2009 m. spalio 14 d.
Nr. 72
(1764)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Patiklūs tautiečiai – nepasotinamų bankų įkaitai

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Pastaruoju metu visuomenėje netyla kalbos ir aistros dėl finansų krizės galimų sunkių padarinių Lietuvos ekonomikai, jos tolesniam socialiniam vystimuisi. Praėjo beveik metai nuo ekonominės suirutės pradžios ir jau pasigirsta kalbų apie kai kurių valstybių ūkio atsigavimą. Tačiau mūsų šalyje, krečiamoje ne vien tik ekonominio nuosmukio, bet ir politinio chaoso, kol kas dar būtų naivu tikėtis ir laukti bent menkesnių ūkio pakilimo ženklų.


Pilkosios zonos

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Po J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymo paaiškėjo, kad Lietuvoje ilgą laiką nebaudžiamai veikė pedofilų grupuotės, o jų veiklos tyrimai buvo marinami. Paskelbta nužudymu įtariamas pedofilų išnaudotos mergaitės tėvo Drąsiaus Kedžio tarptautinė paieška, uždaryta D. Kedžio interneto svetainė www.pedofilai.com, kurioje jis atskleidė tamsius įtakingų pedofilų veiklos užkulisius. Beje, ir užsienio valstybėse šiuo metu kyla pedofilijos skandalai. Prancūzijos kultūros ministras F. Miteranas raginamas atsistatydinti po to, kai prisipažino, kad Tailande naudojosi mažamečių seksualinėmis paslaugomis. Aiškėja, kad D. Kedžio dukrą ir jos pusseserę tvirkino bei prievartavo mažiausiai keli asmenys, vienas iš jų – žinomas verslininkas ir politikas, vienas iš Darbo partijos steigėjų. Šioje situacijoje atsiskleidė teisėsaugos aplaidumas, keliantis daugelio šalies piliečių ir politikų pasipiktinimą. Europarlamentaras prof. V. Landsbergis teigia: „Mūsų teisėsaugai trūksta sąžinės ir drąsos. Pavyzdžiui, Generalinė prokuratūra atrodo nykiai. Ten ir „Samanėlė“, ir kitos aferos, ir begalinis Vytauto Pociūno laidojimas ir kurtumas signalams apie pedofiliją. Nežinau, ar tikrai Algimantas Valantinas vadovauja Generalinei prokuratūrai. Lietuvoje esama didelių teisinės sistemos problemų. Sistemą galėtų pakeisti susikaupęs visuomenės pyktis, panašus į revoliucinį reikalavimą. Taip pat pačių teisininkų nepasitenkinimas. Nemanau, kad visi jie susimokę ir korumpuoti. Tikiu, kad nemaža jų dalis nori būti tikri teisininkai tikrai teisinėje valstybėje. Kol kas teisinė sistema primena klaninę diktatūrą. Reikia aktyvesnių teisėsaugininkų. Ir aktyvius, tikrus teisėsaugininkus reikia kelti į vadovus, o karjeristus ir korumpuotas figūrėles mesti lauk“. Jungtinio demokratinio judėjimo lyderis, advokatas K. Čilinskas teigia, kad generalinis prokuroras prarado pasitikėjimą, jis turi rimtai apsvarstyti, ar jam nevertėtų atsistatydinti. Penktadienį, šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį Vilniuje ir Kaune vyko protesto akcijos. Prie prokuratūrų pastatų susirinkę žmonės protestavo prieš pedofilų siautėjimą ir teisėsaugos neveiklumą. Šias akcijas ketinama tęsti. Pirmadienio ryte Vilniaus centre įvyko dar vienas mįslingas įvykis. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) būstinėje įvyko sprogimas. Vienas būstinės darbuotojas buvo sužeistas, išdužo pastato langai, sudegė dokumentai, apgadinti baldai. Vienas darbuotojas pareiškė, kad tikriausiai sprogo dujos, tačiau vėliau LSDP pirmininkas A. Butkevičius atmetė šią versiją, nes pastate nėra dujų. Galima versija, kad kažkas tyčia paleido degias dujas pastate. Tame pačiame pastate yra įsikūrusi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnyba, kuri aplaidžiai  tyrė pedofilijos skandalą ir laiku neapgynė išnaudojamos mergaitės.


Jotvingio ir Jaunojo jotvingio premijų laureatai

Antanas ŠIMKUS

Jaunojo jotvingio premijos lauretė
poetė, prozininkė ir eseistė
Giedrė Kazlauskaitė

Spalio 3-osios vakarą Druskininkuose iškilmingai paskelbti XX tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ („PDR 2009“) Jotvingio ir Jaunojo Jotvingio premijų laureatai. Garbingas „Jotvingio“ titulas ir piniginė premija šiemet atiteko poetui ir literatūros kritikui Valdemarui Kukului už poezijos rinktinę „Mūsų šitie dangūs“. Jaunojo jotvingio premija įvertinta poetė, prozininkė ir eseistė Giedrė Kazlauskaitė už eilėraščių knygą „Heterų dainos“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija