2009 m. gruodžio 16 d.
Nr. 89
(1781)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tarptautinė konferencija, skirta žurnalui „Soter“

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie Tomo Akviniečio paveikslo
iš kairės stovi: prel. prof.
dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS,
dr. Aldona Vasiliauskienė, kan. prof.
dr. Marekas Chmelevskis, prof.
dr. Dalia Marija Stančienė,
kun. prof. dr. Romualdas Dulskis,
prof. habil. dr. Irena Regina
Merkienė, kun. dr. Andrius Priedė,
prof. habil. dr. Alfonsas Motuzas,
dr. Vilija Karaliūnaitė, prof.
dr. Juozas Žilionis

Gruodžio 4 dieną Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Katalikų teologijos fakulteto Didžiojoje auloje vyko tarptautinė mokslinė konferencija „XX a. – XXI a. pradžios Lietuvos religijos mokslų periodika“, skirta mokslinio žurnalo „Soter“ atkūrimo dešimtmečiui ir Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Žurnalas „Soter“ prof. Prano Dovydaičio iniciatyva buvo pradėtas leisti nuo 1924 metų, jo leidybą 1940 metais nutraukė sovietinė okupacija.

Prieš konferenciją keletą Vakarų Europos kompozitorių kūrinių jautriai atliko fleitininkė Lidija Gomolickaitė-Grudzinskaitė. Arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ perskaitė Apaštalinio nuncijaus sveikinimą ir visiems palinkėjo Viešpaties Palaimos, kad konferencijos vaisiai lydėtų ne tik fakultetą, VDU, bet ir visą Lietuvą, kad žurnalas augtų ir tobulėtų. Konferencijos dalyvius sveikino prorektorė prof. Natalija Mažeikienė.

Buvęs ilgametis VDU rektorius, prof. habil. dr. Vytautas Kaminskas priminė sunkias sąlygas ne tik fakultetui, universitetui, bet ir visai Lietuvai, žurnalo atkūrimo metu. Universitete buvo atkurtas žurnalas „Darbai ir dienos“, tačiau sustiprėjusiam Katalikų fakultetui reikėjo savo žurnalo. „Soter“ žurnalo atkūrimas – svarbus žingsnis: tai ne tik tradicijos tęsimas, bet ir naujas žingsnis. Per dešimtmetį žurnalas sustiprėjo, yra vertinamas ir žinomas ne tik Lietuvoje. Tuometinis VDU rektorius prof. V. Kaminskas dėkojo žurnalo atkūrimo entuziastams, buvusiam dekanui Vytautui Vaičiūnui ir pagrindiniam varikliui – prof. Alfonsui Motuzai, kurie ir tada, ir dabar daug prisideda, kad žurnalas ir toliau būtų taip aukštai vertinamas.

Konferencijos organizacinio komiteto pirmininkas prel. prof. habil. dr. V. S. Vaičiūnas, pasveikinęs Panevėžio vyskupą emeritą Juozą Preikšą prieš pora dienų minėjusį 25-rius vyskupystės metus, pristatė prelegentus. Itin svarbu tai, kad į konferenciją atvykę pranešėjai gavo ką tik pasirodžiusį 32-ąjį „Soter“ numerį, kuriame išspausdinta pranešimų medžiaga. Tituliniame lape įrašas lietuvių ir anglų kalbomis: „Jubiliejinis numeris, skirtas SOTER atkūrimo dešimtmečiui (1999–2009)“. Pranešimus skaitė Lietuvos (VDU, Vilniaus pedagoginio, Klaipėdos bei Šiaulių universitetų ir Lietuvos istorijos instituto atstovai), Latvijos (Daugpilio bei Latvijos universitetų) ir Lenkijos (Liublino ir Torunės universitetų) mokslininkai. Per keturias sesijas buvo perskaityta 13 pranešimų.

Konferencijos aptarime akcentuoti išklausyti pranešimai, jų svarba. Pažymėta, kad buvo pristatyta atgimusio „Soter“ istoriografija, publikacijų tarpdiscipliniškumas prieškario metais, atskleista ikikarinio laikmečio „Soter“ istorija, atkreipiant dėmesį į etnologiją, religijos, menotyros, muzikologijos, Bažnyčios istorijos, teologijos, liturgijos problemas. Kalbėta apie per 10 metų publikuotus straipsnius, jų turinį, keltas problemas. Analogiškai pristatyti panašūs į „Soter“ leidiniai tiek Lietuvoje (Logos, Naujoji Vaidilutė, LKMA leidiniai), tiek ir užsienyje („Homo Meditans“ – Liublino Jono Pauliaus II katalikiškas universitetas ir „Teologia i czlovek“ – Torunės M. Koperniko universitetas, Lenkija). Greta „Soter“ problemų mokslininkai iš Latvijos analizavo Latvijos katalikų Bažnyčios istoriją XVIII – XIX amžių sandūroje bei krikščionybės ir naujųjų religijų situaciją nūdienoje.

Paskutiniajai sekcijai vadovavę prof. habil. dr. V. S. Vaičiūnas ir prof. habil. dr. A. Motuzas taip apibendrino konferenciją: „Atgimęs „Soter“ per dešimtmetį Lietuvos ir užsienio akademinei bendruomenei pristatė religijos mokslų problematiką, būdamas Bažnyčios mokslo švyturiu“.

Konferencija baigta šv. Mišiomis Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje, kurias aukojo doc. dr. vyskupas Jonas Ivanauskas, kleb. mons. Vytautas Grigaravičius, prel. prof. dr. V. S. Vaičiūnas OFS ir pranešimus atvykę skaityti dvasininkai iš Lenkijos: kan. prof. dr. Marekas Chmelevskis (Marek Chmielewski, Liublinas), kun. habil. dr. Kžyštofas Koneckis (Krzysztof Konecki, Torunė) ir kun. dr. Vitoldas Dorošas (Witold Dorosz, Torunė). Pamokslą pasakė vysk. J. Ivanauskas.

Kaunas
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija