2010 m. sausio 27 d.
Nr. 7
(1792)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Legendinė brazilų gydytoja – stichinės nelaimės auka

Mindaugas BUIKA

Brazilė gydytoja Silda Arns Noiman
žuvo per žemės drebėjimą Haityje

Prie Brazilijos vėliava
uždengto S. Arns Noiman karsto –
šalies prezidentas Luisas
Ignacijus Lula da Silva
ir kiti valdžios atstovai

Katalikiškų globos sistemų kūrėja

Tarp daugelio dešimčių tūks-tančių žmonių, žuvusių per žemės drebėjimą Haityje, buvo ir žymių asmenybių, atvykusių padėti nuskurdusios šalies gyventojams. Tarp jų pirmiausia minima sausio 12 dieną žuvusi brazilė gydytoja Silda Arns Noiman, kuri už rūpinimąsi vargšų vaikais per jos sukurtą katalikišką globos sistemą net tris kartus buvo siūlyta Nobelio premijai. Penkis vaikus pagimdžiusi ir jau dešimt anūkų turinti 75 metų našlė buvo atvykusi į Haičio sostinę Port o Prensą išsiaiškinti galimybių kaip galėtų įgyvendinti kūdikių mirtingumo mažinimo programą, kuri laikoma viena iš sėkmingiausių pasaulyje.

S. Arns Noiman užaugo Brazilijoje, vokiečių katalikų imigrantų, auginusioje 13 vaikų, šeimoje. Iš jų penki pasirinko kunigišką ar vienuolišką pašaukimą. Sildos brolis yra žinomas Brazilijos Katalikų Bažnyčios hierarchas kardinolas Paulas Evaristas Arnsas, ilgą laiką valdęs šalies didžiausią San Paulo arkivyskupiją. Jis išgarsėjo ne tik sielovadine, bet ir socialine veikla bei griežta buvusios Brazilijos karinės diktatūros kritika. Sužinojęs apie savo sesers netektį, San Paulo arkivyskupas emeritas, melsdamas Dievo  gailestingumo amžinybėje, sakė, tai buvo puiki mirtis, nes ji žuvo dėl reikalo, kuriuo visada tikėjo.

Pasirinkusi vaikų gydytojos specialybę ir 1959 baigusi universitetą S. Arns Noiman dirbo pediatrijos ligoninėse. Matydama sunkią neturtingų šeimų padėtį ir ypač neišsilavinusių jaunų motinų menką supratimą apie kūdikių vakcinaciją bei maitinimą krūtine, ji įkūrė savanorių katalikų grupę, kuri užsiėmė jų globa. Dabar ši organizacija, pavadinta „Pastoral da Crianca“ (Vaikų pastoracinė globa) ir tiesiogiai priklausanti Brazilijos vyskupų konferencijai, vienija 260 tūkstančių parengtų savanorių. Jie darbuojasi 42 tūkstančiuose brazilų bendruomenių (daugiausia nuskurdusiuose priemiesčių kvartaluose) ir globoja beveik du milijonus vaikų iki šešerių metų. Tose bendruomenėse kūdikių mirtingumas dvigubai mažesnis už Brazilijos vidutinį.

Laimė daryti kitus laimingus

Ši programa, kurios svarbus elementas yra jaunų ir nėščių motinų švietimas, išgarsėjo tarptautinėje plotmėje, todėl daugelio Lotynų Amerikos, Azijos bei Afrikos šalių atstovų atvyksta į Braziliją perimti šio patyrimo. Brazilijos vyskupų prašymu 2004 metais gydytoja S. Arns Noiman  įkūrė ir pagyvenusių žmonių globos organizaciją (Pastoral da Pessoa Idosa), kurioje darbuojasi 14 tūkstančių savanorių, kurie prižiūri daugiau kaip 130 tūkstančių nuskurdusių ir vienišų senelių. Ji taip pat padėjo Brazilijos Katalikų Bažnyčiai sukurti AIDS aukų pastoracinės ir medicininės globos sistemą, kurioje dabar darbuojasi 12 tūkstančių savanorių, prižiūrintys apie 100 tūkstančių pacientų 140 šalies vyskupijų.

Priklausydama Brazilijos vyskupų konferencijos sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komisijoms, S. Arns Noiman nuolat lankydavo šalies ir užsienio katalikiškas organizacijas, kurios užsiima jos sukurtų globos programų įgyvendinimu. „Kai atvykstu į bendruomenę, žmonės mane priima kaip seną draugę, tvirtindami, kad mūsų veikla pakeitė visą jų gyvenimą, – yra sakiusi žymioji Brazilijos katalikų socialinė veikėja. – Dėl to esu laiminga, nes aš žinau, kad kiti irgi tampa laimingi“. Jos tvirtas tikėjimas padėjo įveikti ir asmeninio gyvenimo tragedijas: S. Arns Noiman pirmasis kūdikis mirė vos po trijų dienų, vyras 1978 metais žuvo gelbėdamas skęstančią mergaitę, vienas iš vaikų žuvo 2003 metais automobilio avarijoje.

Be jau minėtų kelių nominacijų Nobelio taikos premijai, pradedant 2001 metais S. Arns Noiman už savo atsidavusią veiklą buvo pagerbta daugelio Brazilijos miestų garbės piliečio titulais ir nacionaliniais bei tarptautiniais apdovanojimais. 2008 metais visos Amerikos sveikatos apsaugos organizacija ją pripažino „Viešosios sveikatos heroje“. Haityje žuvusios žymiosios gydytojos palaikų pargabenimui asmeniškai vadovavo Brazilijos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Rio de Žaneiro vyskupas augziliaras Dimašas Lara Barboza.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija