2009 m. spalio 14 d.
Nr. 72
(1764)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Rogučių trasa jau veikia

Vytautas BAGDONAS

Skriejame su vėjeliu

Vasaros rogučių trasa

Ant legendomis ir padavimais apipinto Kalitos kalno Anykščiuose kiekvieną žiemą renkasi gausūs būriai slidininkų. Kalnų slidinėjimo centras „Kalita“ žinomas visoje Lietuvoje. Slidinėti į Anykščius traukiama netgi ir tada, kai laukuose trūksta sniego – mat puikiausiai galima slidinėti ir ant dirbtinio sniego, kurį pagamina specialios „patrankos“.

Anykščių rajono savivaldybės ir Anykščių turizmo centro rūpesčiu ir pastangomis Kalitos kalnas tapo traukos centru tiek patiems anykštėnams, tiek ir jų svečiams. O rugsėjo 1-ąją buvo iškilmingai atidaryta ką tik įrengta vasaros rogučių trasa. Rogučių trasą atidarė Anykščių rajono meras  Sigutis Obelevičius, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, kiti garbūs svečiai. Anykščių dekanas, Anykščių parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas pašventino įrenginius, o valstybinio Turizmo departamento prie Ūkio ministerijos vadovė Nijolė Kliokienė Anykščių rajono savivaldybei įteikė  gintarinę žvaigždę už sėkmingą turizmo plėtojimą ir naujų turistinių objektų įrengimą. Rogučių trasos atidaryme dalyvavę svečiai, žurnalistai, politikai pirmieji ir išbandė naująją atrakciją. Kadangi rogučių trasa buvo atidaryta naujųjų mokslo metų dieną, tądien ir dar keletą dienų čia nemokamai galėjo pramogauti visų rajono mokyklų pradinukai. Ir dabar ant Kalitos kalno netrūksta lankytojų, kartais netgi tenka pastovėti ir eilėje.

Modernios vasaros rogučių trasos įrengimas Anykščių rajono biudžetui kainavo apie 700 tūkstančių litų. Nors dabar, sunkmečiu, tai yra milžiniški pinigai, tačiau anykštėnai nesigaili investavę į šią atrakciją ir tikisi, kad įdėti pinigai  greitai atsipirks.

Tokios pramogos visi labai laukė. Žiemos metą kalnų slidinėjimo centras „Kalita“ uždirbdavo gražaus pinigėlio, bet per vasarą jie ištirpdavo, be to, Centre įdarbintiems žmonėms vis tiek reikėjo dirbti, prižiūrėti įrangą, saugoti, mokėti darbuotojams atlyginimus ir pan. Todėl rajono vadovai jau seniai galvojo, kaip padaryti, kad ant Kalitos kalno būtų galima pramogauti ištisus metus. Taip po ilgų svarstymų, abejonių, pliusų ir minusų dėliojimo kilo mintis įrengti ant Kalitos kalno vasaros rogučių trasą. Ji buvo įrengta kitoje vietoje, nei žiemos slidinėjimo trasa. Taigi, slidininkai ir važinėjantys rogutėmis vieni kitiems netrukdys, kiekvienas, atvykęs prie Kalitos kalno, galės pasirinkti sau pramogą pagal poreikius.

Naujosios rogučių trasos ilgis – 380 metrų, aukščio skirtumas tarp aukščiausios ir žemiausios Kalitos kalno vietos – 40 metrų, aukščiausiose vietose trasa pakyla 5 metrus. Vienu metu gali važiuoti dvylika dviviečių rogučių. Didžiausias pasiekiamas rogučių greitis yra 40 km per val. Rogutės turi stabdžius, todėl greitį galima reguliuoti. Žinoma, aštrių pojūčių mėgėjai lekia visu greičiu, nebodami staigių posūkių, pakilimų ir nusileidimų.  Vokiečių firmos gaminta įranga saugi, patikima, tad rogutėmis nuo kalno leistis visai nepavojinga. O nusileidus į kalno apačią, net nereikia iš rogučių išlipti – keltuvas rogutes su keleiviais užtempia aukštyn. Tuomet gali rinktis – pirkti bilietą ir dar kartą važiuoti ar užleisti vietą kitiems pramogautojams.

Anykščiai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija