2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Konferencija, skirta rašytojui ir pedagogui

Bronius VERTELKA

M. Grigonio kūrybą skaitė J. Miltinio
dramos teatro aktorius Petras Kežys

Galerijoje „Antrasis aukštas“
svečiuojasi M. Grigonio sūnus
Matas ir anūkė Vida

Gruodžio 16 dieną Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ Panevėžio kraštiečių klubas „Tėviškė“, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyrius ir Žiemgalos draugijos Panevėžio skyrius  surengė konferenciją „Panevėžio pedagogui, rašytojui ir visuomenininkui Matui Grigoniui – 120 metų“. Konferencijoje dalyvavo M. Grigonio sūnus Matas ir anūkė Vida.

Įžanginį žodį apie iš Rokiškio krašto kilusį ir 46 metus Panevėžyje gyvenusį M. Grigonį tarė konferencijos vedėja, Lietuvos moterų lygos Panevėžio skyriaus pirmininkė Liudvika Knizikevičienė. Svarbesnius M. Grigonio biografijos aspektus atskleidė bibliotekininkė Stasė Mikeliūnienė. Prelegentė pasakojo apie tai, kaip M. Grigonis siekė mokslo. Remiamas dėdės kun. Igno Grigonio, jis įstojo į Vilniaus kunigų seminariją, po metų iš jos pašalintas dėl replikos, kuria buvo apšauktas kaip litvomanas. Matas vyksta į Panevėžį mokytojauti. Iš pradžių jis įgijo teisę dirbti pradžios mokyklos mokytoju, vėliau – namų mokytoju. M. Grigonis rinko tautosaką, ją tyrinėjo, rašė vadovėlį, kuris liko rankraščiuose. 1913 metais išėjo M. Grigonio eilėraščių rinkinys „Kvietkelis“ – pirmoji lietuviška vaikų poezijos knyga. M. Grigonis sukūrė 10 pedagoginių įsakymų mokytojams, kaip ugdyti jaunąją kartą, režisavo spektaklius ir juose vaidino. 1908 metais pastatė A. Keturakio „Amerika pirtyje“, pats atliko Bekampio vaidmenį. Iš viso M. Grigonis režisavo netoli 60 spektaklių. Turėdamas 45 metus atsisakė  pedagoginio darbo. Vienkiemyje netoli Panevėžio užveisė sodą ir išgarsėjo kaip sodininkas. Mirė 1971 metų pradžioje, palaidotas Rokantiškių kapinėse.

Apie M. Grigonio nuopelnus lituanistikai pasakojo M. Karkos pagrindinės mokyklos mokytoja ekspertė Lionė Lapinskienė, pranešimą „M. Grigonis – literatūros vaikams kūrėjas“ perskaitė Panevėžio kolegijos dėstytoja  Ramutė Zinytė, o „Mato Grigonio memorialinė medžiaga  Panevėžio kraštotyros muziejuje“ – šio muziejaus vyresnioji muziejininkė Zita Pikelytė. Panevėžio apskrities archyvo vedėjas Leonas Kaziukonis kalbėjo apie M. Grigonio tarnybą teisme, šio archyvo vyresnysis archyvaras Vylius Petrušaitis – apie M. Grigonio giesmių rankraščius.

Prisiminimais apie savo tėvą  dalijosi Vilniuje gyvenantis sūnus Matas Grigonis, kūrybą skaitė J. Miltinio dramos teatro aktorius Petras Kežys. Konferencijos metu buvo pristatyta bibliotekininkės Stasės Mikeliūnienės parengta paroda „Matui Grigoniui – 120 metų“.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija