2010 m. sausio 22 d.
Nr. 6
(1791)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Darbais pelnyta parapijiečių pagarba

Vitalijus STANIULIS

Šilalės rajono savivaldybės nominuotas
Tenenių Šv. Barboros parapijos klebonas
kun. Mykolas Petrauskas savo didžiulės
asmeninės bibliotekos lentyną papuoš
„Pagarbos lašu“

2002-ųjų metų rudenį, kai Telšių vyskupo Jono Borutos SJ dekretu kunigas Mykolas Petrauskas buvo paskirtas Pajūrio Švč. Trejybės parapijos klebonu, aptarnaujant ir nuolatinio kunigo neturinčias Didkiemio šv. Angelų sargų ir Tenenių šv. Barboros parapijas, pajūriškiai stebėdamiesi svarstė, ar vienas kunigas pajėgs aptarnauti tris parapijas – juk Didkiemio ir Tenenių parapijos yra gana toli nuo Pajūrio. Į tokias abejones pajūriškis klebonas kunigas M. Petrauskas atsakė labai paprastai: „Ne aš vienas, o mes visi drauge viską įveiksime, viską padarysime, jeigu jūs tik man padėsite“.

Darbai pradėti nuo Pajūrio parapijos klebonijos: ją reikėjo pertvarkyti, kai ką renovuoti, nes pasak klebono kun. M. Petrausko, klebonija, į kurią beveik kasdien su visokiais reikalais užsuka parapijiečiai ar iš toliau atvykstantys svečiai, turi būti tvarkinga, jauki.

Gražiai sutvarkius Pajūrio parapijos kleboniją ir joje patogiai įsikūrus, klebonas kun. M. Petrauskas, pasitelkęs parapijiečius, paremiant Šilalės rajono savivaldybei ir kai kuriems geradariams rėmėjams, iš pagrindų renovavo šalia Pajūrio bažnyčios esančius Švč. Trejybės parapijos namus ir įrengė juose vaikų ir jaunimo katechezei skirtas patalpas, šarvojimo salę. Žiemos metu parapijos namai apšildomi, per Gavėnią čia giedami Žemaičių Kalvarijos Kalnai. Itin skoningai sutvarkyta parapijos namų aplinka. Kun. M. Petrausko iniciatyva tarp šių namų ir bažnyčios iš laukų akmenų sumūryta didinga Švč. Mergelės Marijos Lurdo koplyčia su Lurdo Dievo Motinos ir šv. Bernadetos statulomis, sutvarkyta Pajūrio bažnyčios aplinka, centriniai ir šoniniai šventoriaus laiptai, o pati bažnyčia, pasitelkus Pajūrio parapijos jaunimą, praėjusią vasarą iš lauko pusės nudažyta. Švyti, blizga ir bažnyčios vidus. Laimingi pajūriškiai, kad turi tokį sumanų, rūpestingą ir darbštų kleboną...

Pasibaigus klebonavimo kadencijai Pajūryje, kun. M. Petrauskas buvo paskirtas Tenenių Šv. Barboros parapijos klebonu, toliau palikus aptarnauti Pajūrio ir Didkiemio parapijas.

Milžiniški darbai nuveikti ir Tenenių parapijoje. Čia iš seno, sukiužusio medinio namelio, stūksojusio bažnyčios šventoriuje, išaugo jaukūs Tenenių šv. Barboros parapijos namai. Juose irgi yra visos sąlygos vaikų ir jaunimo katechezei, mirusiųjų šarvojimui (kuo teneniškiai ypač džiaugiasi) bei patalpos katalikiškai veiklai. Čia vyksta jaunimo religinės popietės, savo veiklą aptaria „Caritas“ darbuotojai bei šios parapijos pastoracinė taryba. Gražiai sutvarkyta bažnyčios aplinka, restauruoti laiptai ir vartai į šventorių. Visą praėjusią vasarą akį džiugino nuostabus alpinariumas ir iš užmaršties prikelta kankinio šv. Jono Nepomuko statula – koplytėlė, papuošusi bažnyčios šventorių.

Tai tik dalis didžiausių kun. M. Petrausko darbų, nuveiktų su parapijiečiais, padedant Šilalės rajono savivaldybei bei rėmėjams. Didkiemio bažnyčioje nupirktos naujos Kristaus Kryžiaus kelio stotys (stacijos). Visą Gavėnios metą Didkiemio parapijos tikintieji ne tik giedos Žemaičių Kalvarijos Kalnus, bet ir eis Kryžiaus Kelią.

Klebonas kun. M. Petrauskas, pastebėjęs, kad Tenenių bažnyčioje visiškai susidėvėjusi elektros instaliacija, tuoj pat viską iš pagrindų pakeitė. Ir Didkiemio Šv. Angelų Sargų bažnyčioje jau baigiama elektros instaliacijos renovacija. Pasak klebono, juk nevalia laukti, kol bažnyčioje apsilankys „raudonas gaidys“...

Tenenių parapijos klebonas kun. M. Petrauskas ne tik ūkinius reikalus tvarko. Nuoširdus šv. Mišių aukojimas, darbas su visų trijų parapijų vaikais bei jaunimu, religinės paslaugos, teikiamos visų trijų parapijų tikintiesiems – tai šio kunigo veiklos prioritetai. Iniciatyvaus kunigo dėka visose trijose parapijose aktyviai veikia parapijų pastoracinės tarybos. Jos ir yra tas „gyvasis nervas“, siejantis kunigą ir parapijų tikinčiuosius. Visose trijose parapijose veikia bažnytiniai chorai. Kai praėjusių metų gruodžio 2 dieną Žemaičių Kalvarijoje vyko Šilalės dekanato diena, kun. M. Petrauskas atsivežė Pajūrio ir Tenenių parapijų chorus, būrelį jaunimo ir nemažai suaugusių tikinčiųjų.

Praėjusio Advento metu klebonas kun. M. Petrauskas aktyviai lankė visų trijų parapijų tikinčiuosius jų namuose, senukams ir ligoniams suteikė religinius patarnavimus. Lankydamasis tikinčiųjų namuose, kunigas propagavo ir katalikišką spaudą – padovanojo parapijiečiams po paskutinį „Artumos“ numerį bei po keletą „XXI amžiaus“ numerių, dar pridėjęs po šventą paveikslėlį ar religinę knygutę. Paskui vienišus senukus bei ligonius dar aplankė „Caritas“ darbuotojai, pradžiuginę juos kalėdinėmis dovanėlėmis. Šv. Kalėdų proga visose trijose klebono kunigo M. Petrausko aptarnaujamose bažnyčiose apsilankė Kalėdų Senelis, pradžiuginęs vaikus ir suaugusius.

Tenenių, Pajūrio ir Didkiemio parapijų tikintieji labai džiaugiasi klebonu kun. M. Petrausku. Džiaugiasi, kad šis kunigas yra tikras sielų ganytojas, nuoširdus, principingas, sugebantis puikiai tvarkyti dvasinius bei ūkinius visų trijų parapijų reikalus.

Praėjusių metų pabaigoje tarp penkiolikos Šilalės krašto gyventojų, nominuotų Šilalės rajono savivaldybės, „Pagarbos lašu“ buvo apdovanotas ir Tenenių šv. Barboros parapijos klebonas kunigas Mykolas Petrauskas. Šių metų sausio 10 dieną Tenenių šv. Barboros parapijos pastoracinė taryba ir „Caritas“ kunigui įteikė Padėkos raštą už rūpinimąsi Tenenių parapija, už nuoširdumą, paprastumą, meilę Dievui ir šios parapijos tikintiesiems.

Ne veltui sakoma, jog tik nuoširdžiai ir su atsidavimu nuveikti darbai padeda nusipelnyti dėmesį ir visuotinę pagarbą.

Pajūris, Šilalės rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija