2009 m. spalio 14 d.
Nr. 72
(1764)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Grybų šventėje netrūko nei svečių, nei linksmybių

Rūta AVERKIENĖ

Kinijos ir Prancūzijos ambasadoriai
su Perlojos dainininkais

Varėnoje nušurmuliavo keturioliktoji Grybų šventė. Pati didžiausia Varėnos krašto šventė grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi Varėną vienai dienai pavertė didmiesčiu. Šiemetė šventė – vienas iš ciklo „Tūkstantmečio aidai Varėnoje“ renginių.

Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertavo saviveiklininkai, buvo demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, verdamas degutas, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų... Čia pat vietoje sumeistrautų gaminių buvo galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Senieji dzūkų buities ir darbo rakandai senienų turguje dairėsi naujų šeimininkų. Visa šventė kvepėjo dzūkiškais valgiais – kas norėjo, jų galėjo vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms.

Šventė, tradiciškai prasidėjusi septintuoju Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero taurei laimėti, iki vėlaus vakaro tęsėsi Varėnos miesto parke. Nors šiemet Varėnos krašto pušynėliai pernelyg nelepino grybų gausa, tačiau paskutinį rugsėjo šeštadienį Marcinkonių kaime įvykęs septintasis grybavimo čempionatas nenuvylė nei organizatorių, nei gausaus būrio dalyvių. Šiemet dėl Varėnos rajono savivaldybės mero įsteigtos taurės varžėsi 43 komandos iš įvairių Lietuvos regionų – iš viso 172 grybautojai. Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojui Alvydui Valeišai septintą valandą davus startą, azartiškiausius grybautojus į mišką palydėjo ne tik sirgaliai, bet ir šaunūs muzikantai.

Po trijų valandų visi grybautojai sėkmingai grįžo su pilnomis pintinėmis. Iš viso pririnko beveik pusę tonos grybų. Atsižvelgdami į negausų grybų derlių, organizatoriai leido rinkti visus valgomus grybus, išskyrus ūmėdes. Jau ketvirtą kartą čempionato nugalėtojais tapo ir tradicinę mero įsteigtą ir keramiko Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę į namus išsivežė grybautojų komanda „Krembliai“ iš Trakų, surinkusi 42,09 kg grybų ir radusi 30 baravykų. „Giminių“ komanda iš Marijampolės pririnko 30,29 kg grybų ir užėmė antrą vietą, o treti buvo Kauno rajono savivaldybės darbuotojai, pririnkę 27,35 kg grybų. Specialų prizą laimėjo šmaikšti „Raganų“ komanda iš Babtų.

Sėkmingiausiems baravykautojams skirtą prizą iškovojo Marcinkonių pagrindinės mokyklos komanda, gimtuosiuose miškuose radusi trisdešimt baravykų.

Didžiausia Varėnos krašto švente ir dzūkų vaišingumu bei tebepuoselėjamais senoviniais amatais buvo sužavėti šiemet gausiai dalyvavę ambasadoriai ir ambasadų darbuotojai. Seimo narys Vytautas Bogušis pasiūlė kitąmet organizuoti pasaulinio masto grybavimo čempionatą. Grybų šventėje lankėsi JAV ambasados antrasis sekretorius Timotis P. O’Konoras, Kinijos Liaudies Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Mingtao Tong, Kazachstano nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Galymžanas Koišybajevas, Prancūzijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Fransua Laumoni, Gruzijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius George Kerdikošvilis, Baltarusijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Vladimiras Dražinas, Ukrainos ambasadoriaus patarėjas Sergijus Popykas su šeimomis.

Žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius atsivežė kolegas iš Olandijos žemės ūkio ministerijos, atvyko Seimo Pirmininko pavaduotojai Virginija Baltraitienė ir Algis Kašėta, nemažai Seimo narių ir politikų, Alytaus apskrities savivaldybių atstovai, svečiai iš miestų-partnerių. Su puikiai organizuota švente varėniškius sveikino Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų miesto meras R. Malinauskas.

Aštuonių rajono seniūnijų, Alytaus apskrities savivaldybių, Varėnos technologijos ir verslo mokyklos ir kituose kiemeliuose vyko nuotaikingi koncertai, kiemelių šeimininkai užklydusius svečius vaišino tradiciniais dzūkiškais skanėstais: grikine „babka“, sūriu, namine duona, kitais gardumynais. Varėnos moksleivių kūrybos centro kiemelyje tądien buvo įsikūręs „Meistrų miestas“. Kiekvienas šventės dalyvis turėjo gerą progą pamatyti ir pats išbandyti, kaip dirbama iš medžio, molio, piešiama, kuriamos žolynų kompozicijos. Varėnos dailės studijos „Kadagys“ kiemelyje buvo galima įsigyti moksleivių sukurtų medžio dirbinių.

Nuo pat ankstyvo ryto medžio drožėjų varžytuvėse „Dzūkelis“ dalyvavę keturi profesionalūs Lietuvos skulptoriai savo dirbinius sėkmingai pardavė popiet vykusiame aukcione. Dėl jų varžėsi ir politikai, ir vietiniai verslininkai. Dalis iš aukciono metu surinktų lėšų tradiciškai skiriama labdarai. Brangiausiai – už 1000 litų – parduota skulptoriaus iš Kalvarijos Antano Lastausko sukurta skulptūra „Tango“. Sauliaus Lampicko iš Alytaus sukurta skulptūra „Atskrido paukščiukas“ parduota už 850 litų. Šiemet organizatoriai atsižvelgė į senąsias dzūkų tradicijas perimantį ir puoselėjantį jaunimą, todėl lėšos už šias dvi skulptūras atiteko Nedzingės vaikų folkloro ansambliui „Piemenukai“ ir Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansambliui „Serbenta“. Sėkmingai parduotos Prano Petronio iš Vilniaus, skulptoriaus iš Naujasodės Antano Česnulio skulptūros. Aukciono metu taip pat buvo renkamos lėšos, kurios padovanotos Karpiškių žvėrynėlio savininkui Broniui Jurgelevičiui.

Pagrindinėje scenoje šventės dalyvius linksmino kolektyvai iš visos Lietuvos. Visą dieną trukusias linksmybes vainikavo Irenos Starošaitės ir Žilvino Žvagulio koncertas.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija