2009 m. lapkričio 18 d.
Nr. 81
(1773)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dailininkė domėjosi ir fotografija

Bronius VERTELKA

Su Domicelės Tarabildienės gyvenimu
ir kūryba supažindino menotyrininkė
dr. Giedrė Jankevičiūtė iš Vilniaus

Spalio 28-ąją Panevėžio kraštotyros muziejaus Moigių namų salėje buvo pristatyta dailės klasikės Domicelės Tarabildienės asmenybė ir kūryba. Apie žymios menininkės gyvenimą ir darbus pasakojo menotyrininkė dr. Giedrė Jankevičiūtė iš Vilniaus.

D. Tarabildienė, pasak dr. G. Jankevičiūtės, buvo veržli, drąsi ir energinga. Prieškariu ji buvo pirmoji moteris, išvykusi į Paryžių semtis aukštųjų meno mokslų. Dar moksleivės neįprastus meninius gabumus pastebėjo skulptorius Juozas Zikaras. Vykstant Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedros statybai, Domicelė  talkino iš Raguvos kilusiam dailininkui Jonui Mackevičiui, šioje šventovėje  piešusiam freską „Stebuklas ties Polocku“.

Apie tai, kad D. Tarabildienė aktyviai domėjosi ir fotografija, bylojo muziejuje veikianti  paroda „Nematyta ir nepažįstama Domicelė Tarabildienė: fotografijos ir fotografika“, kurioje eksponuojama per pusšimtis jos darbų. Fotografuoti Domicelė pradėjo dar Kauno meno mokyklos suole, nors tuo metu fotografija Lietuvoje nebuvo populiari.

Pirmoji D. Tarabildienės fotografijų paroda surengta 2002 metais Lietuvos dailininkų sąjungoje ir Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, minint 90-ies metų sukaktį. Joje buvo eksponuojamos nuotraukų reprodukcijos ir originalūs atspaudai iš Tarabildų šeimos archyvo, dokumentinės fotografijos, autoportretai ir  fotoeksperimentai, fotografika, ryškiausiai perteikianti dailininkės susidomėjimą fotografijos meninės raiškos galimybėmis.

Apie talentingų dailininkių D. Tarabildienės ir Marcės Katiliūtės draugystės pasakojo panevėžietis kultūros istorikas Juozas Brazauskas – knygos apie tragiško likimo menininkę M. Katiliūtę autorius.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija