2009 m. rugsėjo 25 d.
Nr. 68
(1760)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Panevėžio vyskupijoje

Rokiškio dekanate

Tremtinių kryžiaus šventinimas ir  šv. Mato atlaidai

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas
(kairėje) ir Rokiškio dekanas
klebonas g. kan.Vilnis Viktoras
Cukuras L. Šepkos medžio
skulptūrų parke

Pandėlio klebonas kun. Kostas
Balsys šventoriuje bendrauja
su jaunaisiais parapijiečiais

Rokiškio krašto tremtinių kryžius

Rokiškio parapijos choras,
vadovaujamas Egidijaus Kundroto

Rokiškis. Rugsėjo 20-ąją Liongino Šepkos medžio skulptūrų parke šalia Rokiškio rajono Savivaldybės buvo pašventintas Rokiškio krašto tremtinių kryžius. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Rokiškio  skyriaus pirmininkas Jonas Tautvilis Aleksiejus priminė, jog pirmąjį savo kryžių tremtiniai pastatė Kryžių kalne (Šiaulių r.) šią vasarą. Autorius pasvalietis tautodailininkas  Kęstutis Krasauskas aiškino, jog šis kryžius simbolizuoja  viltį, kad tauta atgims.  

Kryžių šventino Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, dalyvavo Rokiškio klebonas ir dekanas g. kan. Vilnis Viktoras Cukuras.

Paskui visi su vyskupu iš parko miesto gatvėmis ėjo link Šv. Mato bažnyčios. Šiemet šv. Mato atlaidai, sutapę su Rokiškio 510-uoju gimtadieniu,  bažnyčios pastatymo 110-ųjų metų sukaktimi ir Lietuvos evangelizacijos tūkstantmečiu, prasidėjo Švenčiausiojo Sakramento procesija aplink šventovę. Šv. Mišias, kurias transliavo „Marijos radijas“, aukojo vyskupas J. Kauneckas, dalyvavo su juo kartu atvykęs diakonas Rimantas Rimkus, Rokiškio dekanas klebonas kan. V. V. Cukuras, dekanato kunigai. Pamoksle ganytojas teigė, kad netikintis žmogus yra dvasinis ligonis, ir kitokiu jį  padaryti gali tiktai atėjimas į tikėjimo kelią. Tauta negali tikėtis naujo gyvenimo, jeigu ji nesugrįš į tikėjimą. Jeigu sekmadieniais bažnyčią lanko 61 proc. Slovakijos gyventojų, Lenkijos – 51 proc, tai Lietuvos – tik 10 proc. Užtat Lietuva krizės metu ekonomiškai labiausiai nukentėjo iš visų Europos Sąjungos šalių, mes labiausiai garsėjame alkoholizmu, degradacija, skyrybomis. Vyskupas kalbėjo, kad iš Pasvalio, jo gimtojo krašto, kilę broliai Vileišiai, buvę Seimo nariais ir ministrais, atsisakydavo algų. Kunigaikštis Aleksandras  skyrė žemės sklypą bažnyčiai statyti, nuo tos bažnyčios ir prasidėjo Pasvalio miestas, kaip ir Rokiškis. Kur buvo statomos bažnyčios, ten buvo atidaromos ir mokyklos. Rokiškio kraštas turėjo kunigą Katelę, kuris caro laikais pasiekė, kad jo parapijoje nebūtų beraščių. Kamajuose dirbo kunigas Antanas Strazdas.

Vyskupas prisiminė dzūką, kuris, sulaukęs 80 metų ir pasiligojęs, eidavo į bažnyčią 8 kilometrus. Kai susirgo kaimynas stribas, šį labai tikintį žmogų padaręs invalidu, jis atėjo jo lankyti su medaus stiklainėliu. Tik tada susimąstė stribas: kodėl jo nelanko draugai komunistai, o jo nepaniekino tas, kurį pats kažkada niekino?

Klebonas kun. V. V. Cukuras dėkojo gausiai dalyvavusiems atlaiduose, Mišiose giedojusiam Biržų, Molėtų, Rokiškio parapijų ir Rokiškio kultūros centro jungtiniam chorui. Asmeninį palaiminimą tikintiesiems suteikė vyskupas.

Po Mišių bažnyčios šventoriuje vyko koncertas, dekanato parapijų prisistatymai, paskui visi bendravo agapėje.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija