2010 m. vasario 24 d.
Nr. 15
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tėviškės motyvai

Benjaminas ŽULYS

Kauno V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta dailininkės Margaritos Jasilionytės iliustracijų paroda „Po tėviškės dangum“. Grafikos lakštuose nušviečiamas metų ciklas, fiksuojamos žmonių nuotaikos, augmenija ir gyvūnija, metinės šventės ir tradicijos. Kūriniuose dažnai pamatysime mitologijos ženklų, simbolių. Šie kūriniai – tai anksčiau išleistos Liberto Klimkos, Ričardo Kazlausko ir Živilės Lazdauskaitės knygos „Po tėviškės dangum“ iliustracijos. Visus juos į kūrybinę bendriją subūrė menotyrininkė Ona Verseckienė. Dailininkė Margarita sakė, kad „knygos autoriai atskleidžia baltų pasaulio, kuriame dar neseniai gyveno mūsų senoliai, darnią visumą, kurioje iš prigimties viskas tarpusavyje susiję, nieko negalima atskirti“. Iliustracijose ta vienybė ir išlaikyta. Dirbant prakalbo ir simboliai – matyt, išniro iš gelmių, protėvių dvasia maitintų. „Iš tiesų patyriau – jie yra gyvi ir kalba žmogaus sielai, jei tik jiems tas vidines duris atveriame, į save įsileidžiame ir leidžiame atsiskleisti“, – sakė parodos autorė.

Menotyrininkė Nijolė Lukšionytė, kiti meno žinovai ir kolegės pabrėžė Margaritos darbų savitumą. Pavyzdžiui, ant jos pavaizduoto Kūčių stalo ne dvylika, kaip įprasta, patiekalų, o devyni, nes senovėje savaitė turėjo devynias dienas. Čia ir vienas seniausių vaisių – obuolys, skalsos simbolis. (Parodos šeimininkė visus pavaišino savo obuoliais.) O štai Palangos Birutės kalnas su, kaip manoma, seniausia Lietuvoje observatorija – mūsų senoliai iš čia atidžiai žvalgėsi į dangaus platybes. Velykas simbolizuoja kiaušinis su legenda apie jį padėjusią antį. Netoliese darbas, pavadintas „Rudens dangus su lietuviškai vadinamais žvaigždynais“,  kiti – „Vėlinės. Paukščių taku vėlės keliaudavo į dausas“, „Oi, teka bėga vakarinė žvaigždė“... Tų darbų parodoje – kelios dešimtys.

Parodos viešnios pastebėjo, kad iliustracijos knygai „Po tėviškės dangum“ yra tarsi antroji knygos dalis, papildanti tekstą. Beje, kai kas apgailestavo, kad Margarita tik dabar surengė savo darbų parodą, nors galėjo žymiai anksčiau – tam apsčiai užteko ir darbų, ir meistriškumo. Dailininkės bičiulis papasakojo, kad  jos sukurtus sveikinimus jis pasiuntęs savo draugams į Japoniją ir Olandiją iš ten sulaukė labai gerų atsiliepimų. Maža to, pasirodo, Margarita yra sukūrusi ir pašto ženklų. Ji paraginta ir toliau nepamiršti  šio užsiėmimo. Apskritai dailininkės ateityje laukia nemažai darbų. Štai šiemet Kauno V. Kudirkos viešajai bibliotekai sukaks 85-eri. Dailininkė  pažadėjo ką nors įdomaus sukurti ir šiai datai.

M. Jasilionytė ir toliau pasiryžusi propaguoti lietuvių etninę kultūrą, nes nors pati gimusi ir visą gyvenimą praleidusi mieste, nuo vaikystės dažnai būdavo kaime, praleido daug laiko tarp medžių ir gyvūnų. Jos tėvai kilę iš kaimo, dažnai rengdavo etnografines vakarones, todėl meilė gamtai, gyvūnams, liaudies papročiams ir tradicijoms perėjo ir į jos būtį.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija