevėžio žmones.

Įdomu, ar ilgai dar tai tęsis?..

Vitalijus SATKEVIČIUS,
 Panevėžio miesto Tarybos narys,
TS-LKD Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotojas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija