2010 m. sausio 22 d.
Nr. 6
(1791)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šeimą globoja angelas

Benjaminas ŽULYS

Vienas parodos darbų

Kauno Arkikatedros parapijos namuose atidaryta Kauno ikimokyklinių įstaigų vaikų dailės paroda „Šeimos angelas“. Tai jau dešimtoji paroda, kurios dalyviai – 3–7 metų amžiaus vaikai, pateikę ekspozicijai daugiau nei 250 savo darbelių. Jie saviti bei išradingi tiek savo atlikimo technika, tiek ir savo pavadinimais, pačių vaikų sumanytais tekstais, kuriuos užrašė jų auklėtojos. Ši technika – vadinamosios lakštinės grafikos kūriniai estampai, kalbant dailininkų žodžiais, tarsi būties atspaudas laike, prisilietimo žymė, pėdsakas, kūryba, sušildyta to, ką regime, girdime ir jaučiame. Žinoma, vaikučiai šių teorinių dalykų nežino – jie, pamokyti savo auklėtojų, paprasčiausiai nuoširdžiai savo darbeliuose išreiškia tai, ką jaučia. Pasak parodos organizatorės metodininkės dr. Rimantės Matlašaitienės, kūrinėliuose kalbama apie saugojantį nuo blogio angelą, apie meilę ir laimę. Vaikų angelas danguje – paslaptingas, nematomas, o kartais labai žemiškas – tėtis, mama, gyvūnėliai. Vaikai tiki gėrio pergale pasaulyje. Netradiciniu būdu – iškilimų ir įspaudimų, šviesos bei šešėlių kalba perteiktus išgyvenimus vaikai dar paaiškina savo žodžiais.

Kartu su vaikų parodomis jau šešti metai rengiami kvalifikaciniai seminarai darželių pedagogėms, o penkti metai – ir seminarų dalyvių parodos. „Rengėme piešinių, grafikos darbų ekspozicijas, lipdėme iš molio, darėme individualias ir grupines kompozicijas iš sauso ir šlapio, balto ir pilko įvairių faktūrų popieriaus. Taip pat rengėme vaikų saviraiškos akcijas sakralinėse erdvėse, kūrėme darželiuose“, – sakė R. Matlašaitienė. Beje, projekto vadovės pradžioje baiminosi, ar tas seminaras pavyks – sunkmetis, gripo epidemija…

Tačiau baimintasi be reikalo – į seminarą susirinko 80 pedagogių. Jame ne vienerius metus ir pirmąkart dalyvavo  Kauno, Jonavos, Alytaus atstovės. Pasirodo, vaikų ugdytojos yra kūrybingos menininkės, gebančios ir kurti, ir mokytis. Seminaro metu sukurti darbai eksponuojami Kauno pedagogų kvalifikacijos centre.

Visa tai tiko mokant mažuosius auklėtinus estampo, kitų gudrybių. Vaikai mokėsi, darė, kūrė, kol jų darbeliai virto plačia ekspozicija Parapijos namuose. Juose – gausybė baltų darbelių. Nemažai jų pateikė menų darželio „Etiudas“ auklėtiniai. Štai mažoji Aivita Jasulevičiūtė (auklėtoja Vida Puišienė) savo kūrinėlį pavadino „Mano sargas“ ir po juo parašė: „Šitas sargas gyvena danguje, bet kartais atsiranda ant mano peties ir išvaro ožiukus“. Mažasis Jokūbas Skirgaila (auklėtoja Dovilė Talačkaitė) savo darbelį pavadino „Dievas“ be jokių komentarų. „Pagranduko“ lopšelio-darželio auklėtinės Faustos Mikelionytės kūrinėlis vadinasi „Mergelės angelėlis“. To pat darželio mažoji kūrėja Rūta Gatautytė po savo darbeliu parašė: „Šitas angeliukas geras, bet negeri vaikai norėjo jį primušti, o aš jį apgyniau.“„Aš noriu būti panaši į angelą“, – po savo kūrinėliu parašė Onutė Žurauskaitė iš darželio „Svirnelis“. Savo darbelius parodoje eksponuoja Patricija Paškevičiūtė, Gabija Kaminskaitė, Arminas Baranauskas, daug kitų vaikų.

Šios parodos sumanytojos ir organizatorės yra Kauno menų darželio „Etiudas“ direktorė Regina Žukauskienė, auklėtoja menotyrininkė D. Talačkaitė, lopšelio-darželio „Pagrandukas“ auklėtoja Dainora Čižinauskienė, metodininkė dr. R. Matlašaitienė.

Kauno menų darželio „Etiudas“ meniškai nuspalvinta ne vien pastato išorė, bet ir vidus. Ant sienų – spalvingi paveikslai, kuriuos nutapė šio darželio auklėtiniai. Direktorė R. Žukauskienė pasakoja, kad darželyje veikia ir šokio, muzikos, teatro, dailės grupės, dar gyvuoja žodinė vaikų kūryba. Maža to, jau kuris laikas leidžiamos auklėtinių kūrybos knygelės.

Paroda Parapijos namuose veiks iki kovo pradžios.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija