2009 m. lapkričio 11 d.
Nr. 79
(1771)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tautinėms bendrijoms svarbu puoselėti savo išskirtinumą ir būti lojalioms Lietuvai

Tautinių bendrijų tarybos pirmininku išrinktas Mahiras Gamzajevas

Tautinių bendrijų tarybos pirmininkas
Mahiras Gamzajevas

Spalio 29 dieną Tautinių bendrijų tarybos (TBT) pirmininku balsų dauguma išrinktas Lietuvos azerbaidžaniečių bendrijos lyderis Mahiras Gamzajevas. Iki šiol nei Baltijos šalyse, nei kitose Europos valstybėse azerbaidžaniečiai dar nebuvo renkami į tokio pobūdžio pareigas. Tačiau M. Gamzajevas šio fakto nesureikšmina. Tautinių bendrijų tarybos nuostatose, be kita ko, rašoma, jog „TBT ir jos vadovas privalo rūpintis tautinių mažumų tautinio identiteto saugojimu, stebėti, kaip Lietuvoje įgyvendinami įstatymai, reglamentuojantys tautinių mažumų teises, ugdyti tautinę toleranciją ir pakantumą, šalinti rasizmo, ksenofobijos apraiškas, skatinti diskusijas šiais klausimais, siekti, jog Lietuvos gyventojai, priklausantys tautinėms mažumoms, įsilietų į šalies visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą, analizuoti įstatymų ir teisės aktų projektus, kuriuose numatoma spręsti tautinėms mažumoms aktualius klausimus, teikti pastabas bei siūlymus Seimo komitetams, Prezidentui, Vyriausybei, savivaldybėms“. Su naujuoju TBT pirmininku Mahiru GAMZAJEVU kalbasi „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras VISOCKAS.


Politikos apžvalgininko Kęstučio Girniaus komentarai – su Kremliaus prieskoniais?

Gintaras VISOCKAS

Kęstutis Girnius – Vilniaus tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, įtakingas politikos apžvalgininkas. Atidžiai skaitau visus jo straipsnius – daugelis K. Girniaus minčių yra įdomios, priimtinos, įsidėmėtinos. Ir vis dėlto neseniai į K. Girniaus rašinius pradėjau žvelgti su nepasitikėjimu. K.Girniaus samprotavimų nuoširdumu suabejojau, kai pagrindiniuose Lietuvos internetiniuose ir popieriniuose leidiniuose pasirodė jo straipsnis „ES ataskaita – smūgis Gruzijai“. Jį perskaičius paaiškėja, kad K. Girniaus simpatijos – ne Gruzijos ir juolab ne Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio pusėje.


Apie sunkmečio valdymo būdus

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Spalio 29 dieną Vilniuje vyko konferencija „Alternatyvūs sunkmečio valdymo būdai“. Konferenciją organizavo Jungtinio demokratinio judėjimo skyrius „Varpas“, Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas, Nacionalinis aktyvių mamų sambūris, Lietuvos medikų profesinė sąjunga, Lietuvos muitinės darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimas, Paslaugų sferos darbuotojų profesinė sąjunga. Į ją atvyko apie 100 dalyvių: ne tik vilniečiai, bet ir aktyvūs piliečiai iš Kauno, Alytaus, Klaipėdos, Panevėžio. Didžiąją dalį konferencijos dalyvių sudarė Jungtinio demokratinio judėjimo ir įvairių profsąjungų aktyvistai. Konferencijai pirmininkavo Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė ir Jungtinio demokratinio judėjimo valdybos narys Vytautas Bakas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija