2009 m. gruodžio 16 d.
Nr. 89
(1781)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Vilniuje vyko mitingas „Ir šviesa, ir tiesa!”

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Gruodžio 12 dieną Vilniuje vyko antioligarchinis mitingas „Ir šviesa, ir tiesa“, vainikavęs Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) surengtų mitingų ciklą. Nuo spalio pabaigos antioligarchiniai mitingai jau vyko penkiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje vykusiame respublikiniame mitinge dalyvavo daugiau kaip pusantro tūkstančio  žmonių.

Mitingo pradžioje kalbėjęs Jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas Kęstutis Čilinskas teigė: „Neateiname su ištiesta ranka maldauti – į tokį mitingą kaip šis žmonės renkasi spręsti. Jie jau pradeda jausti, kad piliečiai yra aukščiausia valdžia, kaip parašyta Konstitucijoje. Lietuvoje daug problemų, bet pagrindinė problema – Lietuvoje įsigalėjusi oligarchinė santvarka. Ir prieš šią santvarką reikia kovoti mitingais, reikia reikalauti, kad skirstant biudžeto lėšas nebūtų pažeidžiami visuomenės poreikiai. Yra toks lovys, prie kurio susirinkę valdžios ir oligarchijos atstovai skirstosi pinigus, o piliečiams veržiami diržai, kad papildytų biudžetą.

Jei susikurs stipri pilietinė visuomenė, bus ir stipri, teisinė valstybė“. JDJ pirmininko pavaduotojas akademikas Antanas Kudzys sakė: „Dar tuo metu, kai iš Lietuvos nebuvo pasitraukusi Rusijos kariuomenė, kai kurie apsukrūs veikėjai užgrobė butus Vilniaus centre, vertingus visuomeninius pastatus, pusvelčiui  užvaldė įmones. Gailiuosi, kad prieš trejus, prieš penkerius metus abejingai stebėjau, kaip griaunama valstybė. Noriu paklausti: vagys, aferistai, ar jūs manote, kad nesulauksite teisingo atpildo už savo juodus darbus?“

JDJ valdybos narys aktorius Regimantas Adomaitis teigė, kad apie valstybę galima spręsti iš to, kaip joje elgiamasi su pagyvenusiais žmonėmis. Pensijų sumažinimas, anot R. Adomaičio, yra apgailėtinas – toks sprendimas prilygsta vaikų sprendimui atiduoti savo senus tėvus į senelių prieglaudą. „Reikalauju iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, kad ji nepasirašytų pensijas mažinančio įstatymo“, – sakė R. Adomaitis. JDJ skyriaus „Kitokia Lietuva“ vadovas Kęstutis Pūkas pabrėžė, kad žmonėms reikia vienytis ir kovoti už tikrai laisvą ir demokratinę Lietuvą. JDJ valdybos narė ekonomistė dr. Aušra Maldeikienė teigė, kad Lietuvoje dažnai perimama bloga užsienio šalių patirtis. Įvairios vyriausybės priima žalingus ekonominius sprendimus, nuo kurių kenčia visuomenė: „Jei žmonės tylės ir nieko nesakys, tai nieko ir nesikeis. Valdžiai reikia siūlyti įvairių problemų sprendimo būdus, o jei valdžios atstovai nespręs Lietuvoje susikaupusių problemų, imtis įvairių spaudimo būdų“. Pareigūnų profsąjungų vadovas Vytautas Bakas pabrėžė, kad ir pareigūnai jaučia oligarchinio valdymo pasekmes. V. Bako teigimu, reikia  vienytis ir apginti piliečių teises. JDJ jaunimo atstovas Artūras Bezpalyj prisiminė 1991 metus, kai jis, dar būdamas paauglys, saugojo Klaipėdos savivaldybės pastatą nuo galimų sovietinės kariuomenės atakų. „Tuomet netikėjau, kad už daugelio metų reikės mitinguoti ir ginti savo teises. Jaunimo atstovus kviečiu  vienytis ir kovoti už demokratiją“, – teigė jis.

Mitinge dalyvavo ne tik vilniečiai, bet ir iš kitų Lietuvos miestų ir miestelių atvykę žmonės. Iš Kauno atvyko gausus pulkas trijų JDJ skyrių atstovų – po kelias dešimtis žmonių iš Kauno JDJ skyriaus ir „Kitokios Lietuvos“ skyriaus, nemaža grupė JDJ skyriaus „Vytis“ aktyvistų. Daug JDJ narių ir rėmėjų atvyko iš Alytaus, Šiaulių, Panevėžio ir kitų Lietuvos vietovių – Prienų, Jurbarko, Druskininkų, Varėnos ir kitų Lietuvos kraštų. Mitinge dalyvavo per 300 pareigūnų – policininkų, ugniagesių ir pasieniečių. Jie nusiteikę ryžtingai ginti savo teises, juos neramina tai, kad nuo sausio mėnesio pareigūnams teks imti 30 dienų neapmokamų atostogų. Mitinge dalyvavo ir gausus kovotojo su pedofilija Drąsiaus Kedžio giminaičių ir bičiulių būrys. Jie stovėjo su įvairiais plakatais, mitingo dalyviams dalijo bukletus su D. Kedžio nuotrauka ir užrašais „Kiek tavyje Drąsiaus?“

Mitingas priminė Sąjūdžio laikus. Daugelis čia susirinkusiųjų kadaise dalyvavo ir Sąjūdžio mitinguose, o 1991 metais gynė parlamentą, budėjo prie  pašto ir telegrafo pastatų įvairiuose Lietuvos miestuose. Rankose jie laikė plakatus su užrašais „Su JDJ – į II Sąjūdį“, „Prokuratūra turi tarnauti piliečiams, o ne mafijai“, „Šalin oligarchiją“, „STOP pedofilijai“. JDJ Kauno skyriaus „Vytis“ atstovas Vytautas Kuprys sakė: „Lietuvoje yra įsigalėjusi oligarchinė santvarka, ir ši santvarka trukdo  demokratijos principų įgyvenimui. Mes, piliečiai, turime įsitraukti į valstybės valdymą, kontroliuoti teismų darbą, ginti viešąjį interesą. Jei piliečiai nėra aktyvūs, tai kenkia visuomenei. Į JDJ veiklą įsitraukia vis daugiau žmonių, žmonės jau neabejingi, jie nori permainų“. JDJ Kauno skyriui atstovaujantis Viktoras Morozovas teigė, kad  JDJ aktyvi veikla jau parodė susitelkusių piliečių galią. JDJ pastangos kovoti su „Leo LT“ monopolija nebuvo bevaisės ir net padėjo kai kuriems politikams apsispręsti ir  balsuoti už šios grėsmingos monopolijos panaikinimą. Šiuo metu judėjimui iškilę nauji uždaviniai – ypač dirbančiųjų ir pensininkų teisių apsauga bei oligarchinės santvarkos pažabojimas.

Antioligarchiniame mitinge dalyvavo tik „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Valentinas Mazuronis, Socialdemokratų sąjungos lyderis Arvydas Akstinavičius ir dar keli politikai. Nors šalia mitinguojančių budėjo daug policijos pareigūnų, bet jiems neteko įsikišti į mitingo eigą – jokių incidentų nebuvo, tik keletas įkaušusių žmonių klaidžiojo po minią, o paskui norėjo pasisakyti, bet buvo nuraminti budinčių JDJ apsaugos draugovės narių. Skambėjo muzika, patriotinės dainos, po mitingo jo dalyviai dar bendravo tarpusavyje, džiaugėsi, kad žmonės jau kyla į kovą su oligarchija,  kovoja už dirbančiųjų ir pensininkų teises, pilietinių laisvių atkūrimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija