2009 m. lapkričio 27 d.
Nr. 84
(1776)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Lenkai Lietuvoje ar Lietuvos lenkai?

Popiežius Jonas Paulius II, 1993 metais lankydamasis Lietuvoje, Lietuvos lenkus pavadino lenkiškos kilmės lietuviais. Kai kuriems tos tautybės atstovams, žinoma, toks „nutautinimas“ nepatiko, tačiau popiežius buvo teisus.

Valstybėje, kurioje greta kamieninės tautos gyvena ir kitokių tautybių piliečiai, įgyja kamieninės tautos pilietinę tautybę, nors jų kilmė gali būti kitokia. Antai nors šveicarų net tautybės nėra, tačiau ten gyvenantys Šveicarijos piliečiai vokiečiai, prancūzai, italai ir retoromanai vadinami šveicarais, JAV piliečiai indėnai, anglai, ispanai ir kiti vadinami amerikiečiais, priklauso pilietinei tautai.


Kas blogiau – ekonominė ar dvasinė krizė?

Esu pensininkas ir dar menu prieškario krizes pasaulyje ir Lietuvoje. Kiek žinau, išsivysčiusiose šalyse, o ir Lietuvoje, niekas nemirė iš bado. Žinoma, gyvenimas buvo prastesnis – kaip ir kiekvienais ne derliaus metais, kai lietutis derlių supūdydavo arba kai užsitęsdavo sausra. Visi žinojo: jei mažas derlius, mažiau valgysime mėsos, sviesto, bet duonelės užteks. Ir užteko. Ne kitaip bus ir dabar. Sumažins atlyginimus, sumažins pensijas – bus liūdniau, bet yra įvairių pagalbos įstaigų, sambūrių, tad mirštančių iš bado tikrai nebus. O rašalo tikrai bus daug išlieta, įrodinėjant, kad visko yra per mažai ir reikia daugiau. Ir tai yra normalu.


Vieši pasiūlymai istoriniam ir socialiniam teisingumui atkurti

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos Krikščionys demokratai (TS-LKD), nuo pat susikūrimo paveldėjusi Sąjūdžio dvasią, atstovaudama patriotinės ir pilietinės visuomenės dalies lūkesčiams, buvo vienintelė partija, turinti ideologiją, politinius principus ir siekė užtikrinti Lietuvos valstybingumą. Deja, po paskutinių Seimo rinkimų partija praranda šiuos vertybinius bruožus. Pilietiškoji Lietuvos gyventojų dalis, laukusi radikalių istorinį bei socialinį teisingumą atstatančių sprendimų, nusivylė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija