2009 m. gruodžio 31 d.
Nr. 93
(1785)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Dėl interpretacijų  apie „Opus Dei“ 

„Opus Dei“ misija – grynai dvasinė

Reaguodamas į žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusius netikslius teiginius apie „Opus Dei“, prelatūros informacijos biuras Lietuvoje pareiškia, kad:

„Opus Dei“ yra oficiali Katalikų Bažnyčios dalis, kuri visada ir visur veikė ir veikia tik su Bažnyčios hierarchų palaiminimu. „Opus Dei“ turi asmeninės prelatūros juridinį statusą, Popiežiaus Jono Pauliaus II suteiktą 1982 metais. Prelatūros nuostatai yra patvirtinti Šventojo Sosto, ji atskaitinga Vatikano Vyskupų Kongregacijai, pats popiežius skiria jos vadovą („prelatą“). „Opus Dei“ įkūrėją Chosemariją Eskrivą Popiežius Jonas Paulius II paskelbė šventuoju 2002 metais.

„Opus Dei“ Lietuvoje veikia nuo 1994 metų, palaikoma nuo pat pradžios Lietuvos vyskupų. Prelatūros ir jos narių iniciatyva jau atsirado jaunimo klubai ir studijų centrai Vilniuje ir Kaune, studenčių rezidencija Vilniuje, rekolekcijų namai Kaišiadorių vyskupijoje.

„Opus Dei“ – tai maža Katalikų Bažnyčios dalis, kurios misija yra grynai dvasinio pobūdžio. Ji padeda eiliniams žmonėms gyventi tikėjimą atitinkantį kasdienį gyvenimą, skleidžia žinią, kad visi pakrikštytieji yra Dievo pašaukti siekti šventumo, ypač kasdieniniu darbu ir asmeninių, šeimyninių bei visuomeninių pareigų atlikimu. Konkrečios priemonės tai daryti yra paskaitos apie Katalikų Bažnyčios mokymą ir moralę, teologijos ir filosofijos kursai, rekolekcijos, asmeninis dvasinis vadovavimas.

„Opus Dei“ nesikiša – ir pagal savo nuostatus negali kištis – į pasaulietinius reikalus tų žmonių, kurie dalyvauja organizacijos veikloje. Formuodamas savo politinius, socialinius ar ekonominius įsitikinimus kiekvienas, kuris prisiartina prie „Opus Dei“, yra visiškai laisvas, kaip ir kiti piliečiai katalikai, ir faktiškai tarp jų būna didelė nuomonių įvairovė. „Opus Dei“ valdžia privalo susilaikyti net patarinėti šiais klausimais. „Opus Dei“ nesikiša į savo narių profesinę, visuomeninę ar politinę veiklą ir neprisiima už ją jokios atsakomybės.

„Opus Dei“ yra atvira visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų talentų, sugebėjimų ar socialinio statuso. Ugdymo ir apaštalavimo veikloje dalyvauja moterys ir vyrai, skirtingų amžių, profesijų, padėties ir pan. Pamatinis „Opus Dei“ siekis yra skleisti visuotinį pašaukimą į šventumą, t. y. žinią, kad kiekvienas žmogus yra pašauktas siekti šventumo, nesvarbu, kaip visuomenė vertina jo užimamas pareigas ir socialinę padėtį. Bendrosios „Opus Dei“ apaštalavimo iniciatyvos (mokyklos, ligoninės ir kiti socialiniai projektai), suprantama, yra prieinamos visiems, nepaisant rasės, tautybės, religijos ar socialinės padėties.

Mielai kviečiame žiniasklaidos atstovus, norinčius sužinoti daugiau apie „Opus Dei“ prigimtį, tikslus bei veiklą, kreiptis į prelatūros informacijos biurą.

„Opus Dei“ informacijos biuras Lietuvoje

 

Dainius Kreivys – gilias vertybes išpažįstantis žmogus

Reaguodama į dienraščio „Lietuvos rytas“  interpretacijas dėl  katalikiškos organizacijos „Opus Dei“ veiklos bei ūkio ministro Dainiaus Kreivio dalyvavimo joje, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai išplatino pareiškimą, kuriame įvertino ministrą D. Kreivį, kaip  gilias vertybes išpažįstantį žmogų.

„Nenuostabu, kad ši katalikiška organizacija visame pasaulyje vienija daugybę talentingų įvairių profesijų žmonių – rašytojų, mokslininkų, diplomatų, kurių veikla ir idealai nukreipti į tarnystę visuomenei. Malda dar niekam nesutrukdė dirbti. Kai paties Popiežiaus palaiminta organizacija vadinama sekta, tai ne tik įžeidžia Bažnyčią, bet ir verčia prisiminti tarybinius laikus, kai buvo persekiojami tikintieji, o ypač – intelektualai, kurių ne vienas dėl to prarado darbą, o gal net ir gyvybę. Su apmaudu tenka apgailestauti, kad ir praėjus daugeliui metų tikinčiuosius bandoma persekioti panašiu stiliumi. Kaip teigė „Opus Dei“ įkūrėjas, šventasis Chosemarija Eskriva: „Darbas yra ašis, aplink kurią sukasi pasauliečių šventumas. Šventink save per savo darbą, šventink savo darbą, šventink kitus per savo darbą“. To palinkėtume visiems, o ypač tiems, kurių darbai ne visada siekia gėrio“, –  teigia  Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė.

Europos Parlamento nario, buvusio ambasadoriaus prie Šventojo Sosto Algirdo Saudargo komentaras: „Ne kartą atstovavau Lietuvos Respubliką „Opus Dei“ renginiuose Romoje. Ar tai būtų religinė šventė, ar mokslo metų pradžia popiežiškajame Šventojo Kryžiaus universitete, ar mokslinė konferencija – visuomet tai būdavo aukšto mokslinio ir gilaus dvasinio lygio įvykiai, gausiai atstovaujami įvairių šalių ambasadorių ir aukštų Vatikano pareigūnų“.

Pagal TS-LKD pareiškimą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija