2010 m. sausio 13 d.
Nr. 3
(1788)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Pasivaikščiojimas
po kalėdinį Paryžių

Lietuviškas
svetingumas
po Ispanijos saule

Sausio 13-ąją
prisimenant

Popiežiaus šventumo kelias

Mindaugas BUIKA

Popiežius Pijus XII

Beatifikacijos bylų tyrimo aplinkybės

Tarp kitų svarbių prieš dešimtmetį minėto didžiojo krikščionybės Jubiliejaus įvykių buvo dviejų popiežių beatifikacija. Daugelis prisimena popiežiaus Jono Pauliaus II 2000 metų rugsėjo 3 dieną Romos Šv. Petro aikštėje celebruotas apeigas, kuriose palaimintaisiais buvo paskelbti jo pirmtakai – Pijus IX (1792–1878) ir Jonas XXIII (1881–1963). Šie buvę Katalikų Bažnyčios vadovai, gyvenę skirtingomis epochomis, vienodai pasižymėjo asmeniniu šventumu ir ištikima ganytojiška tarnyste. Taip pat pažymėtina garbingojo Dievo tarno Jono Pauliaus II drąsa sutapatinti abi beatifikacijas, nepaisant iškilusių tam tikrų kontroversijų ir netgi kritikos dėl palaimintojo Pijaus IX veiklos.


Viešpaties Apsireiškimas

Mindaugas BUIKA

Trys išminčiai pagarbina Betliejuje
gimusį Išganytoją (Džoto freska)

Evangelinės išminties pavyzdys

Per praėjėjusį kalėdinį laikotarpį popiežius Benediktas XVI dar kartą pabrėžė tikėjimo ir mokslo, išminties ir apsireiškimo darnos svarbą krikščionio gyvenime. Apie tai jis kalbėjo liturginėje Viešpaties Apsireiškimo (Trijų Karalių) iškilmėje po pamaldų susitikęs su gausiais piligrimais, susirinkusiais į Vatikano Šv. Petro aikštę. „Šiandien mes celebruojame didžiąją Epifanijos šventę, Viešpaties Apsireiškimo visoms tautoms slėpinį, kurias atstovauja išminčiai (Trys Karaliai), atvykę iš Rytų pagarbinti žydų Karalių“, – kalbėjo sausio 6 dieną maldininkams Šventasis Tėvas, nurodydamas į Šv. Mato evangelijos pasakojimą.


Laisvės aidai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus minima daug su mūsų valstybės istorija susijusių datų. 2008-ųjų vasarą minėjome Sąjūdžio dvidešimtmetį, praėjusių 2009 metų rugpjūtį buvo minimas Baltijos kelio dvidešimtmetis, o šių metų kovą bus minimas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetis. Be to, visus pereitus metus buvo minimas Lietuvos vardo tūkstantmetis. Šiomis dienomis minime Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną.


Liaukimės koneveikę savo valdžias

Algimantas Zolubas

Valstybės vadovų bei institucijų populiarumas pastaruoju metu smunka, įvairūs protesto piketai ir mitingai prieš priimamus sprendimus padažnėjo, liaudis savo aktyvumą prieš „ponų“ valdžią kartais išreiškia jau nepriimtinais būdais. Esminė susiklostančios padėties priežastis, žinoma, yra finansinė ir ekonominė krizė, tačiau kodėl per 20 nepriklausomybės metų aktyviai protestuojanti liaudis neišsirenka jai priimtinos, „ne ponų“ valdžios?..


Klaupėsi ir milicininkai

Pokalbis su kino filmo „Piligrimas“ režisieriumi

Kino filmo „Piligrimas“ režisierius
Andžiejus Tžosas-Rastavieckis

Pernai sukako trisdešimt metų, kai popiežius Jonas Paulius II pirmą kartą lankėsi savo tėvynėje. Šio vizito pagrindu lenkų režisierius dokumentininkas Andžiejus Tžosas-Rastavieckis (Andrzej Trzos-Rastawiecki) sukūrė kino filmą „Piligrimas“. Lenkijos katalikų savaitraštis „Niedziela“ („Sekmadienis“) savo skaitytojams padovanojo kino filmo kopijas DVD diske (230 tūkstančių egzempliorių), o filmo kūrėjas atsakė į savaitraščio klausimus.


Tarptautiniai astronomijos metai: žinios ir atradimai

Diana Krivcovaitė,

Lietuvos astronomų sąjungos narė, lektorė

Lietuvos etnokosmologijos muziejus

2009-ieji metai Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos ir Tarptautinės astronomų sąjungos nutarimu buvo paskelbti Tarptautiniais astronomijos metais (TAM), siekiant paminėti 400 metų sukaktį nuo pirmųjų G. Galileo dangaus stebėjimų teleskopu. Visame pasaulyje vyko daugybė projektų ir renginių, kurių tikslas – priartinti mokslą prie žmonių, padėti žmonėms suvokti visatą, pamatyti ją mokslininkų akimis. Į projektą įsitraukė rekordinis šalių skaičius – net 129-ios. Lietuva tapo viena iš tų daugybės šalių, įsijungusių į šį projektą ir surengusių išties nemažai renginių.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija