2010 m. vasario 12 d.
Nr. 12
(1797)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Istorinės paralelės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pagaliau vasario 5 dieną generalinis prokuroras Algimantas Valantinas atsistatydino. Tai buvo padaryta spaudžiant visuomenei, pilietiniams judėjimams. Tą dieną Jungtinis demokratinis judėjimas organizavo piketus prie Lietuvos miestuose esančių prokuratūros pastatų, protesto akcijos vyko ir prie Lietuvos Seimo rūmų bei Prezidentūros. Buvo protestuojama prieš prokuratūros sistemoje klestintį teisinį nihilizmą, bylų vilkinimą, reikalaujama generalinio prokuroro A. Valantino atstatydinimo. Vilniuje, prie Lietuvos Generalinės prokuratūros pastato, 13 valandą prasidėjo piketas. Jame dalyvavę JDJ atstovai laikė rankose įvairius plakatus, JDJ vėliavas. Vienas atstovas perskaitė pareiškimo tekstą, kuriame išvardijo esminius prokuratūros darbo trūkumus ir pareikalavo imtis priemonių šiems trūkumams pašalinti. Be kita ko, pareiškime pabrėžta, kad JDJ pasisako prieš korupciją ir aktyviai remia sąžiningų pareigūnų veiklą. JDJ jaunimo sekcijos nariai rankose laikė šluotas, tuo simboliškai parodydami, kad prokuratūrai reikia apsišvarinti, kad šioje sistemoje susikaupė daug purvo. 13 valandą 30 minučių pranešta apie generalinio prokuroro atsistatydinimą. Piketas truko iki 14 valandos. Panašus piketas vyko ir Kaune, čia prie Kauno apygardos prokuratūros pastato susirinkę Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai su plakatais ir JDJ vėliavomis bendravo su kauniečiais, aptarė sudėtingą padėtį prokuratūros sistemoje. Su jais pabendrauti atėjo ir apygardos prokuroras K. Betingis. Jis kvietė piketuotojus nutraukti piketą ir ateiti pabendrauti į prokuratūros pastatą, tačiau judėjimo atstovai atsisakė tai daryti ir bendravo su K. Betingiu nenutraukdami piketo. Į akciją palaikyti protestuotojų atvyko ir Seimo narys Saulius Stoma, pasisakantis už esmines prokuratūros sistemos reformas. Ir prie Panevėžio apygardos prokuratūros pastato vyko JDJ narių organizuotas piketas, kuriame buvo reikalaujama esminių prokuratūros sistemos permainų. Akcijos dalyviai buvo užsiklijavę burnas pleistru. Piketai vyko ir kituose miestuose. Tauragėje prie prokuratūros pastato stovinčius JDJ aktyvistus užpuolė policijos pareigūnai, keli protestuotojai buvo sumušti, vienam sužeidimus teko gydytis ligoninėje.


Žmonės, nebijantys šalčio

Vytautas Visockas

„Undinės“ nepabūgo ledinio ežero vandens

Vilniečiai važiavo, ėjo, šliuožė prie ežerėlio, kur turėjo pasirodyti „ruoniai“. Jiems būtinas vanduo, o jį šią žiemą pasiekti ne taip paprasta. Vyrai ir pjovė, ir kirto eketę. Kai ėmė sunktis ir kilti vanduo, netrukus paaiškėjo, kad ežero dugnas – čia pat. Nori nenori teko eiti gilyn į ežerą, vėl kasti sniegą, pjauti, kirsti, kapoti ledą, kuris šią žiemą ypač storas. Kol vyrai prakaitavo, Pilaitės gyventoja Genutė rūpinosi, kad susirinkusieji nesušaltų, nestovėtų vietoje, nebūtų tik žiūrovai. Ji ragino mankštintis, organizavo bėgimą aplink kalvelę. Juk, kaip sakė Pilaitės seniūnas, Vilniuje vasaris – sveikatingumo mėnuo. Reikia nesnausti, judėti, gyventi sveikai.


Ledo skulptūra „Gausybės batas“

Rūta Averkienė

Varėnos miesto centre iškilo
ledo skulptūra „Gausybės batas“

Varėnos miesto centre priešais savivaldybę iškilo ledo skulptūra „Gausybės batas“. Puspenkto metro ilgio, pustrečio metro aukščio ir daugiau kaip 10 tonų sveriantį batą iš ledo luitų Varėnos miesto centre pastatė aktyvaus jaunimo laisvalaikio klubo „Juostandis“ entuziastai, taip originaliai pažymėdami klubo įkūrimą. Vadovaujami skulptorių – Varėnos muzikos mokyklos dailės skyriaus mokytojo Marijaus Baukaus ir vilniečio Konstantino Navasaičio, skulptūrą kūrė maždaug dvidešimt valandų. Ledą teko pjauti ir pjūklais, o menininkų pagalbininkai iš sniego ir vandens mišinio užlipdydavo tarpus tarp ledo luitų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija