2009 m. gruodžio 18 d.
Nr. 90
(1782)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Sektina Arso klebono tarnystė

Popiežiaus Benedikto XVI laiškas Kunigų metų proga, rašytas birželio 16 dieną, buvo tiesiogiai susijęs su šv. kun. Jono Marijos Vianėjaus 150-ųjų mirties metinių minėjimu. Šiais metais Šventasis Tėvas nesyk į krikščioniško tobulumo aukštumas kėlė Arso kleboną ir viso pasaulio dvasininkams priminė, jog šis šventasis yra išties sektinas pavyzdys.

Daugelis žinome, jog kunigystės siekimo pradžioje Jonui Marijai sunkiai sekėsi mokslai. 1998 metais „Katalikų pasaulio“ leidyklos išleista knygelė apie Arso kleboną liudija, jog Jonas Marija, sulaukęs dvidešimties metų, nors buvo beveik beraštis, tačiau labai troško tapti kunigu. Jis net sukorė šimtą kilometrų pėsčiomis (elgetaudamas!) į šventą Prancūzijos vietą, kad Dievas atvertų jam protą mokslui, o visų pirma – lotynų kalbai. Tiesa, nors po šio sveikatą alinančio žygio jis vos vilko kojas, bet Dangus jam vėliau buvo mielaširdingas: kai baigdamas kunigų seminariją Jonas Marija per egzaminą atsakinėjo prancūziškai, o ne lotyniškai, tada, pasak dominikono Marko Žuleno, apie teologinius dalykus jis kalbėjo aiškiai ir nuovokiai.


Kristaus Gimimo sakralinė simbolika

Mindaugas BUIKA

Maldininko laikoma Kūdikėlio
Jėzaus statulėlė, atnešta
į Šv. Petro aikštę, popiežiaus
Benedikto XVI palaiminimui

Prakartėlės kontempliavimas skatina tikėjimą

Sekuliarizuotoje Vakarų visuomenėje stiprėjant ateistų balsams, reikalaujantiems pašalinti iš viešumos religinius simbolius ir Kalėdas minėti kaip neva paprastą „žiemos šventę“, popiežius Benediktas XVI pabrėžė sakralinės simbolikos prasmingumą. Kalėdiniu laikotarpiu Šventasis Tėvas paragino šeimas lankyti tradicinį Betliejaus ėdžiose gimusio Kūdikėlio Jėzaus atvaizdą ir patirti autentišką krikščionių džiaugsmą. Tai jis mokė Trečiąjį Advento sekmadienį, gruodžio 13 dieną, susitikęs su piligrimais Šv. Petro aikštėje vidudienio „Viešpaties Angelas“ maldai. Pagal nusistovėjusį paprotį tą sekmadienį Romos vaikai į aikštę Popiežiaus palaiminimui atnešė savas Kūdikėlio Jėzaus statulėles, kurios vėliau padedamos į namuose įrengtas prakartėles.


Šventasis Tėvas apie paliatyviosios slaugos svarbą

Mindaugas BUIKA

Padėka rūpestingiems globėjams

Advento laikotarpiu, norėdamas praktiškai paliudyti pagalbos kenčiantiems žmonėms svarbą, popiežius Benediktas XVI aplankė Romos katalikišką paliatyvinės slaugos centrą, kuriame globojami nepagydomomis ligonis sergantys pacientai. Susitikime kartu su ligoniais ir jų artimaisiais bei juos prižiūrinčiais medikais ir dvasininkais dalyvavo ir Popiežiaus vikaras Romos miestui kardinolas Agostinas Valinis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija