2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Sustabdytos akimirkos

Paroda dailininko Petro Stausko 90-osioms gimimo metinėms

Tęsdama modernizmo klasikų parodų ciklą „Juškus Gallery“ pristato vieną žymiausių XX a. antrosios pusės lietuvių akvarelininką ir portretistą Petrą Stauską.

Dailininkas Petras Stauskas (1919–2003) – ne tik žinomas kūrėjas, bet ir buvęs ilgametis Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius (1951–1988), kurį iki šiol kolegos prisimena su didele pagarba ir šiluma už kilnius poelgius, puikų humoro jausmą, toleranciją, profesionalumą ir inteligenciją.

Muziejaus direktorius visą laiką išliko savo profesijos atstovu – kuriančiu bei aktyviai parodose dalyvavusiu dailininku. Menininko tapybos darbuose atsiskleidžia Lietuvos kraštovaizdis, Kauno miesto panoramos, žymių Lietuvos kultūros žmonių portretai. Atskira, itin vizualiai paveiki kūrybos sritis – akvarelės. Jų gausa ir įvairumas lyg pro šydą atskleidžia įvairiapusį, subtilų ir jautrų dailininko aplinkos fiksavimą. Skaidrūs, impulsyviai palieti, tiksliai apibendrinantys ir perteikiantys motyvo esmę darbai žavi virtuozišku gamtos pajautimu. Akvarelėse – visa Lietuva. Pro medžių šakas išnyrantys bažnyčių kontūrai, kaimelių gamtos panoramos, Ventės rage džiūstantys žvejų tinklai, pasikartojantis gimtųjų Aukštaitijos apylinkių motyvas: Sartų ežeras, apsuptas pievų ir miškų žalumos, vandens ir dangaus skaidraus mėlio. Akvareliniuose portretuose atsiskleidžia analitinė dailininko prigimtis – taikliai perteiktas vidinis pasaulis, kūno kalba išreiškiant charakterio bruožus.

Paroda veiks iki 2010 m. sausio 23 dienos „Juškus Gallery“ (B. Radvilaitės g. 6B, Vilnius).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija