2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Išsaugojo ugniagesių komandą

Bronius VERTELKA

Ramygalos ugniagesių tarnybos pastatas

Pastaruosius kelis mėnesius Ramygalos ugniagesių komandą kankino nežinia, ar bus jie reikalingi. O pagrindo nerimui buvo. Panevėžio rajone gaisrus gesino savivaldybei priklausantys ugniagesiai, profesionalūs ugniagesiai gelbėtojai iš Panevėžio ir Ramygalos nestatutiniai ugniagesiai gelbėtojai, priklausantys Panevėžio priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai. Visų šių ugniagesių darbas buvo finansuojamas iš Vilniaus. Norint sutaupyti lėšų sostinėje nutarta Ramygalos ugniagesius perduoti rajono savivaldybei, bet neskirti papildomo finansavimo.

Ramygaliečių ugniagesių darbu galima tik džiaugtis: neturi darbo drausmės pažeidimų, ne vieną gaisrą nuslopino dar prieš atvykstant kolegoms iš Panevėžio. Drąsiai ir sumaniai veikė likviduojant gaisro židinį Naujamiesčio bažnyčioje. Be to, Ramygalos ugniagesiai turi specialią gelbėjimo įrangą, todėl  ne vienam galėjo padėti išsilaivinti iš kančių autoavarijų metu.

Tarp ugniagesių yra ir ūkininkaujančių. Netekę darbo, jie liktų socialiai neapdrausti, negalėtų stoti ir į darbo biržą. O čia, atidirbus parą ugniagesiu, lieka laiko sutvarkyti reikalus ūkyje. Bandyti tapti statutiniu ugniagesiu – nebe tas amžius, ten ir griežtesnis sveikatos patikrinimas.

Panevėžio rajono savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Arūnas Blaževičius buvo už tai, kad reikėtų išlaikyti Ramygalos ugniagesių komandą. Panaikinus ją, tektų samdyti sargus, čia vėl pinigai. Be apsaugos mašina bemat liktų be ratų, namo langai – be stiklų. „Gyventojai privalo sulaukti kvalifikuotų ugniagesių pagalbos. Ramygaloje turi likti ugniagesių komanda. Bet tai priklausys nuo to, ar papildomą finansavimą skirs Vilnius. Mūsų savivaldybė nepajėgi išlaikyti ugniagesius. Nors buvo metų, kai jiems pirkome technikos už 100 tūkstančių litų“, – tikino Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

Pagaliau Ramygalos ugniagesiai gali atsikvėpti: pasirašyta trišalė sutartis tarp Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento,  rajono savivaldybės ir pačių ugniagesių. Vilnius pažadėjo skirti papildomą finansavimą. Sutikus Naujuosius, Ramygalos komanda pereis į savivaldybės priklausomybę. Tiesa, iš 15 joje dabar dirbančių liks 8–9 ugniagesiai, kai kurie atsisakė ugniagesio darbo geranoriškai.

Ramygala, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija