2009 m. spalio 16 d.
Nr. 73
(1765)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tikėjimas ir malda – dvasinės stiprybės ginklas

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Mons. Alfonsas Svarinskas (stovi)
dėkoja jį pasveikinusiems bičiuliams.
Iš kairės: kun. Petras Dumbliauskas SDB,
brigados generolas Eduardas Mažeikis,
pulk. Arūnas Dudavičius
Livijos ŠIUGŽDIENĖS nuotrauka

55-eri metai tarnystės Viešpačiui Dievui ir tikintiesiems, paženklinti skaudžių tremčių tolimose Šiaurės golgotose, nuolatiniai persekiojimai ir patyčios, troškimas prikelti savo tautą iš sovietinės ateistinės ideologijos priespaudos – tai bene esminės Lietuvos partizanų kapeliono, monsinjoro Alfonso SVARINSKO gyvenimo ir veiklos patirties gairės, daugeliui tikinčiųjų tapusios gyvu įkvėpimo šaltiniu, kaip reikia mylėti savo Tėvynę ir kantriai puoselėti bendražmogiškas krikščioniško tikėjimo vertybes.


Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis

Spalio 5–7 dienomis Birštone vyko Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinis posėdis. Jame dalyvavo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Kauneckas, Juozapas Matulaitis, Rimantas Norvila, Jonas Ivanauskas, Juozas Tunaitis, Juozas Preikšas, Juozas Žemaitis MIC.

Posėdyje dalyvavo Apaštalinis Nuncijus Lietuvai arkivyskupas Luigi Bonazzi. Nuncijus, pasveikinęs posėdžio dalyvius, dalijosi įžvalgomis apie popiežiaus Benedikto XVI mintis, kurias jis išsakė rugsėjo 12 dieną Šv. Petro bazilikoje konsekruodamas penkis naujus vyskupus. Nuncijus pakartojo Popiežiaus žodžius, kuriais visi kunigai yra skatinami viduje atsinaujinti, idant Evangelija būtų liudijama dar galingiau ir veiksmingiau; tarnauti ir tarnyste save dovanoti; gyventi ne sau, o kitiems vardan Dievo ir Dievo akivaizdoje – tai pats giliausias Jėzaus misijos branduolys, o kartu jo kunigystės tikroji esmė, nes vien tik Dievas yra tas turtas, kurį žmonės trokšta atrasti kunigo dėka. Nuncijus atkreipė posėdžio dalyvių dėmesį į tris teisingo tarnavimo savybes, kurios išryškina kunigiškos tarnystės paveikslą – tai ištikimybė, išmintis ir gerumas. Baigdamas savo kalbą ir linkėdamas sėkmingo bei vaisingo darbo Apaštalinis Nuncijus pakvietė visus vyskupus sausio mėnesį susirinkti kartu ir atlikti trijų dienų rekolekcijas.


Pranciškonų vienuolijai – 800 metų

Kazimieras Dobkevičius

Iš Kauno Šv.Vincento Pauliečio
bažnyčios išeina maldininkų procesija

Pranciškonų (mažesniųjų brolių) vienuolijų įkūrėjas šv. Pranciškus iš Asyžiaus (1182–1226) buvo turtingo pirklio sūnus. Jaunystėje jam labiau rūpėjo pramogos. Svajodamas apie riterio šlovę 1202 metais dalyvavo mūšyje prieš Perudžos miesto gyventojus ir buvo paimtas į nelaisvę. Grįžęs namo, jaunuolis išgyveno dvasinį lūžį ir nutraukęs ryšius su ankstesniu gyvenimu visiškai atsidavė Dievui. Išgirdęs Kristaus paliepimą: „Pranciškau, eik ir atstatyk mano griūvančią bažnyčią“, savo rankomis atstatė keletą bažnyčių Asyžiaus apylinkėse. Atsisakęs visko, ką turėjo, gyveno kaip atsiskyrėlis. 1208 metais suprato, kad Dievas jį kviečia atnaujinti dvasinę Bažnyčią. Atnaujinimo pagrindu turi būti evangelinis gyvenimas neturte ir apaštalavimas Kristaus bei Jo mokinių pavyzdžiu. Apsivilkęs šiurkščiu abitu ir persijuosęs virve, jis pradėjo skelbti Dievo Žodį. Iš pradžių Pranciškus buvo dažnai išjuokiamas ir nesuprastas. Vėliau radosi vis daugiau norinčių juo sekti. Taip šv. Pranciškus tapo trijų vienuolijų pagal jo rašytą regulą (vienuoliško gyvenimo taisykles) steigėju: Mažesniųjų brolių (1209 m.), šv. Klaros seserų (1211 m.) ir tretininkų (1221 m.).


Per dosniųjų rankas kalba Dievas...

Rima Kukalienė,

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ programų koordinatorė

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
programų koordinatorė Rima Kukalienė
(kairėje) ir direktoriaus
pavaduotoja Aušra Adomavičiūtė
Giedriaus SINKEVIČIAUS nuotrauka

Rugpjūčio mėnesį „Lietuvos Caritas“ ir Lietuvos krašto apsaugos ministerija visus pakvietė dalyvauti akcijoje  „Šiltos kepurės Afganistano vaikams“. Ypač geranoriškai į kvietimą dalyvauti akcijoje atsiliepė ir gausiai dalyvavo Vilkaviškio vyskupijos bendruomenė. Kepures pristatė nevyriausybinių organizacijų, Marijampolės, Alytaus, Vilkaviškio, Aleksoto, Lazdijų, Šakių, Prienų dekanatų parapijų atstovai. Aktyviausiai akcijoje dalyvavo Sasnavos Švč. Mergelės Marijos Vardo, Leipalingio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų, Liudvinavo šv. Liudviko, Igliaukos šv. Kazimiero, Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies, Miroslavo Švč. Trejybės ir kitų parapijų bendruomenių nariai.


Būti krikščioniu nelengva

Karolina Paulavičiūtė

Sveiki, sakau visiems jums, kurie šiandien grožisi medžiais, pasipuošusiais auksiniais lapais, kurie surinkę gausų derlių savo daržuose pakėlė nuvargusias akis į rudeniškai niūrų dangų, ir tiems, kurie nelaukė trumpėjančių dienų, apėmusios ilgesingos nuotaikos bei vakarų klausantis ramaus židinio ugnies šnabždėjimo. Vieną tokį nejaukiai tamsų vakarą, kambarį šildant židinio ir žvakių šviesoms, sėdint su drauge prie stalo ir užkandžiaujant naminiais sausainiais su arbata, pradėjome diskutuoti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija