2010 m. sausio 29 d.
Nr. 8
(1793)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pasitikėjimo piligrimystė

30 tūkstančių jaunų krikščionių iš visos Europos Naujuosiuos metus pasitiko bendroje maldoje už taiką ir vienybėje su kenčiančiomis pasaulio tautomis. Naujametinis Taizė bendruomenės susitikimas jau ketvirtą kartą vyko popiežiaus Jono Pauliaus II tėvynėje – Lenkijoje, Poznanės mieste. Iš Bagotosios parapijos ten vykome šešiese. Kelionė autobusu iki Poznanės buvo puiki proga pabendrauti su Vilkaviškio vyskupijos jaunimu. Iškeliavo kone keturi šimtai žmonių. Vieniems šis susitikimas buvo pirmasis, kiti čia atvyksta kasmet. Atvyko ir lietuvių pora, dalyvavusi pirmajame susitikime Vroclave, kuris įvyko iškart po Berlyno sienos griūties.

Poznanė – Didžiosios Lenkijos vaivadijos centras, gyventojų turintis bene kaip Vilnius ir išsaugojęs ypač gražų senamiestį. Mes, bagotiškiai, apsistojome Oborniki miestelyje, iki kurio nuo Poznanės – 40 minučių traukiniu. Miestelio parapija mus šiltai priėmė, visą susitikimo laiką (nuo gruodžio 29 iki sausio 2 dienos) gyvenome svetingose miestelio lenkų šeimose. Gyvenimas nepažįstamoje šeimoje, kuri kalba tik lenkiškai – ko gero, didžiausias išbandymas kiekvienam piligrimui. Tačiau jei nuoširdžiai pasitiki Šventąja Dvasia, ji ne tik tau padeda susikalbėti – gestais, piešiniais ar visų žinomų kalbų mišiniu, bet ir nustebina dideliu šeimos dėmesiu. Naujosios šeimos neprašomos kasdien mums ruošdavo po užkandžių „lauknešėlį“, lydėdavo ir pasitikdavo iš traukinio, įdėjo net lauktuvių mūsų tėveliams ir atsisveikino su ašaromis akyse.

Iš šio miestelio kiekvieną dieną vykdavome į Poznanę, į bendras piligrimų pamaldas. Melsdamiesi, giedodami ir skaitydami Šventąjį Raštą visomis mūsų žemyno kalbomis jautėme tikrą bendrystę su keliasdešimt tūkstančių įvairių ir kartu nuostabių žmonių iš visų Europos šalių. Akivaizdu, krikščionybė yra ryšys, jungiantis europiečius daug ilgiau ir stipriau nei bet kokia politinė ar ekonominė sąjunga. Dalyvaudavome pokalbių ir apmąstymų grupelėse įvairiais socialiniais – bendruomenės ir vidiniais – individo klausimais. Taizė prioras brolis Aloisas kvietė pasvarstyti laisvės įprasminimo, krikščioniškos atsakomybės temas, suvokti kiekvieno mūsų įsipareigojimus tiesai, solidarumui ir taikai pasaulyje.

Kitąmet naujametinis Taizė susitikimas vyks Roterdame, Olandijoje. Tačiau pasitikėjimo piligrimystė nesibaigia kartu su žiemos šventėmis – kiekvienas mūsų galime ją tęsti visus metus savo gimtuosiuose miesteliuose ir rengtis ateinančiai Dievo karalystei.

Skaidrilė, Skirmantė, Valda, Vita, Renaldas ir Gediminas

Bagotoji, Marijampolės r.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija