2009 m. spalio 28 d.
Nr. 76
(1768)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Užkirsti kelią savivaliautojų kėslams

Spalio 23 dieną Lietuvos Sąjūdžio Lazdynų klubas kreipėsi į Seimo pirmininkę ir į Ministrą pirmininką prašydami apginti nuo vilniečiams peršamos nuodingų „rūkalų“ grėsmės. Vilniečiai yra sunerimę dėl numatomos „Rubicon Group“ globojamos Regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos statybos Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajone. Savo pasipriešinimą jie reiškia tūkstančiais parašų, laiškais įvairioms institucijoms, tarp jų – Aplinkos ministerijai, piketais. Tam turi neatmestiną pagrindą, nes pasaulinė patirtis ir mokslininkų neigiamos išvados apie tokį atliekų naikinimo būdą yra vienareikšmės: atliekų deginimas – mirštanti, aplinkai žalinga technologija.

Nepaisydama visuomenės pasipriešinimo Vilniaus Savivaldybė akivaizdžiai proteguoja minimos gamyklos statybą, ignoruoja visuomenės balsą. Antai Vilniaus miesto Savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotoja išplatino raštą dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos, kuriame pranešama, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo nuostatomis, išnagrinėjo patikslintą poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą ir pritaria regioninės komunalinių atliekų deginimo gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai ir planuojamos ūkinės veiklos galimybei (Jočionių g. 13, Vilniuje).

Visuomenė, pasitelkusi mokslininkus, nagrinėjo gamyklos projektą ir poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Tiek projekte, tiek ataskaitoje konstatavo nepaneigiamas ydas, todėl Savivaldybės organizuotame pasitarime atmetė tiek gamyklos statybos idėją, tiek ataskaitą. Netenka abejoti, kad aukščiau minimas raštas atsirado pritarus Savivaldybės administracijai ir pačiam merui, o tai – akivaizdus visuomenės balso ignoravimas.

Iš tikrųjų atliekų tvarkymas Vilniuje ir kitose Respublikos vietose turėtų būtų organizuojamas Europos Sąjungos dokumentuose nustatytų prioritetų tvarka: atliekų prevencija, atliekų pirminis ir antrinis rūšiavimas, atliekų antrinis panaudojimas, atliekų perdirbimas, kitoks atliekų šalinimas, įskaitant biodujų gamybą, kompostavimą ir kt.

Lazdynų ir kaimyninių Vilniaus mikrorajonų gyventojai jau yra priversti uostyti fekalijų dvoką, kuris dieną ir naktį sklinda iš vandenvalos dumblo telkinio. Savivaldybė, skelbdama, kad ta smarvė sveikatai nekenkia, akiplėšiškai meluoja. Jei dvokas vidurnakty pažadina iš miego, jei veikia psichiškai, jis tiesiogiai kenkia sveikatai.

Tik iš žiniasklaidos visuomenė sužinojo apie kitą veikiantį sveikatai kenkiantį šaltinį Lazdynų mikrorajone – medicininių atliekų deginimo bendrovę „Senovė“. Pasirodo, steigiant tą atliekų deginimo „pečių“ plačioji visuomenė nebuvo supažindinta su jo grėsme, deramai nepasipriešino, todėl dabar turi pasikliauti pelno siekiančių pečkurių garbės žodžiu.

Žinodamas dėl korupcijos Vilniaus Savivaldybėje ne kartą paaiškėjusius smerktinus faktus, stebėdamas jos gudravimą brukant ydingą komunalinių atliekų naikinimo projektą bei reikšdamas nepasitikėjimą Savivaldybės veiklos skaidrumu, Klubas kreipėsi į Seimo Pirmininkę ir Premjerą su prašymu apginti visuomenės interesą. Tikimės, kad aukščiausios Valstybės institucijos išgirs visuomenės balsą ir užkirs kelią savivaliautojų kėslams.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija