2010 m. sausio 15 d.
Nr. 4
(1789)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

2010-ieji Popiežiaus veiklos akiratyje

Mindaugas BUIKA

Ateinantį sekmadienį Benediktas XVI
pirmą kartą apsilankys Romos sinagogoje

Dėmesys Artimųjų Rytų problemoms

Prasidėję 2010 metai popiežiui Benediktui XVI, balandžio mėnesį minėsiančiam penktąsias pontifikato metines, numatomi labai intensyvūs. Jau sausio mėnuo kupinas įvykių, atspindinčių Šventojo Tėvo iniciatyvas visuomeninio gyvenimo, ekumeninio ir tarpreliginio dialogo srityse. Sausio 11 dieną susitikęs su Vatikane akredituoto diplomatinio korpuso nariais ir jiems išsakęs savo pastebėjimus dėl tarptautinės taikos aktualijų, ateinantį sekmadienį Benediktas XVI pirmą kartą apsilankys Romos sinagogoje. Tą sekmadienį, pradedant Maldų už krikščionių vienybę savaitę (sausio 18–25 d.), Italijoje tradiciškai minima Katalikų ir žydų dialogo diena.

Pirmasis Popiežius, apsilankęs Romos sinagogoje, buvo Dievo tarnas Jonas Paulius II, kurio istorinis vizitas įvyko 1986 metų balandžio 13 dieną. Dabartinis Šventasis Tėvas, kuris aktyviai tęsia savo pirmtako intensyvius santykius su mūsų tikėjimo broliais judėjais, savo užsienio kelionių metu jau aplankė dvi žydų šventoves. 2005 metų rugpjūtį Vokietijoje jis lankėsi Kiolno, o 2008-ųjų balandį – Niujorko sinagogose. Pernai Izraelyje popiežius Benediktas XVI bendravo su šalies vyriausiais rabinais, o 2008 metų spalį Šventajam Raštui skirtame Vyskupų Sinode pirmą kartą kalbėjo ir žydų dvasininkas. Laukiama, kad Sinodo asamblėjos baigiamąjį dokumentą – Posinodinį apaštalinį paraginimą – Šventasis Tėvas paskelbs šiais metais. Skatindamas Katalikų Bažnyčios hierarchų kolegialumą popiežius Benediktas XVI dabar kone kasmet šaukia Vyskupų Sinodo posėdžius. Ateinantį spalį Artimųjų Rytų problemoms skirta Sinodo asamblėja taip pat bus reikšminga tiek tarpreliginiam (santykių su judėjais ir musulmonais) dialogui, tiek ir ekumeninei bendrystei. Būsimojo Vyskupų Sinodo darbo dokumentą („instrumentum laboris“) popiežius Benediktas XVI pristatys birželio 4–6 dienomis, per numatomą vizitą į Kiprą.

Daugeliu atžvilgiu tai bus svarbi simbolinė kelionė, kadangi Kipras  tradiciškai yra laikomas Šventosios Žemės regiono dalimi (Kipras priklauso ir Jeruzalės lotynų patriarchato bažnytinei jurisdikcijai). Be to, ta sala dabar yra padalinta tarp nepriklausomos Kipro valstybės, kurioje daugumą gyventojų sudaro graikai stačiatikiai, ir „islamiškosios“ dalies, kuri priklauso Turkijai. Taigi, Šventajam Tėvui, kaip laukiama, pasisakius už Kipro suvienijimą (tai svarbi sąlyga Turkijai siekiant narystės Europos Sąjungoje), bus ir toliau pabrėžiamos katalikų ir stačiatikių vienybės pastangos bei plėtojamas tarpreliginis dialogas su islamu.

Numatomas vizitas į Didžiąją Britaniją

Su Šventojo Rašto tema bus susijusi ir popiežiaus Benedikto XVI kelionė į kitą Viduržemio jūros salą Maltą, kurioje jis numato lankytis balandžio 17–18 dienomis. Vizitas bus skirtas paminėti 1950 metų sukaktį, kai apaštalą šv. Paulių iš Jeruzalės į Romą gabenęs laivas sudužo prie Maltos krantų. Išsilaipinęs saloje tautų apaštalas vietos gyventojų buvo svetingai priimtas ir net tris mėnesius čia gyvendamas sėkmingai juos evangelizavo. Popiežius Benediktas XVI, kuris 2008–2009 metus buvo paskelbęs Šv. Pauliaus jubiliejiniais metais, nori, kaip ir jo pirmtakas Jonas Paulius II, dalyvauti piligrimystėje žymiausio misionieriaus pėdomis. Šio vizito metu bus siekiama atkreipti dėmesį į sunkų migrantų likimą, kurie savo varganais laiveliais Viduržemio jūra plaukia iš Afrikos pro Maltą link Italijos krantų, tikėdamiesi ten sukurti naują gyvenimą.

Tęsdamas kitą popiežiškųjų kelionių tradiciją – Dievo Motinos didžiųjų šventovių lankymą – gegužės mėnesį popiežius Benediktas XVI su vizitu lankysis Portugalijoje. Gegužės 13 dieną Fatimoje jis vadovaus šioje vietovėje lemtingais 1917 metais vykusių Švč. Mergelės Marijos apsireiškimų paminėjimui. Tada sukaks 10 metų, kai popiežius Jonas Paulius II beatifikavo tų apsireiškimų regėtojus – mažuosius piemenėlius Pranciškų ir Jacintą. Prieš penkerius metus mirusios trečiosios regėtojos vienuolės sesers Liucijos beatifikacijos bylos tyrimas Šventojo Tėvo leidimu pradėtas anksčiau numatyto kanoninio laiko.

Pagaliau visais atžvilgiais bus svarbi rugsėjo antrajai pusei numatyta popiežiaus Benedikto XVI kelionė į Didžiąją Britaniją – Angliją ir Škotiją, kurios metu bus svarstomi ne tik religiniai, bet ir tarptautinės politikos klausimai. Jungtinė Karalystė yra vienintelė didžioji Europos valstybė, kurios dabartinis Šventasis Tėvas dar nėra aplankęs. Kita vertus, ekumeninėje plotmėje ši šalis minima gana dažnai, ypač po to, kai spalio mėnesį Vatikane buvo paskelbti nauji dokumentai dėl galimo anglikonų jungimosi į Katalikų Bažnyčią, išsaugant jų dvasinį ir liturginį paveldą. Vizito metu popiežius Benediktas XVI turėtų beatifikuoti žymųjį XIX amžiaus teologą kardinolą Džoną Henrį Niumeną, atsivertėlį iš anglikonybės, kuris ypač skatino krikščionių vienybės siekius.

Bus pagerbta Turino drobulė

Didelio dėmesio turėtų susilaukti Šventojo Tėvo kelionės ir pačioje Italijoje. Jų numatyta keturios. Gegužės pradžioje jis turėtų apsilankyti Turino mieste, kur tuo metu bus eksponuojama garsioji Drobulė. Toliau tęsiami šio nuostabaus audeklo tyrimai, patvirtinantys galimybę, kad į jį buvo suvyniotas nukryžiuoto Jėzaus Kristaus kūnas. Liepos mėnesį popiežius Benediktas XVI dar kartą aplankys neseniai nuo žemės drebėjimo nukentėjusį Italijos rytinį regioną, kuriame pagerbs prieš 800 metų gimusį garsųjį savo pirmtaką Celestiną V (mirusį 1296 metais), kuris buvo vienas iš Katalikų Bažnyčios vadovų, savu noru pasitraukusių iš atsakingos tarnystės. Rugsėjo mėnesį Šventasis Tėvas vyks į nedidelę Karpineto Romano vietovę Romos srityje, kad paminėtų  kito žymaus savo pirmtako Leono XIII gimimo 200-ąsias metines, o spalio mėnesį atliks vizitą į pietinio Sicilijos regiono administracinį centrą Palermą, kuriame bendraus su ekonominius sunkumus patiriančiais vietiniais žmonėmis, ypač jaunimu bei gausiais migrantais.

Birželį popiežius Benediktas XVI vadovaus jo paskelbtų Kunigų metų uždarymui ir ta proga Romoje rengiamam pasaulio dvasininkų susitikimui.

Kaip žinoma, Šventasis Tėvas paragino visus tikinčiuosius melstis už kunigus ir pašaukimus bei kitokiais būdais reikšti artumą ir solidarumą sielovadininkams. Manoma, kad metų viduryje, o gal ir vėliau Popiežius sušauks konsistoriją naujiems Kardinolų kolegijos nariams paskirti. 80 metų amžiaus riba dalyvauti konklavoje (dabar tokių kardinolų yra 112, birželio mėnesį liks 108, o iki lapkričio vidurio – 101, nors kanonai numato 120) skatina tai daryti.

Tarp kitų šiemet numatytų svarbių Katalikų Bažnyčios įvykių, kurie dar nepaskelbti, bet kai kurių stebėtojų prognozuojami, yra galimas popiežiaus Jono Pauliaus II paskelbimas palaimintuoju. Taip pat yra laukiama plataus susidomėjimo susilaukusios Benedikto XVI teologinės knygos „Jėzus iš Nazareto“ antrosios dalies paskelbimo. Toliau vyks gausūs Šventojo Tėvo susitikimai su į Romą „ad limina“ vizitui atvykstančiais vyskupais, Vatikaną aplankančiais politiniais lyderiais, kitų tikybų dvasiniais vadovais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija