2009 m. gruodžio 23 d.
Nr. 91
(1783)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Mokinių istorijos konkursas

Zigmas Tamakauskas

Renginio dalyviai
Algimanto MIKULĖNO nuotraukos

Renginio organizatoriai
su Juozu Kojeliu (sėdi)

Kauno įgulos karininkų ramovėje vyko miesto bendrojo lavinimo mokyklų mokinių istorijos konkurso „Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio jubiliejiniai metai“ rezultatų aptarimas. Susirinkusiųjų nuotaiką praskaidrino Teresėlės Varnagirienės vadovaujamas folklorinis ansamblis „Sūduva“. Vertinimo komisijos pirmininkas istorijos mokytojas metodininkas Zigmas Tamakauskas apžvelgė konkurso rezultatus. Istorijos konkurse dalyvavo 61 mokinys iš trisdešimt vidurinių mokyklų ir šešių gimnazijų. Su pirmosios dalies viktorina geriausiai susidorojo Purienų vidurinės mokyklos 11 klasės mokinys Jurgis Kudlinskas (28 taškai). Tašku atsiliko Stasio Lozoraičio vidurinės mokyklos vienuoliktokė Agnė Steponaitytė. Trečioji vieta šioje dalyje atiteko Maironio gimnazijos trečios klasės gimnazistei Rūtai Reutaitei, surinkusiai 26 taškus.

Užduoties antrąja dalimi norėta patikrinti mokinių bendrąjį visuomeninį išprusimą.  Čia daugiausiai taškų surinko  Stasio Lozoraičio vidurinės mokyklos vienuoliktokės Liudvika Paulauskaitė, Agnė Steponaitytė ir Kovo 11-osios vidurinės mokyklos dešimtokė Roberta Diglytė.

Darbas su šaltiniais geriausiai sekėsi Liudvikai Paulauskaitei, Agnei Steponaitytei (S. Lozoraičio vidurinė mokykla), Julijai Treščenko („Ąžuolo“ katalikiškoji vidurinė mokykla), Indrei Surgelytei (M. Mažvydo vidurinė mokykla), Jurgitai Čepkauskaitei (T. Ivanausko vidurinė mokykla) ir Matui Lasauskui (J. Jablonskio gimnazija).

Konkurso nugalėtojai ir prizininkai, surinkę ne mažiau kaip 51 tašką, buvo apdovanoti knygomis  apie Lietuvos pasipriešinimą sovietinei okupacijai, o jų mokytojams įteikti Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ir Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos padėkos raštai. 

Konkurso organizatoriai ir vertintojai buvo apdovanoti savivaldybės mero padėkomis, kurias įteikė mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius. Beje, mero vardu pedagogui ir žurnalistui Juozui Kojeliui buvo įteiktas žalvarinis Kauno miesto savivaldos 600 metų jubiliejaus atminimo medalis, o Lietuvos Sąjūdis jį apdovanojo padėka.

Galima pasidžiaugti šiuo Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio, Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos bei Švietimo ir ugdymo skyriaus organizuotu labai svarbiu konkursu. Tik, žinoma, jame galėjo dalyvauti daugiau mokyklų ir mokinių. Pirmasis turas galėjo vykti ir mokyklose. Tada konkurse būtų dalyvavę žymiai daugiau mokinių. Dabar pasitenkinta lengvesniu keliu – parengtas vienas kitas mokinys. Iš konkurso rezultatų analizės matyti, kad daugelis miesto mokyklų turi didelius rezervus mokant Lietuvos istorijos, kad kai kurios mokyklos į tai kreipia visai menką dėmesį. Malonu, kad konkurse dalyvavęs mokinių būrys turėjo progą apžvelgti pokario metais trukusią ginkluotą laisvės kovą. Gal jaunimas aiškiau įsivaizduos iškovotos laisvės kainą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija