2009 m. lapkričio 18 d.
Nr. 81
(1773)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Galerijų likimas nulemtas

Bronius VERTELKA

Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos kolegija pritarė  Fotografijos ir Dailės galerijų sujungimui, įkuriant Panevėžio meno centrą. Apie tai kultūros darbuotojai sužinojo tik iš Savivaldybės tinklalapio ir spaudos.

Todėl spalio 15 dieną Dailės galerijoje vyko diskusija su valdžios atstovais. Projekto autorė Savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė aiškino, kad sujungimas per metus leistų sutaupyti 70 tūkstančių litų. Ji taip pat kaltino ir Dailės galerijos direktorę Jolantą Lebednykienę, kad jos vadovaujamoje įstaigoje dirba pernelyg daug žmonių.

Muzikas Vytautas Tamulis abejojo, ar tokia reforma duos naudos. „Pirmiausia tegu jungiasi skyriai savivaldybėje, pavyzdžiui, ūkio ir investicijų“, – replikavo fotomenininkas Stasys Povilaitis. Įsiaudrinusius apramino miesto tarybos Kultūros komiteto pirmininkas Laimutis Sėdžius (iš 31 Tarybos nario jis yra vienintelis kultūros darbuotojas) ir vicemerė Zita Kukuraitienė teigdama, kad  toks jungimas yra būtinas, tačiau Dailės galerijai galima palikti tą patį pavadinimą, o Fotografijos galeriją padaryti jos filialu. Vicemerei iš dalies pritarė rašytoja Liuda Jonušienė, muziejininkė Vitalija Vasiliauskaitė, bet ši dar pasitikslino, ar bus jungiamos ir kitos miesto kultūros  įstaigos. „Jungimosi procesas turi paliesti dar ne vieną mūsų įstaigą, netgi dabar apskričiai priklausanti G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka atiteks savivaldybės globai, tik nežinau, iš kur tam imti lėšų“, –  susirūpinusi kalbėjo Z. Kukuraitienė.

Netrūko ir besirūpinančių Dailės galerijoje saugojamos  700 keramikos gaminių kolekcijos – vienintelės tokios Europoje – likimu. Nemaža jos dalis sukaupta  keramikų simpoziumų, vykusių Panevėžyje, metu. Tuose simpoziumuose dalyvavo  daugelio šalių žymiausi menininkai, o juos pasikvietė Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė – Tarptautinės keramikų akademijos narė, Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų organizatorė. Ji buvo užtikrinta, kad darbo galerijoje neprarasianti. Buvo renkami parašai po kreipimusi į miesto Tarybą ir miesto merą, kad dviejų galerijų nesujungtų. Vis dėlto spalio pabaigoje posėdžiavusi Panevėžio miesto Taryba  pritarė Dailės ir Fotografijos galerijų sujungimui. Naujoji įstaiga vadinsis Dailės galerija,  jos padaliniu taps Fotografijos galerija. Tokiu būdu bus išsaugotos abiejų įstaigų patalpos ir, tikimasi, bus sutaupyta apie 70 tūkstančių litų per metus.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija