2009 m. gruodžio 31 d.
Nr. 93
(1785)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prokurorai ir politrukai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kai kuriuose Lietuvos regionuose per paskutinius kelerius metus pavyko sutramdyti įsigalėjusius korumpuotus klanus. Tokius klanus sudaro abejotinos reputacijos verslininkai, kriminalinių gaujų vadeivos ir korumpuoti vietos valdžios vadovai. Ryškiausi Trakų ir Panevėžio pavyzdžiai. Kriminalinės Trakų valdžios žlugimas prasidėjo 2008 metų pradžioje, kai prasidėjo tyrimas dėl rajono mero V. Petkevičiaus ir kitų rajono vadovų korupcinės veiklos. V. Petkevičius, vicemeras S. Raščiauskas ir savivaldybės administracijos direktorius L. Karnila buvo suimti, kiek vėliau  tyrimas pradėtas ir dar dviejų įtakingų Trakų valdininkų atžvilgiu. Tyrimo eigoje buvo atskleista, kad Trakų politikai kyšininkavo, grobstė vertingus žemės sklypus, artimai bendradarbiavo su „Narkušos“ gauja ir abejotinos reputacijos verslininkais. O Panevėžyje spalio pradžioje atskleista totali miesto valdžios korupcija nustebino ne tik miestiečius, bet ir daug ką mačiusius žurnalistus. Paaiškėjo, kad ir meras P. Vadopolas miesto vadovu 2008 metų birželį tapo neteisėtai, o vicemerė Z. Kukuraitienė, vicemeras K. Vainauskas, savivaldybės administracijos direktorius S. Karčinskas ir dar keli aukšto rango vietos valdžios veikėjai ilgą laiką piktnaudžiavo tarnybine padėtimi – ėmė kyšius, klastojo dokumentus, bendradarbiavo su skandalingais oligarchais. Kai kuriuose Lietuvos rajonuose korupciniai vietos valdžios klanai vis dar veikia. Tokia padėtis yra Prienuose, Alytuje, Švenčionyse, kai kuriuose Žemaitijos rajonuose.


Dėl interpretacijų  apie „Opus Dei“ 

„Opus Dei“ misija – grynai dvasinė

Reaguodamas į žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusius netikslius teiginius apie „Opus Dei“, prelatūros informacijos biuras Lietuvoje pareiškia, kad:

„Opus Dei“ yra oficiali Katalikų Bažnyčios dalis, kuri visada ir visur veikė ir veikia tik su Bažnyčios hierarchų palaiminimu. „Opus Dei“ turi asmeninės prelatūros juridinį statusą, Popiežiaus Jono Pauliaus II suteiktą 1982 metais. Prelatūros nuostatai yra patvirtinti Šventojo Sosto, ji atskaitinga Vatikano Vyskupų Kongregacijai, pats popiežius skiria jos vadovą („prelatą“). „Opus Dei“ įkūrėją Chosemariją Eskrivą Popiežius Jonas Paulius II paskelbė šventuoju 2002 metais.


Katedros aikštė – be prakartėlės

Vilniaus arkivyskupijos kurija antradienį išplatino pareiškimą, kuriame su apgailestavimu pranešė, kad išardys sostinės Katedros aikštėje įrengtą kalėdinę prakartėlę. Pagal tradiciją Šventąją Šeimą su gimusiu Kūdikiu, kartais – ir kitus anų dienų įvykių Betliejuje dalyvius (piemenis, Tris Karalius, gyvulėlius) vaizduojančios kompozicijos bažnyčiose, šventoriuose, krikščioniškų šalių miestų aikštėse atidengiamos ir pašventinamos per Kalėdų vigiliją (Kūčias) ir laikomos iki Trijų Karalių. Ankstesniais metais svarbiausioje sostinės aikštėje įrengta prakartėlė džiugindavo vaikus ir suaugusius visą Kalėdų švenčių laikotarpį. Deja, šiemet miesto valdžia taupydama lėšas atsisakė skirti apsaugos darbuotojus, todėl jau per kelias pirmąsias dienas prakartėlė nukentėjo nuo chuliganiškai besielgiančių asmenų. Nepasiteisino pažadai, kad tvarkai užtikrinti pakaks vaizdo kamerų – paaiškėjo, kad pačiame Vilniaus centre, po Vidaus reikalų ministerijos langais, vandalų siautėjimas nėra užkardomas: buvo aplaužytos figūros, ištepti ir suplėšyti drabužiai bei gyvulėliai. Kadangi prakartėlė yra ne vien pasižmonėjimo, bet ir maldos vieta, todėl apgailėtina jos būklė įžeidžia tikinčiųjų jausmus. Arkikatedros parapija ir arkivyskupijos kurija neturi galimybių paskirti ar pasamdyti deramai apsaugos funkcijoms pasirengusių žmonių, todėl teko priimti nelengvą sprendimą prakartėlę išardyti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija