2009 m. gruodžio 18 d.
Nr. 90
(1782)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mirė ilgametis saleziečių direktorius

A†A kun. Krizantas JUKNEVIČIUS SDB
(1917–1942–2009)

Kun. Krizantas Juknevičius SDB

Gruodžio 4 dienos vakare, eidamas 93 metus, Kaune mirė kunigas salezietis Krizantas Juknevičius.

Jis gimė 1917 metų rugsėjo 17 dieną Kelmėje, parapijos vargonininko šeimoje. Be būsimojo kunigo, šeimoje dar buvo brolis ir trys seserys. Vaikystėje Krizantas mokėsi Kelmės progimnazijoje. Ten besimokydamas jis įsitraukė į ateitininkų veiklą. 1931 metais įstojo į Šiaulių berniukų gimnaziją, tačiau po metų, susižavėjęs šventojo kunigo Jono Bosko idealais, išvyko pas saleziečius į Italiją ir mokėsi jų vadovaujamame licėjuje. 1933 metais K. Juknevičius grįžo į Lietuvą, ketindamas stoti į kunigų seminariją. Tačiau to negalėjo padaryti, nes buvo nebaigęs gimnazijos kurso, todėl įstojo į Kretingos pranciškonų gimnaziją ir baigė ją 1935 metais.


Į amžinybę palydėtas kunigo tėvas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Kan. Stanislovas Krumpliauskas
su savo tėvu Ignacu

Lapkričio 23 dieną iš Anykščių į paskutiniąją kelionę Smalvų (Zarasų r.) kapinaitėse palydėtas Anykščių dekano kan. Stanislovo Krumpliausko tėvas.

Ignacas Kromplevskis (Kromplewskis) gimė 1912 metų rugsėjo 10 dieną Kajatuose (Baltarusijos ir Lietuvos pasienis). Augo gausioje Juozapo ir Pranciškos (Kozlowkos) Kromplevskių šeimoje – buvo aštuntas iš dešimties vaikų. Šeima iš  Kajatų persikėlė į gretimą Mateikiškių kaimą (dabartinio Ignalinos rajono pakraštys, visai prie Baltarusijos sienos). Būdamas 14 metų Ignacas apkurto: iš pirties į namus ėjo šaltu vėjuotu oru – supūtė ausis. Paauglio niekas negydė, tad visam gyvenimui likęs kurčias tyliai dirbo tėvų namuose – tapo nagingu, darbščiu amatininku.


Mylėjusi Dievą ir Tėvynę

Ses. Regina Gelžinytė

Sesuo Ksavera Veriankaitė

Lapkričio 28 dieną Šiauliuose, Švč. Jėzaus Širdies tarnaičių vienuolyne, įvyko sesers Ksaveros Veriankaitės pirmųjų mirties metinių minėjimas ir jos knygos „Viskas praėjo“ (išleido leidykla  „Naujasis amžius“) pristatymas. Salėje buvo surengta s. Ksaveros asmeninio albumo nuotraukų mini ekspozicija, apžvelgianti jos gyvenimo įvykius.

Į  minėjimą susirinko nemažas būrys žmonių, pažinojusių Ksaverą ar girdėjusių apie ją. Aktorė Nomeda Bėčiūtė skaitė ištraukas iš knygos, dainavo Šv. Cecilijos sakralinės muzikos ansamblis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija