2009 m. lapkričio 25 d.
Nr. 83
(1775)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tai gali kiekvienas?..

Džiuljeta Kulvietienė

Kauno klinikų darbuotojas Liudvikas
Morkūnas surengė fotoparodą

Kauno medicinos universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos antrojo aukšto fojė veikia 20-oji paroda. Simboliška, kad parodos autorius – Kauno klinikų darbuotojas Liudvikas Morkūnas. Jo fotografijų paroda vadinasi „Tai gali kiekvienas“.

Supoetinti realistiniai lietuviškos gamtos peizažai. Toks įspūdis susidaro pažvelgus į nuotraukas. Fotografas L. Morkūnas, geba matyti ir jausti tai, pro ką tūlas lietuvis praeina nepastebėdamas ir tuo labiau – nepajausdamas. Nuotraukos turtingos, gilios savo dvasia, netgi tapybiškos ir keri savo natūralumu: žvelgi į sniegą ir jauti, koks jis šaltas; varpos lauke atvirkščiai – skleidžia sodrią saulės šilumą, lyg minkštą duonos kepalą liestum ranka... Ar tai Lietuvoj? – kyla klausimas pažvelgus į kitą nuotrauką: maniau, kad tai ištroškusios Egipto smilgos... Apsnigtas Napoleono kalnas sugrąžina realybėn ir primena – čia juk Lietuva, kur tuoj bus žiema.

L. Morkūnas gimė ir augo Kaune, 1953 m. įstojo į politechnikumą. Pirmąjį fotoaparatą „Zenit“ nusipirko 1960 metais. Fotografavo jūrą Palangoje, turi išlikusią tų laikų nuotrauką.

1966 metais namuose kilęs gaisras pagrobė ne tik materialias vertybes, bet ir pirmagimio pusės metukų sūnaus gyvybę. Tik 1988 metais Liudvikas nusipirko naują fotoaparatą, bet jis labai greitai sugedo.

Eksponuojamos fotografijos darytos juostiniu fotoaparatu, daugiausiai „Nikon F75“. Jos be kompiuterinio apdorojimo.

„Esu dėkingas KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos administracijai, leidusiai man parodyti savo darbus. Ačiū visiems, nedavusiems man ramybės klausimu „kada atneši nuotraukas?“ – sakė autorius ir apgailestavo, kad paskubomis rašė tekstą parodai ir nepadėkojo visiems, kam norėjosi. Pirmiausia, žinoma, žmonai Danguolei – už toleranciją jo hobiui, visapusišką pagalbą ir begalinį darbštumą.

Kauno klinikų statybos ir remonto sektoriaus darbininku nuo 1997 metų dirbantis L. Morkūnas šiais metais nusipirko kompiuterį ir įniko savarankiai studijuoti fotografiją. Dabar daug dėmesio skiria portretams, jų atlikimo technikai, apšvietimui.

„Būna, išfotografuoji juostelę, pasižiūri – nė vienos vertos dėmesio nuotraukos. Gamtos fotografo bendrininkas yra saulė. Pačios gražiausios nuotraukos išgaunamos pusvalandį prieš ir po saulės tekėjimo bei nusileidimo“, – L. Morkūnas rodo pora nuotraukų, kurias teigiamai įvertino Gvidas Kovėra – folkloristas, muzikantas, keliautojas, fotografas, kino operatorius, grojantis „Keisto folkloro grupėje“ kartu su Andriumi Morkūnu – parodos autoriaus sūnumi. Tėčio pomėgiui pritaria ir dukra Vaida, šiuo metu verčianti iš anglų kalbos knygą.

Parodoje L. Morkūnas pristato beveik 30 darbų. Autorius gailisi, kad nepadėjo atsiliepimų knygos ir po nuotraukomis neparašė pavadinimų, bet pasiteisina: „Nuotraukos turi pačios kalbėti už save, kad apie jas nieko nereikėtų aiškinti“. Lankytojų nuomonę, sako, sužinantis net ir be atsiliepimų knygos. Neseniai telefonu atėjo žinutė: „Ačiū, kad gražiais Lietuvos vaizdais gėritės ne vienas“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija