2010 m. sausio 27 d.
Nr. 7
(1792)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kontroversijos

Lietuvos valdančiuosiuose sluoksniuose vyksta staigūs pokyčiai. Pernai rugpjūtį netikėtai atleisti du VSD generalinio direktoriaus P. Malakausko pavaduotojai. Praėjus nedaug laiko atleistas ir pats direktorius. Visus šiuos pakeitimus inicijavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Seimo specialiai komisijai nagrinėjant vadinamąjį CŽV kalėjimų Lietuvoje klausimą Prezidentė staiga atšaukė Lietuvos ambasadorių Gruzijoje Mečį Laurinkų, pareikalavusi, kad jis išvyktų iš Gruzijos per 24 valandas. Nors daugelį apžvalgininkų nustebino toks reikalavimas, nieko neįprasto čia nėra – dar visai neseniai Sovietų Sąjunga iš savo imperijos sostinės išvydavo vieną ar kitą neįtikusį užsienio diplomatą, apkaltinusi jį šnipinėjimu. Tiesa, šiuo atveju taip buvo pasielgta su savosios šalies diplomatu, bet, kaip sakoma, nieko nėra amžino – aplinkybės ir įpročiai keičiasi.


Ragina Prezidentę ryžtis radikaliai teismų sistemos reformai

Neseniai „XXI amžiuje“ spausdinome ses. Nijolės Sadūnaitės kreipimąsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę. Negavusi konkretaus atsakymo N. Sadūnaitė kartu su keliais kitais buvusiais antisovietiniais disidentais vėl kreipėsi į Prezidentę.

Grupė piliečių  raštu kreipėmės į Jus dėl netvarkos Lietuvos teismų sistemoje. Kol kas sulaukėme tik prezidentūros kanclerio G. Krasausko atsakymo. Jame pranešama, kad Jūs skiriate didelį dėmesį teisėjų atrankai ir kitiems teismų darbo gerinimo klausimams.


Dėl LR Vyriausybės Seimui pateikto vardų ir pavardžių rašymo įstatymo projekto

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas

Lietuvos Respublikos Konstitucijoje 14 straipsnyje įrašyta pamatinė nuostata, kad valstybinė kalba – lietuvių kalba. Pastaruoju metu LR Vyriausybė pateikė Seimui vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą, kuriuo leidžiama ne lietuvių tautybės piliečiams vardus ir pavardes dokumentuose rašyti ne lietuviško raidyno rašmenimis. Visuomenės organizacijos ir pavieniai asmenys kreipiasi į LR Seimo narius siūlydami nepritarti šiam įstatymo projektui, nes jis prieštarauja LR Konstitucijai, LR Konstitucinio teismo sprendimams, valstybės interesams, griauna valstybinės kalbos sistemą, veda į Lietuvos Respublikos gyvybinių interesų išdavystę, ignoruoja lietuvių tautos siekius, daugiametes jos kūrėjų bei normintojų pastangas, ardo tautos pamatą – valstybinę kalbą. 2009 11 06 LR Konstitucinis teismas nusprendė: „Jeigu teisės normomis būtų nustatyta, kad šių piliečių vardai ir pavardės Lietuvos Respublikos piliečių pase rašomi kitokiais, ne lietuviškais rašmenimis, būtų ne tik paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos principas, bet ir sutrikdyta valstybės ir savivaldybių įstaigų, kitų įmonių, įstaigų bei organizacijų veikla“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija