2009 m. spalio 28 d.
Nr. 76
(1768)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Užkirsti kelią savivaliautojų kėslams

Spalio 23 dieną Lietuvos Sąjūdžio Lazdynų klubas kreipėsi į Seimo pirmininkę ir į Ministrą pirmininką prašydami apginti nuo vilniečiams peršamos nuodingų „rūkalų“ grėsmės. Vilniečiai yra sunerimę dėl numatomos „Rubicon Group“ globojamos Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos statybos Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajone. Savo pasipriešinimą jie reiškia tūkstančiais parašų, laiškais įvairioms institucijoms, tarp jų – Aplinkos ministerijai, piketais. Tam turi neatmestiną pagrindą, nes pasaulinė patirtis ir mokslininkų neigiamos išvados apie tokį atliekų naikinimo būdą yra vienareikšmės: atliekų deginimas – mirštanti, aplinkai žalinga technologija.


Kauno piliai – pavojaus varpai

Spaudoje pasirodė pranešimų, kad dėl Kauno pilies atstatymo vykęs „karas“ pasibaigė kompromisu, nes architektas Kęstutis Mikšys pateikė pakoreguotus pilies atstatymo variantus. Tačiau architektas iš esmės atstatymo projekto nepakeitė, tik pasiūlė naują fasadinės dalies sprendimą. Tačiau tokie pakeitimai yra tik kosmetiniai, todėl ir kompromiso negali būti, nes visai neatsižvelgiama į visuomenės apklausos dėl Kauno pilies atstatymo rezultatus. Jie tiesiog ignoruojami. Kyla klausimas, kam tada reikėjo organizuoti šią apklausą? Matyt, tam, kad galėtų imituoti reikalaujamą procedūrą, po kurios galima gauti statybos leidimą. Pagal šį leidimą leidžiamas Kauno pilies atstatymas pagal anksčiau paruoštą projektą. Bet didžioji apklausoje dalyvavusių piliečių dalis pasisakė už XIV–XV amžiaus autentišką pilies variantą, o architekto K. Mikšio projektą vadino pilies draskymu.


Taip nieko nebus

Perfrazuojant Viliaus Normano straipsnio „Kam studijuoti Lietuvoje, jei nemokamai gali gauti geresnį išsilavinimą užsienyje?“, publikuoto „Lietuvos ryte“, pavadinimą galima būtų pasakyti ir taip: „Kam jums, lietuviai, ta Lietuva, jei pasaulyje pilna danijų, švedijų, amerikų…“ Ten jau sukurta viskas, kad žmogus galėtų gyventi oriai. Ten net rinkimuose nereikia dalyvauti, nes vietiniai išrinks į valdžią tuos, kurie geriausia atstovauja jų ir tavo interesams. O jei pabandytų neatstovauti, pabandytų kaip Lietuvos Seimo nariai puikybe ir tautos niekinimu spinduliuoti, tai tuoj būtų pakeisti kitais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija