2009 m. spalio 28 d.
Nr. 76
(1768)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Aklieji prakalbino internetą

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Vilniaus Kalvarijų bibliotekoje
akcijos dalyviai klausosi
internetinės transliacijos

Neseniai Lietuvos bibliotekose  startavo akcija „Prakalbink internetą bibliotekoje“. Per šį švietėjiško pobūdžio renginį 65-iose šalies viešosiose bibliotekose regėjimo negalią turintys gyventojai kartą per savaitę galės internetu išklausyti keturių paskaitų ciklą, pabendrauti su specialistais, dirbančiais su aklaisiais ir silpnaregiais, taip pat pasitarti su medikais bei psichologais, pasisemti aktualios informacijos apie įsidarbinimo, sveikatos, švietimo ir laisvalaikio galimybes.

Pasak projekto „Bibliotekos pažangai“ viešųjų ryšių koordinatorės Agnietės Kurutytės, daugiau nei kelias savaites truksiančios akcijos iniciatoriai – Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekte dalyvauja kiek daugiau nei 1200 šalies viešųjų bibliotekų, iš jų 65-iose įrengti modernūs kompiuteriai, kuriuose pritaikyta naujausia programinė įranga, specialiai skirta regėjimo sutrikimų turintiems asmenims. Naujausia programa leidžia įgarsinti visus šių kompiuterių atliekamus veiksmus: balsu perskaito tekstus, meniu komandas ir kt. Tokiu būdu akliesiems suteikiama reali galimybė savarankiškai dirbti kompiuteriu ir naudotis internetu.

Vilniaus Kalvarijų bibliotekos darbuotoja Elena Simonavičiūtė džiaugėsi lankytojų dėmesiu. Pirmosios internetinės transliacijos metu regėjimo negalią turintys lankytojai įdėmiai išklausė projekto „Bibliotekos pažangai“ atstovų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro specialistų Karolio Verbliugevičiaus ir Vito Purlio paskaitų.

Po renginio bibliotekos darbuotojai pakvietė akcijos dalyvius susipažinti su neseniai įdiegta modernia kompiuterine įranga ir pačia bibliotekos aplinka, kuri turėtų būti jauki akliesiems bei silpnaregiams. „Malonu, kad toks svarbus renginys vyksta tais metais, kai pasaulis pažymi garsaus prancūzų pedagogo L. Brailio 200-ąsias gimimo metines. Būtent šis žmogus, būdamas vos 20 metų, išrado aklųjų raštą, kuris ir pavadintas jo vardu“, – renginio svarbą akcentavo E. Simonavičiūtė.

L. Brailio (1809–1852) jubiliejų pasaulio visuomenė paminėjo šių metų sausio 4 dieną. Kaip byloja istoriniai šaltiniai, aklųjų rašto išradėjas nuo gimimo buvo neregys. Jo pastangomis 1837 metais pirmąsyk pasaulyje aklųjų raštu buvo išleista „Prancūzijos istorija“. Tačiau aklųjų raštas pasaulyje oficialiai pripažintas tik 1878 metais. Lietuvoje L. Brailio abėcėlę prieš 82 metus pirmąsyk pritaikė kultūros ir meno veikėjas, rašytojas Pranas Daunys (1900–1962). Regėjimą jis prarado 1923 metais, kovodamas su lenkų kariuomene dėl Vilniaus krašto. Už nuopelnus jis buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordinu. Sovietmečiu gyveno Kaune, dirbo aklųjų kombinato įmonėje, o paskutinius gyvenimo metus praleido skurde, visų pamirštas ir apleistas.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija