2010 m. sausio 29 d.
Nr. 8
(1793)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Dėl skulptūrų ant Žaliojo tilto

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus taryba kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo ir vyriausybės ir Vilniaus miesto vadovus, dėl Vilniaus ir Maskvos derybų dėl skulptūrų, esančių ant Žaliojo tilto, restauravimo. Pareiškime pateikiamas Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Romo Adomavičiaus organizuoto pasitarimo, įvykusio 2009 m. gruodžio 28 dieną su Rusijos Federacijos politikais ir verslininkais, protokolo išrašas apie tai, kad pasitarimo dalyviai nutarė rašyti laišką Maskvos miesto merui J. Lužkovui ir informuoti apie pradėtą bendrą Vilniaus ir Maskvos atstovų darbą, siekiant restauruoti skulptūras, esančias Vilniuje ant Žaliojo tilto; pateikti Maskvos delegacijai techninės skulptūrų ekspertizės išvadas; sudaryti galimybę Maskvos akcinės bendrovės „ART Restavracija“ specialistams išsamiai susipažinti su skulptūrų technine būkle.

Toliau pareiškime sakoma, kad politiniai kaliniai ir tremtiniai, partizanai, Nepriklausomybės kovų dalyviai, sąjūdininkai ir daugybė Lietuvos žmonių jau 1988 metais reikalavo nukeldinti nuo pjedestalų komunizmą propaguojančias skulptūras. Daugelis panašių skulptūrų buvo sėkmingai nukeldintos. Visą tą laiką Vilniaus valdžia kažkodėl globojo skulptūras ant Žaliojo tilto ir imasi veiksmų jas restauruoti, kad iš Vilniaus ir iš Lietuvos neišnyktų komunistinę okupaciją primenančios skulptūros. Susidaro nuomonė, kad Vilniaus valdžia nuolaidžiauja rytų kaimynei ir taip augina Rusijos įtaką Lietuvoje.

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus taryba reikalauja, kad sovietinę ideologiją propaguojančios skulptūros būtų nukeltos nuo Žaliojo tilto.

Pareiškimą pasirašė Tarybos pirmininkas L. Kerosierius ir Tarybos nariai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija