2009 m. lapkričio 20 d.
Nr. 82
(1774)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Atsinaujinimo diena „Dievo žodžiui Lietuvoje – 1000!“

Konferenciją „Dievo žodžio kelionė
per Lietuvą“ vedė ateitininkų
sendraugis Liutauras Serapinas

Atsinaujinimo dienos „Dievo žodžiui
Lietuvoje – 1000!“ dalyviai

Spalio 18-ąją Kaune, VDU Didžiojoje salėje, vyko „Gyvųjų akmenų“ bendruomenės surengta Atsinaujinimo diena „Dievo žodžiui Lietuvoje – 1000!“ Susirinko gausus būrys dalyvių į šią dieną iš visų Lietuvos regionų, atvyko ir daug jaunimo. Apie tūkstantis žmonių šlovino Viešpatį drauge su „Gyvųjų akmenų“ bendruomene ir iki pietų klausė dviejų konferencijų. Popietinį darbą grupelėse ir visą renginį džiaugsmingai užbaigė drauge švęsta Eucharistija, kuriai vadovavo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, koncelebravo kun. Pijus Virginijus Eglinas OP ir kun. Mindaugas Pukštys.

Pirmąją konferenciją „Dievo žodžio kelionė per Lietuvą“ vedė Liutauras Serapinas, ateitininkų sendraugis, Šv. Jono bendruomenės oblatas. Jis pakvietė Lietuvos tūkstantmečio istorijos kontekste pažvelgti į tris asmenis dvasine prasme, kančios išgyvenimu savaip veikusius tos istorijos eigą. Kalbėta apie šv. Kazimierą – „keistąjį“ karalaitį, sąžiningai grąžindavusį miestelėnams skolas, per didikų pasilinksminimus pasitraukdavusį į koplyčią, tokį neįprastą ir garsų, kad vos tik jam mirus  buvo pradėta kanonizacijos byla. Tuo pačiu metu, pasak L. Serapino, pradėjus ją nagrinėti, M. Liuterio paskelbtomis tezėmis prasideda Reformacija, ir Kazimierui Romos kardinolų pavedama būti Europos reikalų globėju. „Lietuvoje ypač mylimas šv. Kazimieras tuo laiku, kai čia buvo likusi tik saujelė katalikų kunigų, sukėlė tikrą maldos, aukos, išgydymų audrą“, – teigta pranešime atkreipiant dėmesį į tai, jog netrukus sulaukta ir tikro stebuklo. Šiluvoje, aštrių religinių nesutarimų vietoje, įvyksta Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas – ženklas garbinti jos Sūnų. L. Serapinas kalbėjo ir apie Dievo tarnaitę Adelę Dirsytę – tremtyje ir kalėjimuose buvusią mergaičių motina ir mokytoja, o savo rankraštine maldaknyge taip sukrėtusią pasaulį, jog dauguma tautų šimtais tūkstančių tiražų leidžia ją savo kalbomis. Kun. Juozas Zdebskis savo kankinyste ir rašytiniais šaltiniais, pasak L. Serapino, paliko svarbią žinią – šiandien tik kančia gali prakalbinti žmones, tik ją liudijant įmanoma kalbėti apie Jėzaus meilę – kun. J. Zdebskio žodžiais, „kad tu kentėtum ir tada kalbėtum“.

Antrajai konferencijai „Dievo žodžio kelionė į mano širdį“ vadovavęs kun. P. V. Eglinas OP kvietė pamąstyti, kas šiandien galėtų padėti žmogui rasti vadinamąją sėkmės formulę. „Tai Dievo žodis – svarbiausia, ką turi krikščionys“, – sakė brolis kunigas. Remiantis Naujojo Testamento palyginimu apie sėjėją (Lk 8, 4–15) – „idealia Šventojo Rašto vieta apie Dievo žodį“ – kviesta tapti iš tiesų klausantiems Dievo žodžio, klausantiems taip, kad širdis neliktų kieta žeme, į kurią gera sėkla iš gero, dosnaus Sėjėjo rankų negalėtų prasiskverbti. Pasak kun. P. V. Eglino OP, „Dievo žodžiui reikia erdvės, laiko ir gylio“, kad jis būtų tikrai išgirstas ir žmogus neliktų paviršutiniškas (to nori piktasis) jo supratime, kad jis suaugtų žmoguje, nepaskęstų tarp kitų jo kasdienybės rūpesčių, o paskui neštų vaisių.

Tarp konferencijų maldos ir giedojimo pusvalandį surengė „Gyvųjų akmenų“ jaunieji bendradarbiai „Dievo armija“, pakviesdami drauge dalyvauti muzikinėje meditacijoje: „Bralei seseris, imkiet mani ir skaitikiet“, parengtoje pagal pirmąją lietuvišką knygą. Visi drauge pagiedojo senųjų giesmių, klausėsi prieš pusę tūkstantmečio Martyno Mažvydo lietuviškai užrašytų katekizmo pamokymų.

Po pietų Atsinaujinimo dienos dalyviai buvo pakviesti pasirinktinai dalyvauti penkiose darbo grupėse. Įprastinė užtarimo malda (tarnavo „Gyvieji akmenys“ ir vidinio išgydymo komanda) vyko Didžiojoje salėje, kitų grupių darbas – atskirose bemaž sausakimšose auditorijose. Nuotaikingai dirbo ir giedojo jaunimo grupė „Ką Jėzus šiandien siūlo jaunimui?“, vadovaujama ses. Faustos Palaimaitės SF, sakiusios, jog Jėzus, buvęs ir mažu vaiku, ir jaunuoliu, nekūrė getų, neskirstė žmonių, bet griovė tarp jų užtvaras ir atėjo jų iš tikrųjų išlaisvinti. Vyrams apie vyriškojo tikėjimo ypatumus grupėje „Kodėl Bažnyčioje mažai vyrų?“ kalbėjo L. Serapinas. Pasirinkusieji grupę „Geroji naujiena ekonominei krizei“ misionieriaus Žosefo Bastino (Belgija) buvo padrąsinti į krizę žvelgti kaip į iššūkį ir galimybę. Grupei „Kaip nepasiklysti religijų įvairovėje“ vadovavęs A. Lukaševičius kalbėjo apie ir šiandien mumyse tebesišaknijančią maginę pasaulėjautą, pasiekusią mus iš žmonijos istorijos priešaušrių. Tačiau tik krikščionybė žmogų išlaisvino nuo noro kontroliuoti dvasinį pasaulį. Jėzaus mokymas, jo gyvenimas, mirtis ir prisikėlimas pradėjo naują etapą žmonijos istorijoje.

Pavakare Atsinaujinimo dienos dalyviams sugrįžus į Didžiąją salę kun. P. V. Eglino OP katechezė padėjo susikaupti kulminacijai – šv. Mišioms. Pasak kalbėjusio brolio kunigo, švęsti Eucharistiją – tai susėsti visiems drauge prie vieno Viešpaties stalo švariomis rankomis ir širdimis.

Liturgijai vadovavęs vysk. J. Ivanauskas priminė Bažnyčios švenčiamą Misijų sekmadienį ir pakvietė melstis, kad brangi Evangelijos žinia pasiektų visus žmones. Vyskupas pamoksle atkreipė dėmesį į tai, kad kiekvienas krikščionis savo krikščioniškojo gyvenimo pradžioje dovanai gauna tikėjimo malonę. „Į ją atsiliepti – mūsų pirminis pašaukimas, pašaukimas tikėti į Jėzų, tikėti jo žodžiais ir darbais“, – sakė ganytojas. Jis pakvietė pakeliauti po Evangelijos puslapius ir klausantis iš jų sklindančių paties Jėzaus mus guodžiančių, drąsinančių žodžių sustiprinti savo tikėjimą, nes „Jėzaus žodžiai yra galia“. Pamokslas baigtas kvietimu prašyti Viešpatį gyvo tikėjimo malonės, kuri leistų gyvenimo tikrovėje nuolat būti su Jėzumi, girdėti jo žodį ir juo pasitikėti. Vysk. J. Ivanauskas, prieš suteikdamas Bažnyčios palaiminimą, padėkojo Atsinaujinimo dienos rengėjams ir dalyviams, linkėjo, kad liudijama Evangelija būtų ir vilties žinia žmonėms.

Kitą Atsinaujinimo dieną Kaune ketinama surengti sausio 31-ąją.
Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba
Zenono ŠIAUČIULIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija