2009 m. spalio 7 d.
Nr. 70
(1762)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Pagerbti krašto kūrėjai

Rūta AVERKIENĖ

Varėnos Šv. arkangelo Mykolo
bažnyčioje koncertavę solistai
ir vargonininkas Bernardas
Vasiliauskas (trečias iš kairės).
Kairėje – kun. Pranciškus Čivilis

2009 metų „Sidabrinės bitės“
laureatės Sofija Vainilaitienė
ir Regina Svirskienė
Autorės nuotraukos

Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje sekmadienį paminėtos Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 134-osios gimimo metinės ir tryliktąjį kartą įteikti „Sidabrinės bitės“ apdovanojimai. „Sidabrinės bitės“ ženklu ir Savivaldybės kultūros premija apdovanota Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Regina Svirskienė ir dailininkė Sofija Vainilaitienė.

Iškilmingas renginys prasidėjo šv. Mišiomis už iškiliausią lietuvių menininką M. K. Čiurlionį bei visus Varėnos krašto kūrėjus. Mišias aukojo renginio globėjas, Varėnos šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas Pranciškus Čivilis. Buvo prisiminti ir per pastaruosius metus į amžinybę iškeliavę „Sidabrinės bitės“ laureatai – Marcinkonių etnografinio ansamblio vadovė Joana Serenčikienė ir Merkinės vargonininkas Jonas Gregoravičius.

Šv. Mišių metu vargonavo Bernardas Vasiliauskas, giedojo operos solistė Jovita Vaškevičiūtė, Ramūnas Urbietis (baritonas), grojo Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos styginių kvartetas. 

Jie atliko M. K. Čiurlionio, G. F. Hendelio, G. Geordiani, A. Koldaro  ir kitų žymių kompozitorių sakralinės muzikos kūrinius.

Po šv. Mišių Varėnos rajono savivaldybės bei rajono Kultūros ir meno tarybos iniciatyva kultūros premija bei kultūros ir meno tarybos ženklu „Sidabrinė bitė“ už vaikų poeto ir rašytojo Martyno Vainilaičio kūrybos puoselėjimą, skulptūrų parko ir muziejaus įkūrimą Vaitakarčmio kaime, savo kūrybos parodą Varėnos mieste ir jauniesiems Varėnos krašto skaitytojams dovanotas knygas apdovanota dailininkė Sofija Vainilaitienė.

Antroji šių metų laureatė – Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė, rajono kultūros srityje dirbanti daugiau kaip trisdešimt metų, apdovanota už neįkainojamą indėlį į Varėnos krašto kultūros kraitę, už aktyvią ir sėkmingą kūrybinę bei visuomeninę veiklą, už unikalių dzūkų kultūros vertybių puoselėjimą, populiarinimą Lietuvoje ir užsienyje.

Laureatėms „Sidabrinės bitės“ ženklus įsegė ir premijas įteikė Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, padėkas ir gėles įteikė savivaldybės administracijos direktorius Algis Miškinis, sveikino rajono Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Nijolė Pavasarienė, Varėnos kultūros centro direktorė Marytė Stoškutė, ankstesnieji „Sidabrinės bitės“ laureatai, artimieji ir draugai. Meras, kalbėdamas apie kultūrai ir menui nusipelniusius Varėnos krašto žmones, sakė: „Man nepaprastai miela šią dieną matyti tiek daug šviesių veidų, kurie daug metų kaip tikros bitės į kultūros korį nešė medų. Nuostabu, kad bitučių spiečius kasmet didėja. Kaip šaltinis niekada nesibaigia, taip ir kūrybingi žmonės mūsų krašte tikrai nepasibaigs“. Dailininkę Sofiją Vainilaitienę rajono vadovas palygino su vulkanu. Ši moteris – ne tik šviesios atminties savo vyro, vaikų poeto Martyno Vainilaičio kūrybos puoselėtoja, bet ir didelė krašto mylėtoja. Dailininkė, grafikė, autorine technika kurianti reljefinius kilimus, įvertinta šalies ir užsienio parodose. S. Vainilaitienė yra iliustravusi ir nemažai lietuvių rašytojų knygų.

Kalbėdamas apie R. Svirskienę, meras sakė, kad šio apdovanojimo ji yra nusipelniusi jau seniai, nes jos profesionalumo, pastangų ir darbštumo dėka Varėnos krašto kultūra yra išskirtinėje vietoje. Kad atokiausiuose rajono kampeliuose yra kultūros centrai ir čia puoselėjama etnokultūra – taip pat nemaža dalimi jos nuopelnas. Jos pastangomis varėniškiai šiandien džiaugiasi moderniu, šiuolaikišku Varėnos kultūros centru, Varėnos biblioteka, čia vyksta daug įdomių renginių, įgyvendinama netradicinių kultūros projektų. Ji – viena pagrindinių Grybų švenčių organizatorių, pagrindinė Dainų švenčių organizatorė.

Po apdovanojimų visi dalyvavusieji šiame gražiame renginyje buvo pakviesti į bažnyčios parodų salę pažiūrėti rajono vaikų tapybos parodos.

Varėna

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija