2010 m. vasario 19 d.
Nr. 14
(1799)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ten, kur pešasi Lenkija ir Lietuva, laimi Kremlius

Seimo narys Gintaras Songaila
Vytauto VISOCKO nuotrauka

Poetas Justinas Marcinkevičius yra sakęs, kad lietuvių kalba šiandien tapo politikų įkaite – ji begėdiškai prievartaujama, niekinama, o svetimvardžiai išlaisvinami. Lietuvių kalbą ujantiems nesąžiningiems politikams patarnauja ir žymūs kalbininkai, ir turtingi verslininkai, sakykim, viešojoje erdvėje kabinantys ne lietuvišką, o anglišką užrašą. Net Lietuvos Vyriausybė kuria įstatymus, kurie lietuvių kalbą stumia į podukros vietą, o Valstybinė lietuvių kalbos komisija, kuriai pagal įstatymo raidę privalu ginti lietuvių kalbos interesus, – labiau gina svetimas kalbas nei savąją. Seimo narys Gintaras Songaila – vienas iš nedaugelio politikų, kurie nuoširdžiai rūpinasi lietuvių kalbos gynimo reikalais.


Minėjimas Panemunėje

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Vasario 15 dieną Kaune, Panemunėje, vyko Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) Kauno skyriaus ir Panemunės gyventojų bendruomenes „Nemuno krantai“ organizuotas Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos minėjimas. Kartu buvo minimos ir JDJ Kauno skyriaus įkūrimo metines. Šis skyrius per savo veiklos metus jau pasižymėjo kaip stipri pilietinė jėga.

Renginio pradžioje kalbėjusi JDJ Kauno skyriaus ir bendruomenės „Nemuno krantai“ vadovė Rūta Zabielienė pabrėžė, kad Vasario 16-oji yra Lietuvos likimui neabejingiems piliečiams brangi šventė. JDJ Kauno skyrius įsikūrė prieš metus – 2009 metų vasario 14-ają dieną. Nuo pat įsikūrimo šio skyriaus nariai įsitraukė į aktyvią veiklą, dalyvavo pilietinėse akcijose prieš „Leo LT“ energetinės korporacijos veiklą, reikalavo šios energetinės monopolijos išardymo, rinko Lietuvos piliečių parašus. Judėjimo aktyvistai dalyvavo ir pareigūnų profsąjungų organizuotuose piketuose, organizavo ir antioligarchinius mitingus, o nuo spalio mėnesio rengė įvairias akcijas prieš prokuratūros sistemoje klestėjusį aplaidumą ir bylų vilkinimą. Lietuvos moterų lygos vadovė profesorė Ona Voverienė, remdamasi „XXI amžiuje“ spausdinta  Juliaus Pastarnoko biografine apybraiža „Mano tėvynė yra prie jo širdies...“ (2004, Nr. 42, 45, 47) teigė, kad Vasario 16-osios šventė simbolizuoja tautos laisvę, jos ryžtą sukurti nepriklausomą valstybę. O. Voverienė pabrėžė Tėvynės meilės svarbą, pilietiškumo ugdymo reikšmę. Profesorės teigimu, vienas iš pagrindinių Lietuvos nepriklausomybės akto iniciatorių Jonas Basanavičius buvo tikras patriotas. Jo meilė tėvynei buvo besąlyginė. J. Basanavičius buvo atsidavęs mokslininkas ir ryžtingas kovotojas už Lietuvos laisvę, tad neatsitiktinai jis pirmasis padėjo parašą po Vasario 16-osios aktu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija