2009 m. gruodžio 24 d.
Nr. 92
(1784)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Skaudi nelaimė Labanore

Bronius VERTELKA

Taip atrodė Labanoro varpinė
(priekyje) su bažnyčia vasarą.
Varpinę pavyko išsaugoti.
Iš bažnyčios liko nuodėgulių krūva
Autoriaus nuotrauka

Gruodžio 21-osios naktį ugnis iki pamatų sunaikino beveik dviejų šimtmečių senumo šiemet restauruotą medinę Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčią, XVIII–XIX amžiaus liaudies architektūros paminklą.  

„Pirmas toks įvykis mano gyvenime. Apie degančią bažnyčią penktą valandą nakties pranešiau vyskupui, kuris buvo atvykęs į Labanorą. Juk tai buvo ne vien parapijiečių, bet ir visos Lietuvos tikinčiųjų brangenybė“, – prislėgtu balsu telefonu kalbėjo Molėtų dekanas kun. Kęstutis Kazlauskas. Paklaustas, kaip numatyta šventovę atstatyti, jis sakė: „Mano nuomone,  ją reikėtų iškelti ant tų pačių pamatų, o lėšų reikėtų ieškoti visais galimais kanalais“.

Pavyko susisiekti su Saldutiškio klebonu kun. Jurgiu Kazlausku, kuris sekmadieniais 11 kilometrų važinėja į Labanorą aukoti šv. Mišių ir nuo vasaros vidurio aptarnauja šią parapiją. „Buvo kelios minutės po dviejų, kai man pranešė apie gaisrą. Atidūmęs į Labanorą pamačiau liepsnos apsiaustas bažnyčios sienas. Ugniagesiams neturiu priekaištų – jie netgi sugebėjo išsaugoti sveikutėlę varpinę. Restauruota bažnyčia iš išorės atrodė kaip išblizginta, tačiau nesuprantu, kodėl jos viduje palikta senoji elektros instaliacija. Praėjusį sekmadienį į bažnyčią susirinkusiųjų nuotaika buvo pakili: čia pat didžiausios metinės šventės. Tačiau tikintieji po gaisro neliks nuskriausti. Jau sutarta, kad Kūčias ir šv. Kalėdas sutiksime melsdamiesi klebonijos salėje“. Klebonas dar sekmadienį vylėsi, kad prasmingais darbais užbaigus Adventą parapijiečiai galės džiaugsmingai švęsti šv. Kalėdas, o šv. Mišios paskutinį Advento sekmadienį užtruko iki vėlumos.

Į mobiliojo telefono skambutį Labanoro seniūnijoje atsiliepusi moteris sakė, kad parapijiečiai yra sukrėsti staiga kilusio gaisro pasekmių. Labanoro seniūnas Vincas Jucys, sekmadienį dalyvavęs šv. Mišiose, iš gyventojų išgirdęs apie gaisrą, pats beldėsi į labanoriškių duris ir žadino juos, kviesdamas į pagalbą, kad bet kada galintys griūti bažnyčios bokštai neuždegtų gretimų pastatų. Bet susirinkusiems parapijiečiams neliko nieko kito, kaip tik stebėti ugniagesių darbą ir kartu su klebonu pasimelsti. Nors gaisro priežastis tiria ekspertai, tačiau įtikinamiausia – nesutvarkyta elektros instaliacija. Šiemet buvo restauruota bažnyčios išorė, atnaujintos medinės detalės, darbininkai pakeitė stogo dangą, sutvirtino pamatus. Restauravimo darbams Kultūros ministerija skyrė beveik 680 tūkst. litų, Švenčionių rajono savivaldybė – dar beveik 122 tūkst. Tačiau neliko pinigų pakeisti elektros instaliaciją. Gali būti, kad restauratoriai, atsitiktinai vinimi prikalę kokį laidą, galėjo sukelti trumpąjį jungimą. Labanoro bažnyčioje buvo daug meno vertybių – molbertinės tapybos, dailės paminklų, čia buvo laikomi 68 į kultūros paveldo registrą įtraukti meno kūriniai, iš jų – 13 vertingų paveikslų. Tai buvo vienintelė bažnyčia, kurioje buvo dvylikos apaštalų paveikslai.

Kaišiadorių vyskupas per šv. Kalėdas kviečia melstis už labanoriečių ryžtą atstatyti šventovę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija