2009 m. lapkričio 20 d.
Nr. 82
(1774)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paminėta Šv. Luko – medikų globėjo – diena

Džiuljeta Kulvietienė

Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias
už medikus ir jų pacientus aukojo
(iš kairės): kun. Artūras Kazlauskas,
kun. Vincas Kudirka, vyskupas Jonas
Ivanauskas ir g. kan. Juozas Gražulis

Šv. Luko koplyčią puošia
šv. Luko skulptūra

Kasmet spalio 18 dieną Bažnyčia mini gydytoją, apaštalo Pauliaus palydovą ir evangelistą šv. Luką, kurį medikai pagarbiai vadina savo profesijos globėju. Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) bendruomenė nuo 2005 m. pavasario turi šio šventojo vardu pavadintą koplyčią. Šiais metais Šv. Luko koplyčioje šv. Mišias už visus medikus ir jų pacientus aukojo vyskupas Jonas Ivanauskas, jam talkino Kauno medicinos universiteto (KMU) ir jo klinikų kapelionai, giedojo KMUK moterų ansamblis „Kolegės“.

„Švenčiame šv. Luko evangelisto, apaštalo, medikų globėjo, liturginę šventę. Džiaugiuosi, kad šiandien esu čia, su jumis visais, – sakė vyskupas J. Ivanauskas. – Kviečiu šv. Mišių metu padėkoti už mūsų pačių Dievo mums duotą sveikatą – brangiausią šio gyvenimo turtą, taip pat kviečiu melstis už Kauno klinikas ir už visus čia dirbančius žmones, už save pačius, už kolegas ir pacientus bei už visus kenčiančius. Prašykime palaiminimo mūsų darbui ir šeimoms bei visiems artimiesiems.“

Vyskupas J. Ivanauskas pakvietė kartu pakeliauti Evangelijos puslapiais. Tikėjimą vyskupas lygino su medicina – į abi šias sritis turi būti žiūrima profesionaliai. Vyskupas kalbėjo apie abstraktų tikėjimą ir tikėjimą konkrečiu asmeniu Jėzumi Kristumi, akcentavo tikėjimą kaip asmeninį santykį su konkrečiu asmeniu. „Krikščionių tikėjimas tik taip ir gali būti apibūdintas – kaip nepaprastai artimas meile ir laisve grindžiamas santykis su konkrečiu asmeniu – Kristumi“, – vyskupas pateikė iš Evangelijos pavyzdžių, kurių siužetai pagrįsti tik tikėjimu. „Tikėjimas Dievu nėra kitokios kategorijos žinojimas arba nėra žinojimo kategorija – tikėjimas. Tikėjimas yra santykis su asmeniu, tai dviejų vienas kitą mylinčių asmenų santykis, kur labai dažnai nėra paprastos ir mums įprastos gyvenimiškos logikos. Yra tik ryšys, kuris daro žmogų laimingu ir matančiu prasmę. Gyvenime žmogui labai reikalingas tikėjimas ir didelis pasitikėjimas“, – sakė vyskupas J. Ivanauskas. Tikėjimo patirtis liudija, kad Dievas leidžiasi žmogaus sutinkamas įvairiomis gyvenimo aplinkybėmis. Tikėjimą galima vadinti viso mūsų gyvenimo išsigelbėjimu. Tikėjimas žmogaus gyvenime reiškia Dangų žmoguje. „Tegul Dievas mums visiems duoda tikėjimo malonę“, – sakė J. Ivanauskas medikams, prisiliečiantiems prie didžios žmogaus gyvybės paslapties, prie žmogaus, kuris yra didelė paslaptis pats sau, ir linkėjo tikėjimo ir Dievu, ir savimi, ir žmonėmis.

„Ačiū, kad apsilankę medicinos mokslo ir praktikos buveinėje bei jos šventoje vietoje – KMUK koplyčioje – atnešėte šiems namams ramybės. Ačiū už filosofinę mintį, kuri priverčia stabtelti ir įsiklausyti, susimąstyti, pagalvoti apie savo egzistencinę prasmę. Tegul ramybė lydi ir jus“, – padėkojo KMUK Generalinis direktorius prof. Juozas Pundzius vyskupui Jonui Ivanauskui, Kauno klinikų ir KMU kapelionams bei visai šių įstaigų bendruomenei.

Skaitant Evangeliją, į akis krinta dėmesys kenčiančiam žmogui. Liga ir kančia Kristui labai dažnai buvo galimybė atkreipti žmogaus dėmesį į pačias blogio šaknis. Pagydęs ligonį, Kristus dažnai sakydavo: „Eik ir daugiau nenusidėk“. Tuo primindamas, kad didžiausia žmogaus bėda nėra išorinė liga, bet nuodėmė, kuri žeidžia ne tik sielą, bet ir kūną. Šiuolaikinis medikas neatleidžia nuodėmių, bet gali priminti apie sielos ir kūno vientisumą.

Deja, informacijos apie patį evangelistą Luką išliko nedaug. Jis žinomas kaip gydytojas, apaštalo Pauliaus pasekėjas ir Evangelijos autorius. Neišliko žinių, koks Lukas buvo gydytojas, kaip atliko savo pareigas. Galima spėti, kad savo pareigas jis atliko taip pat sąžiningai, kaip ir lydėjo apaštalą Paulių. Kai apaštalas Paulius buvo suimtas, daug kas nuo jo nusisuko ir pasitraukė. Šalia liko tik Lukas. Žmogus paprastai yra vientisas: kaip jis elgiasi vienomis aplinkybėmis, panašiai elgiasi ir kitomis. Tai – žmogaus sąžinė.

Evangeliją, kuri pasiekė ir mūsų laikus, Lukas užrašė graikų kalba. Kruopščiai surinktais pasakojimais jis siekė sustiprinti pirmųjų krikščionių tikėjimą. Evangelijoje pagal šv. Luką yra pasakojimų, nerandamų kitų užšytose Evangelijose. Manoma, kad šiuos pasakojimus šv. Lukas girdėjo iš pačios Dievo Motinos Marijos. Evangelistas Lukas aprašo įvykį apie moterį, kuri 12 metų sirgo sunkia liga, bet tikėjo: palies Kristaus drabužį ir pasveiks. Taip ir buvo. „Tavo tikėjimas išgelbėjo tave“, – tada jai pasakė Kristus.

Vyskupas J. Ivanauskas, po šv. Mišių bendraudamas su KMUK bendruomene, atkreipė dėmesį, kad tik šv. Luko Evangelijoje išskirtinis dėmesys skiriamas moterims. Vyskupui pritarė ir KMUK Generalinis direktorius prof. J. Pundzius, atkreipdamas dėmesį, kad didžioji dauguma atsidavusių ir puikių Kauno klinikų darbuotojų yra moterys.

Skambant ansamblio „Kolegės“ balsams pasidžiaugta, kad KMUK koplyčios ir visų Kauno klinikų globėju pasirinktas Kristaus mokinys šv. Lukas kartą per metus kviečia būrin jų bendruomenę: gydytojus, slaugos personalą, kitus darbuotojus, pacientus ir skatina gyventi kaip jis gyveno, branginti, ką jis brangino. Šv. Lukas yra medikų globėjas ir buvo pirmasis gydytojas žinojęs, ką reiškia būti tikinčiu gydytoju.

„Ne visi žino, kad evangelistas šv. Lukas buvo gydytojas, bet daugelis žino, kad gydytojas Lukas buvo evangelistas“, – sakė KMU kapelionas kun. Artūras Kazlauskas studentams, kai šie minėjo Medikų globėjo dieną savaip – studentiškai.

  Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija