2009 m. lapkričio 25 d.
Nr. 83
(1775)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Paminklas Akmenų muziejaus įkūrėjui

Prie Akmenų muziejaus įkūrėjo
gydytojo Vaclovo Into paminklo
jo atidarymo iškilmėse Mosėdyje

Mosėdį papuoš paminklas Akmenų
muziejaus įkūrėjui gydytojui
Vaclovui Intui

Lapkričio 13 dieną Mosėdyje (Skuodo r.) atidengtas unikalaus Akmenų muziejaus įkūrėjo gydytojo Vaclovo Into paminklas. Paminklo autorius – skulptorius Rimantas Eidėjus, architektas – Tomas Bagočius, projekto vadovas – Skuodo kultūros centro direktorius Vidmantas Valinskis.

Kad Akmenų muziejaus įkūrėjas Vaclovas Intas buvo ne tik mosėdiškių gydytojas, patarėjas, bet ir draugas galėtų pasakyti bet kuris sutiktas žmogus. Nuo pat vaikystės gydytojas buvo dažnas svečias ir skulptoriaus R. Eidėjaus tėvų namuose.

Gydytojas bendravo su Rimanto dėde, šviesios atminties išeivių dailininku, Filadelfijos menų universiteto profesoriumi, emeritu Petru Vaškiu, kai šis lankydavosi tėviškėje. Juos siejo bendras pomėgis augalams. Todėl įamžinti unikalaus muziejaus įkūrėjo atminimą skulptoriui rūpėjo seniai. Ieškoti paramos Kultūros, LR kultūros rėmimo fonde jį paskatino Mosėdžio seniūnė Audronė Pitrėnienė. Parašius projektą, buvo skirtas dalinis finansavimas. Deja, pinigų neužteko net liejimo darbams. Nesulaukęs žadėto konkurso V. Into įamžinimui, biustą skulptorius pradėjo lipdyti savo iniciatyva. Svarbu buvo paskubėti įamžinti gydytoją Vaclovą Intą, kol jo paveikslas, pasak autoriaus, neišblėso ir „kol jo portretas dar gyvas mūsų atmintyje.“

Paminklo projektas buvo įgyvendintas ir Algimanto Kataržio PĮ „Kūlis“, UAB „Kuršasta“, generalinio direktoriaus Stanislovo Martinkaus, Povilo Leiliono PĮ, UAB „Mirilda“, direktoriaus Algio Reliugos, UAB Pasertupio akmuo, direktoriaus Justino Petrausko, Skuodo Rotary klubo, UAB Šatraminių granitas, savininkų Alvydo Rimkaus ir Arvydo Venslausko, dailininko Vytauto Litvino, Mosėdžio gyventojų, Stanislovo Lukošiaus, Zenono Šedvydžio, Stasio Untulio, Antano Žvinklio, Valdo Rubežiaus, Vlado Kataržio, Rikardo Apulskio, Aleksandro Metrikio, Sandros Kinčienės ir kitų rūpesčiu. Padėjo ir LR kultūros rėmimo fondas, Skuodo rajono savivaldybės administracija (meras Stasys Vainoras) bei Mosėdžio seniūnija (seniūnė Audronė Pitrėnienė).

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija